Pompa paliwa - Samara

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak nie używam auto dłuższy czas (tydzień i wiecej) nie mogę odpalić i musze kręcić że aż mi żal. Chciałem podpompować paliwo ręcznie ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu moja pompka nie nic służączego do tej operacji a dodatkowo widnieje na niej napis "made in poland". Jak to możliwe ?

możliwe,możliwe.ja kiedyś w maluchu miałem pompke od ...łady właśnie z tym wichajstrem.na pocieszenie -w mojej samarce też jest pompa "made in poland"!

witam panow, mam problem, moja samarka jest na gaz, zawsze w zbiorniku mam benzyne, i zawsze mi auto jezdzilo i na benzynie i na gazie, do dzis. Dzisiaj wracajac z trasy skonczyl mi sie gaz, wiec przelaczylem na benzyne a tu cisza. Auto nie jedzie, wogule pompka nie pompuje paliwa. Co moze byc przyczyna?? Membranka jest cala, a ta pompe uszczelnialem cala niecaly miesiac temu:/

1. brak paliwa
2. mogl pojsc przewod paliwowy na odcinku bak-pompa, raz mi sie tak zdazylo
3. pompa wogole pompuje cokolwiek (w sensie chodzi) - moze popychacz
4. nie otwiera ci sie zawor od benzyny - z reguly jest na nim dynks, ktorym mozesz go otworzyc recznie

na poczatek to tyle powodzenia

pompa wogule nie pompuje, a paliwo jest i przewody cale, poprostu nawet jak wezyk sciagne i zaczne pompowac to nic nie leci

zdejmij wezyk za pompa, dmuchnij w bak (moze jakis syf na drutach), powinno bulgotac, potem sproboj zassac cos(w sensie paliwo z baku). pompa nie pompuje w sensie nie podaje czy sie nie rusza? bo jak sie nie rusza, albo rusza bardzo malo to powinienes sprawdzic popychacz i uszczelki pod pompa.

znaczy jak sprawdzic czy sie nie rusza? zdjołem weżeyk ten co juz wypycha paliwo, i pompowalem pompka i nic nie lecialo, dzisiaj rozbiore i zobacze jak to tam wyglada, a niedawno wymienialem te uszczelki w papie, ale to chyba wplywu na ta awarie nie powinno miec?

uszczelki w pompie czy pod pompa? jak zdejmiesz gure i popchniesz troche autko na biegu to powinna sie membrana ruszyc chociaz troche.

Miałem podobny problem ! Wymieniłem pompke na elektryczną od forda 1.8 zewnętrzną za 50 zeta, a ta śmiga że aż miło. Zaworki ci się roz... i pompowanie nic nie da

juz zrobione, wyskoczyly uszczelki z tym takim bolcem, wsadzilem spowrotem i juz ok

jezeli dobrze cie rozumiem, to to nie sa uszczelki tylko glowna membrana pompy

no chyba tak, to takie sa 2 membrany i bolec ktory musi zaskoczyc, i to wyskoczylo i pompa nie dzialala

Chciałbym podpiąć się pod temat, bo mam problem taki, że pękła mi sprężyna w pompce od ręcznego pompowania. Wajcha zwisa teraz dość luźno. Moje pytanie jest, czy teraz pompka nie będzie już działać prawidłowo? Samochód odpala normalnie, ale co będzie jeśli dość długo postoi? Wiem, że można zdjąć wężyk i zaciągnąć, ale chciałbym to naprawić. Czy paliwo pompuje ta wajcha, czy w jakiś sposób sprężynka za to odpowiada? Od spodu można pociągać za sprężynkę, ale pod wajchą jej już nie ma. Czy konieczna w tej sytuacji nowa pompka, czy może istnieje ta sprężynka jako część zamienna? Nie ma już sklepu łady w Częstochowie. Cena pompki jest niska, ale ktoś mi powiedział, że sprężynka w nowej i tak szybko pęknie. Proszę o poradę.

Cytat:
2009-03-23 20:10:58, klema_young pisze:
. Cena pompki jest niska, ale ktoś mi powiedział, że sprężynka w nowej i tak szybko pęknie. Proszę o poradę.

Ciekawe, ja jeżdziłem 12 lat Ładami i aż raz mi to g....o się rozleciało.

W jednej mojej tez to sie urabalo ale dzialala bez problemu- jesli dobrze pamietam, w srodku jest sprezyna ktora podnosi membranki, w zwiazku z czym zawsze mozesz podpompowac bez tej zewnetrznej i powinno dzialac- u mnie dzialalo - z tym ze jak juz bylo napompione na max, to raczka na dole zwisala

Dzięki. Właśnie tak mam i jak trochę paliwa odpłynie, wajcha powinna się uaktywnić. Moim zdaniem powinna to obsługiwać ta rączka, a nie jakaś bzdurna sprężynka.