Sprężyny mkV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jaka powinna być średnica drutu sprężyny do mkV 3drzwi, a jaka do 5 drzwi bo podobno jest różna i na których auto wyżej stoi.
(jest parę numerów zamówieniowych, a sprężyny są takie same, więc czymś się muszą różnić)
A cha, czy zna ktoś co oznaczają i jekie kolory na sprężynach?

Pozdrawiam.

moge ci podac srednice do 3d (ale to za chwile jak do garazu pojde)
kolory oznaczaja...twardosc (?)

Masz na myśli tylne czy przednie?Przód raczej standart oznaczenie popielato-niebiesko-pomarańcz....z tyłu są różnice.Zgłębiając temat tylnych sprężyn trafiłem na kilka rodzajów.Srednice drutu od 9,8mm do 10,5mm.W pięciodrzwiowym z tyłu powinny być 3 razy zielone paski ale podają też takie z oznaczeniem kolorami takim jak z przodu i takie właśnie zakładałem u siebie(w przybliżeniu 10,4mm).W przypadku 3 drzwiówki z tego co pamiętam podają te cieńsze ale jeżeli trafisz na takie od 5cio drzwiówki to nawet lepiej.

Dzięki Henryk za odpowiedź, Mazzi jakbyś zmierzył u siebie tył byłoby super, bo chodzi mi właśnie o 3 drzwi

A jeszcze pytanko, jakie kolory oznaczają najtwardsze?

To co pisałem poprzednio tyczy się sprężyn montowanych fabrycznie w MKV.Istnieją podobno jakieś zamienniki (utwardzane czy wzmacniane) ale ich oznaczenia prawdopodobnie nie mają nic wspólnego z opisywanymi przeze mnie.Proponuję Ci zapytać w sklepie fordowskim lub wręcz w stacji obsługi forda.Dysponują oni tam pewnym programem w którym dokładnie jest podane oznaczenie kolorów w zależności od modelu i daty produkcji.Powinni też wiedzieć coś na temat tych zamienników więc gdy dokładnie wyłuszczysz im swoje oczekiwania to myślę że coś zaradzą.Oczywiście w przypadku zamawiania sprężyn u nich musisz liczyć się ze sporym wydatkiem.