| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-30 19:02:17 Tylko sekwencyjny gaz! - jeżeli koniecznie musisz/ |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-03-30 20:34:21
jak masz dawać takie rady to lepiej sie powstrzymaj. pozdrawiam |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-03-30 21:42:33 to jest tylko 318 e36 i pewnie nie mlodsze niz 1993 rok. do takiego samochodu chyba nie warto wstawiac instalacji za 4 czy 5 tys zl tymbardziej ze nie ma plastikowego kolektora. ja przynajmniej bym nie wydal na instalcje do tego samochodu wiecej jak 2000zl |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-30 23:58:33 MArcin jesteś jedyną osobą którą znam i która nie ma żadnych ale to żadnych problemów z gazem. A radzę bardzo dobrze, bo zwykłe instalacje do dobrego auta to tak jakbyś na siłe chciał coś zepsuć.... Ja nigdy nie wsadze zwykłej instalacji, zbyt dużo się nasłuchałem i widziałem na ten temat - no chyba że do dużego fiata, poloneza, lanosa itd itp W E32 miałem taką instalacje i nigdy jiż bum takiej nie wsadził, cąły czas żałowałem że nie dołożyłem i nie założyłem pożądnego gazu, no ale chytry traci dwa razy!
|
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-03-31 09:00:23
oczywiście że mam. mam do wymiany reduktor/parownik. jeśli chodzi o wystrzały to przez dwa lata nie miałem żadnego! ale to zapewne spowodowane jest tym że mam miedziane przewody wysokiego napięcia firmy beru i tej samej firmy świece oraz sprawny układ zapłonowy. czasem też brak mi mocy takiej jaka jest na benzynie. jednak zastanów się nad słusznością instalowania wtrysku gazu do auta za 5-8 tysięcy pln. wcale nie jestem jedyną osobą nie narzekającą na zwykłą instalację gazową. mam kolegów jeżdżących E-34 z M-50 z takimi instalacjami jak ja i nie mają problemów. obracam się w środowisku motoryzacyjnym, w którym sporo się rozprawia nad takimi właśnie instalacjami i muszę przyznać, że jeśli wystęoują wybuchy gazu to w 100% spowodowane są niesprawnymi instalacjami wysokiego napięcia. koledze strzelał gaz w sierce 2,0 ohc i po wymianie świec, przewodów, iluś tam regulacjach gazu okazało się że ma uszkodzony czujnik Halla znajdujący się w aparacie odpowiedzialny za występowanie zapłonu w odpowiedniej chwili. naprawdę na temat instalacji gazowych, zwykłych, przedyskutowałem ze znajomymi kuuupę czasu.
a mój znajomy w E-32 ma zwykłą i robi około 300 km dziennie i nic mu sie nie dzieje poza falowaniem wolnych obrotów. inny znajomy ma E-34 z 3,5l motorem i narzeka tylko na zbyt wysokie spalanie w mieście. pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-03-31 09:10:25
chodzi o to że dopiero w vanosach jest bezproblemowe instalowanie sekwencji. pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-31 13:36:29
Czyli jednak cos sie dzieje, a po za tym ja też sie obracam w środowisku motoryzacyjnym, troszkę pomiędzy handlarzami i każdy z nich jak słyszy o gazie to ich szlak trafia, każdy zawsze mówi że jemu się nic nie dzieje a jakoś każde auto ma z tym problem. Jest to kolejna rzecz do serwisowania, jeżeli nie miałbyś w pełni sprawnego układy zapłonowego to pewnie na benzynie ujeździłbyś jeszcze z 30 tyś km zanim bys zauważył że autko nie chodzi jak należy a na gazie od razu traci moc lub przy zwykłej instalacji gazowe strzela i niszczy co tylko ma na drodze. Jak pomyśle że mam wydać nawet 2000 na gaz i potem jeszcze 1000zł na przewody i świece itd itp a potem droższe przeglądy i większe spalania to nagle się okazuje że roczny koszt utrzymania instalacji z zjej zakupem dohodzi do 4000zł a czasami przekracza, jęzeli jednak np chociaz raz strzeli ale tak że np rozpierdzieli kolektro lub przepływke to znów robią sie koszta. Chodzi mi tylko o to że nagle sobie podliczas i stwierdzasz, że niedość że zaoszczędziłbyś na nerwach to jazda by Cie wyszła taniej benzynie niz na gazie! A już nie wspomne o 750 gdzie nie ma szans na to aby utrzymać gaz i auto w zgodzie, to jest prawie niemożłiwe, chyba że wpakujesz w silnik 3000 a w instalacje 11 tyś, no ale ciągle nalezy szukać tej niby oszczędności. Gaz jest dobry dla tych co robią MINIMUM 30-40 tyś.km. rocznie lub mają zwykłe auteczko i rzeczywiście nie ma sensu zakładać jakiejś super instalacji, bo auto i tak jest nic nie warte lub bardzo mało i nie szkoda go zajechać, no i oczywiście jak spala w granicach 20 litrów. Chociaż ja jak sobie policzyłem to przez 3 lata by mi się gaz nie zwrócił w moim aucie i olałem sprawe. Wnerwia mnie gaz bo go miałem i nic dobrego w tym nie widziąłem po za tym że mniej kasy na stacji zostawiałem, ale właśnie z tego powodu całkiem możliwe że jeszcze będę miał auto z lpg, ale będę starał się szukać jednak diesla. |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-03-31 16:25:44
ale tu chodzi o e36 nie o e30 czyli juz 10-15 tys zl. zreszta moim zdaniem jesli mamy samochod za 25-30 tys zl (np e39 czy e3 i mamy zamiar trzymac go dluzej to wtedy dopiero warto dac za instalacje te 5 tys zl[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-03-31 16:26:35 ] |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-31 16:29:19
No tak do auta za 5 tysięcy to nie ma zbytnio sensu wsadzac gazu ale to też wszystko zależy od tego jakie to autko i jak długo chcemy nim jeździć - taką kwestie nalezy rozpatrywać idywidualnie według potrzeb, jezeli jednak, jak już pisalem, robimy dużo km to lepiej wsadzić jaknajlepszą instalacje! To że auto jest mało warte to wcale nie znaczy, że nie trzeba o nie dbać i pozwolić aby się rozssypało. |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-03-31 23:53:44 a ja sie ciesze że sam założyłem sobie gaz nieufam mechanikom ostatnio mój kumpel zaprowadził poldka do mechanika bo mu nie palił a on mu wymienił olej w skrzyni i silniku i powiedział ze nie przystosowany poldek do gazu |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-01 00:29:39 aldik, jeśli nawet wymienisz przewody wysokiego napięcia nawet za 1000 pln, to jest to wydatek jednorazowy i w dodatku na 10 lat, bo to już przewody miedziane będą. kolejna sprawa to to że nawet na benzynie warto mieć sprawny układ zapłonowy. aldik do kosztów dodaj jeszcze częstsze wymiany tłumików, koszt wymiany filtrów gazu, legalizacji butli raz na 10 lat. jak policzysz uczciwie to napewno wyjdzie ci że eksploatacja auta na gazie jest tańsza. co do wybuchów to masz wybór: albo wydajesz 1000pln na układ zapłonowy i masz spokój, albo nie wydajesz nic na układ zapłonowy i czekasz na bum w dolocie. każdy wybiera to co uważa za słuszne.
pozdrawiam |
michał16v BMW Member Rekord E 16V Chełm | 2005-04-01 01:12:13 jaki jest sens zakładać "sekwencję gazu"do silnika który nie ma wtrysku sekwencyjnego benzyny |
pener BMW Nowy Sącz | 2005-04-01 02:09:31 Ja też mam gaz w E-30.I nie narzekam. |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-04-02 13:05:08 No własnie benzyna to benzyna ! Mądrze podszedłeś do sprawy. Przelicz sobie ile robisz km i czy Ci się opłaca, jezeli Ci się zwróci dosyć szybko to zakładaj! |