MotoNews.pl
1 [126] Wyciek oleju z pompy paliwa. (85472/53) - PT

[126] Wyciek oleju z pompy paliwa.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Niedawno zauwazylem wyciek oleju w moim 126. Sprawa jest o tyle dziwna ze olejem pluje (dosłownie pluje) z pompki paliwa. A dokładnie z takich 2 dziurek w takiej podklace plastikowej posrodku pompki.
Co mogło nawalic w pompce?? i co w niej robi olej??

pozdro tomx1

jak na moj gust to cos sie zepsulo a olej to sie chyba bieze z tad ze pomke napedza walek porprzez popychacz (niewiem jak ta rorka sie nazywa) i tak troche wtym kanale popychacza do pomki jest olej zeby bylo smarowanie wiec tak czy siak pomka stycznosc ma z olejem , pewnie jakas uszczelka membrana albo inny oring dal dupy rozbierz popatrz konstrukcja pompki jest prosta jak drut
tak ogolnie to slabo sie znam na bobkach ale ja bym tak zrobil

[ wiadomość edytowana przez: Koras666 dnia 2005-03-03 11:44:57 ]

Polac Korasowi Komandosa to zrobi szukaj usterki jak Ci mowil - zdejmij pompke i oblukaj uszczelnienie, albo jedz i kup nowa. Bedzie git bajerka.
P.s. dla mnie tez Komandosa za polecenie mechanika to rachunek : 2 komandosy Marlboro i dla mnie Cudzesy. Wybredny nie jestem.

Membrana do wymiany .
Jak już kolega wspomniał , konstrukcja pompki jest prosta jak drut , więc bierz klucze i śrubokręt i rozbieraj pompkę i zmieniaj membrankę.
Pozdro . Piotrek.

raczej peknieta obudowa pompki. wymien na nowa i nie dokrecaj na zasadzie "do konca i 3 razy"

Dokladnie tak jak mówi ZoLt4R, napewno piardnęła dolna część pompki, sam kiedyś tak miałem

No i sprawdzilem. Winna okazała sie niedokladnosc montazu pompki (a pompka ma ok roku i nikt jej nie ruszal...). Dolna membrana miala byc przekrecona tymi 6 wkretami, a niestety producent ta zmontowal ze trzymalo sie na 4 wkretach a tam gdzie nie "chwycilo" poprostu wciagło te membrane do srodka i olej mial latwa droge na zewnatrz. Chociaz dziwne ze dopiero po roku to wyszlo... Szkoda ze nie mam paragonu, bo niby rok gwarancji jest

uwazaj bo te pompki sa zdradliwe... mi taka zjebała cały silnik... benzyna przeciekała obok tej ośki co popycha membrany i po pewnym czasie zamiast oleju w silniku mialem benzyne... i wszystko do wymiany wałek zmielony, szklanki tez, wszystkie panewki do wymiany... zreszta nalej do bloku benzyny zamiast oleju to zobaczysz co sie dzieje

podłączam się pod ten temacik bo nie chce mi się zakładać nowego, mianowicie mam taki problem że na postoju lekko kapie mi olej po obejmie tłumika,patrząc z tyłu samochodu to po tej 2 obejmie....czy ma ktoś jakieś sugestie skąd to może ciec???(odrazu wykluczam pokrywe zaworów i uszczelke pod nią, na 100%szczelna)

Pamietam kiedys ze ktos opowiadałze wyleciało sporo oleju bo szpilka lub tez imbus sie odkrecił.... i olej sobie znikał.
Sprawdz szpilki trzymajace obejmy moze którejs nie ma lub wywalilo mocowanie szpilki.......

a moze czujnik cisnienia oleju sie odkrecil lekko ?

Cytat:
2005-04-01 23:03:12, specWROC pisze:
podłączam się pod ten temacik bo nie chce mi się zakładać nowego, mianowicie mam taki problem że na postoju lekko kapie mi olej po obejmie tłumika,patrząc z tyłu samochodu to po tej 2 obejmie....czy ma ktoś jakieś sugestie skąd to może ciec???(odrazu wykluczam pokrywe zaworów i uszczelke pod nią, na 100%szczelna)

ta szpilka jest na wylot do bloku, dokrec ja albo wkrec na jakiegos gluta (autoweld/silikon), i przestanie cieknac

Cytat:
2005-04-02 08:48:42, ZoLt4R pisze:
ta szpilka jest na wylot do bloku, dokrec ja albo wkrec na jakiegos gluta (autoweld/silikon), i przestanie cieknac

Tylko górne są na wylot

dobra o jaką szpilkę chodzi i gdzie ona się znajduje?

bez nerwów już skumałem...