| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-04-09 20:09:26 Mnie w ub. r. poszła uszczelka i przy okazji chłodnica a wcześniej zbiorniczek wyrównawczy. Tylko że mój miał 135kkm przy tym samym roczniku auta.
Na wszelki wypadek kup uszczelkę głowicy, obudowy termostatu i kolektorów. Pamiętaj że kolektor ssący GSI ma inne uszczelki niż zwykły PF czy PN. Delikatnie skręcaj śruby głowicy a potem nakrętki klawiatury. stopniowo dociągaj nakrętki i pilnuj żeby śruby reg. równo siedziały w laskach popychaczy. NIE RUSZAJ ŚRUB REGULACYJNYCH ZAWORÓW bo możesz tylko popsuć. |
Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2005-04-10 10:12:06 Proszę panów, mam takie przemyślenia dotyczące ustawiania luzu roboczego, którymi się podzielę.
Luz roboczy, będzie powodował klekotanie zaworów na zimnym silniku, dopóki nie zostanie skasowany hydrauliką popychaczy. Myślę również że dopóki nie zostanie skasowany, może skutecznie uniemożliwić rozruch silnika jeśli będzie zbyt duży. Proponuję wobec tego ustawić luz roboczy w hydraulice taki jak znamionowy luz zaworów w silnikach GLE, tj od 0,15 do 0,20 mm - na zimnym silniku. Teraz jak się do tego zabrać? 1. Skręcić na max śrube regulacyjną na dźwigience zaworu oraz podłożyć pod drążek popychacza listek szczelinomierza 0,15 mm. 2. Ustalić taką pozycję wału korbowego dla której zawór będzie w pozycji "otwarty", następnie odczekac jakieś 30-40 minut aby spręzyny zaworowe maksymalnie ścisnęły i skróciły popychacz. 3. Obrócić wałem korbowym tak aby zawór był w pozycji "zamknięty", szczelinomierz nie powinien dawać się wówczas wyjąć przyciśnięty sprężyną zaworową, zawór powinien mieć lekki przedmuch. 4. Wykręcamy śrubę regulacyjną, aż do momentu w której zacznie się przesuwać listek szczelinomierza, znaczy się zawór oparł się o gniazdo i powstaje luz. Ten moment należy bardzo precyzyjnie uchwycić ponieważ luz ten bedzie natychmiast kasowany przez sprężynkę znajdującą się wewnątrz popychacza. 5. Skontrować nakrętką. Acha: momenty otwarcia, zamknięcia zaworów (GMP, DMP) jak dla silnika GLE Zaznaczam że są to tylko moje przemyślenia, niech się wypowie ktoś mądrzejszy. Pozatym jak ktoś ma silnik z hydrauliką i bedzie go rozbierał niech przed demontażem pomierzy luzy zaworowe, w opisany przeze mnie sposób, będziemy mieli punkt odniesienia. Ja już nie pomierze tego u siebie bo jestem po zmianie uszczelki i mogę mieć zafałszowane pomiary [ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2005-04-10 10:27:09 ] |