MotoNews.pl

Ja sprawdzic czy silnik jest dobry nieodpalac go ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam do kupienia silnik 1,1 z niemiec ale nie wiadomo w jakim jest stanie bo jest wymontowany czy sa jakies sposoby by ocenic jego stan ??? z tego co widac to jest sychy nie ma nigdzie wycieku jest tylko zakurzony od normalnego urzytkowania

rozebrac go.

sprawdzic jak olej wyglada na bagnecie i jak wyglada pod korkiem wlewowym, mozesz oblukac tez rozrzad ogolnie stan paska. nie robisz 1.2 ?

tak jak pisze MASKEKK... ale szczerze powiedziawszy tego nie sprawdzisz, bez znierzenia cicnien, i odpalenia

nie mam co do tego sposobu 100% pewności jednak
-obracając wał powoli w silniku zachodzą poszczegulne sówy pracy silnika - prawdopodobnie w ten sposób można sprawdzić szczelnośc : cylindrów i głowicy osobno 4 cylindrów . ?? .
- energicznym szarpnięciem do tyłu i przodu kołem zamachowym wysłuchiwac stuku na panewce -,a raczej jej braku .
- endoskop wpuszczony przez otór od świecy pokaże nierówności cylindra jego próg i ewentualne rysy .- jeśli ktoś go ma .

Cytat:
2005-04-03 15:26:15, maskekk pisze:
sprawdzic jak olej wyglada na bagnecie i jak wyglada pod korkiem wlewowym, mozesz oblukac tez rozrzad ogolnie stan paska. nie robisz 1.2 ?

No i co Ci to da?? Potrafisz ocenić stan paska rozrządu, bo ja nie. Często wyminiam paski które mają przebieg 60.000 albo i więcej kilometrów i nierzadko wyglądaja niemal jak nowe.
Dopóki nie zdejmiesz głowicy trudno jest coś więcej o silniku powiedzeć.

Paska mzoe nie ale mzona popattrzec czy na rolkach prowadzacych sa wyzlobione slady po pasku /jak tak czestop wymieniasz to napewno sie spotkales z takimi przypadkami/.

Cytat:
2005-04-03 15:26:15, maskekk pisze:

niemoge dorwac zadnego 1,2 :/// zuraw ma 1,2 ale chce kosmiczne pieniadze za ten silnik jutro jade do duzej firmy w sosnowcu prowadzaca sprzedaz silnikow i skrzyn biegow importowanych z innych krajow oni maja jakas hamownie do ich sprawdzania i stanowiska do ich odpalenia maja tez podobno trzy klasy stanu silnika i daja gwarancje 2 miesiace za silnik 1,1 chca 1300zł zobaczymy jutro moze beda mieli 1,2 jak ktos chce to niech sam zobaczy www.silniki.com.pl

o to taka hamownia to chyba najlepsze wyjscie na centomani poszukaj 1.2

Cytat:
2005-04-03 19:30:54, maskekk pisze:
Paska mzoe nie ale mzona popattrzec czy na rolkach prowadzacych sa wyzlobione slady po pasku /jak tak czestop wymieniasz to napewno sie spotkales z takimi przypadkami/.

I co mi to da???
Na podstawie tego ocenie stan silnika???

jaki ty jestes czepliwy bez kitu czlowieku ty chyab niemasz co robic w domu i wymyslasz jakbyu sie tu kogos o cos przyczepic. jak Sprzedajacy bedzie mowil ze silnik ma 60tysi a rolki beda mialy z milimetr rantu to chyab mozna podejrzewac ze przebieg jest wiekszy nie ? wiec skoro z przebiegiem kolo klamie to moze cos jeszcze jest nie tak. tak samo ja by obejrzal jeszcze sprzeglo.

Cytat:
2005-04-03 20:08:56, maskekk pisze:
o to taka hamownia to chyba najlepsze wyjscie na centomani poszukaj 1.2

na centomani nic nie ma

Fulda
jak bez odpalania silnika.
Jedynie miarodajne ogledziny to minimum sciagnac głowice,a pozniej miske.Popatrzec jak wyglada gładz cylindra,pierscienie nie puszczaja oleju...itd.
Spytaj sie moze sie na to zgodza...
A te wszyskie ogledziny paska,rolek napinacza...itd.To o kant dup.. roztrzas...Nigdy nie wiadomo...czy np: pasek nie był wymieniany krótko przed wyciaganiem silnika

Cytat:
2005-04-03 21:58:46, Buczek21 pisze:
Fulda jak bez odpalania silnika. Jedynie miarodajne ogledziny to minimum sciagnac głowice,a pozniej miske.Popatrzec jak wyglada gładz cylindra,pierscienie nie puszczaja oleju...itd. Spytaj sie moze sie na to zgodza... A te wszyskie ogledziny paska,rolek napinacza...itd.To o kant dup.. roztrzas...Nigdy nie wiadomo...czy np: pasek nie był wymieniany krótko przed wyciaganiem silnika

akurat tam w tej firmie to sie nie martwie bo tam moge sobie wsjo posprawdzac ale jest na allegro własnie silnik 1,1 za 750zł ale własnie z tym niewiadomym przebiegiem i stanem.

Fulda a w Gliwicach na giełdzie się rozglądałeś??
Byłem tam w teraz w niedzielę i tam mieli trochę silników i skrzyń. Większość z tych gości ma swoje sklepy i hurtownie. Tam załapać kontakt a potem pojechać do nich na dokładniejsze oględziny