MotoNews.pl
6 Szarpanie przy równej jeździe + pytania ogólne (89326/0) - PT

Szarpanie przy równej jeździe + pytania ogólne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

W moim autku zauważyłem ostatanio taki problemik - jadąc równo przy około 2000 obr/min samochodem zaczyna szarpać. Na benzynie problemu nie ma. Ostatnio wymieniłem świece, przewody. Innych problemów raczej nie ma - odpala bez problemu, na obroty też wchodzi jak trzeba. Przy wyższych obrotach jadąc równo problemu nie ma.
I jeszcze jedno - może ma związek? Jadąc długo, przy raczej wyższych obrotach, podjeżdżając np do skrzyżowania czaem się zdarzy, że auto gaśnie, ewentualnie obroty spadają dośc nisko - 500 obr/min. Wsytarczy wtedy lekko klepnąć w gaz i obroty podnoszą się i trzymają.

Przy okazji - jak często powinno robić się przgląd instalacji - taki bardziej specjalistyczny u gazownika?
Druga sprawa - onegdaj zasłyszalem, ale ile w tym prawdy, że silnik chodzi na gazie lepiej, jak zbiornik paliwa jest raczej pełen?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

TomaszS

Otwierałeś maskę zaraz po tym jak Ci zgasł na skrzyżowaniu? Miałeś szron tu i ówdzie na instalce gazu? Czy zdarza Tobie się, że tak gaśnie po mieście? Jak długo czekasz aby samochód zapalił?

Jeśli tak to zacznij od najprostszych czynności. Najpierw sprawdź filtr gazu (kiedy wymieniany był?). A potem zalej dobrej jakości gazem niezaleźnie czy filtr nie był czarny. Obserwuj silnik.
Sprawdź czy masz właściwy poziom płynu chłodniczego.
Pomogło?

Wystarczy że będziesz gazownika odwiedzał co 10 000 km, wymieniał fitry (gazu, powietrza), przewodny WN, świece i robił regulację.

Pzdr
Ozjasz

> Otwierałeś maskę zaraz po tym jak Ci zgasł na skrzyżowaniu?
> Miałeś szron tu i ówdzie na instalce gazu?
> Jak długo czekasz aby samochód zapalił?
Nie sprawdzałem, ale tak zrobię, ale to chyba nie to. Po tym odpala od razu, póki co jezdze z klapka na oslonie chłodnicy i pilnuje temperatury - termostat tez byl ostatnio wymieniany, wiec jesli chodzi o temperature układu to raczej jest OK

> Czy zdarza Tobie się, że tak gaśnie po mieście?
Raczej nie.

> Jeśli tak to zacznij od najprostszych czynności.
> Najpierw sprawdź filtr gazu (kiedy wymieniany był?).
> A potem zalej dobrej jakości gazem niezaleźnie czy filtr nie był czarny. Obserwuj silnik.
Tak zrobie. Od kupna (przejechane 20 kkm) tylko raz spuściłem smołe, wiec chyba czas do gazownika na przegląd

Tak sobie przypomnialem ze po ostatniej wymianie przewodów, świeć po kolejnych 10 kkm nie zrobilem nic z filtrem powietrza - to moze byc to

Pozdr.

Nie, to napewno nie chodzi o filtr powietrza . Biłoby Ci tylko po kieszeni. Sprawdź filtr gazu!oraz przede wszystkim poziom płynu od chłodnicy. Najpierw zdiagnozujmy najprostsze objawy bez robienia paniki
Jeśli jeżdzisz z klapką na chłodnicy to przypuszczam iż masz problemy z obiegiem i grzaniem płynu chłodniczego. I mimo tego może wychładzać ci auto po trasie. Przy pierwszej lepszej okazji tej przypadłości sprawdź czy nie masz szronu gazu na instalce i kolektorze. Odwiedź swego gazownika. Jestem na 95% pewny iż sprawdzi Ci układ chłodzenia (obieg) pod kątem instalki. Jeśli gazownik Ci nie powiedział iż masz przyjechać do niego po pierwszych 5 tys km celem bezpłatnej regulacji to olej go i znajdź innego. Jeśli jesteś z Warszawy to mogę Ci dać namiary na dobrego gostka A co do ilości benzyny to pilnuj aby zawsze było powyżej rezerwy. Wystarczy aby pompka nie załapała powietrza
Ozjasz