[lancia thema v6] pytanie odnosnie silnikow!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc! dawno mnie tu nie bylo...ale jest problem to i pierwsza mysl furiaci!!! do rzeczy...czy w lancii themie V6 montowany byl silnik z alfy 164 [3litry]? dokladna pojemnosc 2959 ccm! chodzi teraz o to! pierdzielnal pasek rozrzadu w czasie jazdy...okolo 60 na godzine bylo...czy ten silnik jest w ogole kolizyjny? duze moga byc spustoszenia? i czy tem sam silnik jest w 164? sorki ze pisze tutaj...ale to jedyne forum jakie przyszlo mi na mysl! pozdro! ULIK87

Jeśli to 3.0 v6 to ten sam silnik co alfa 164 ale uwaga bo jeszcze były themy 2.8v6 a to juz inna bajka. Silnik niestety w pełni kolizyjny. Kiedyś u mnie w warsztacie stał taki silnik po zerwanym rozrządzie wszystkie 12 zaworów do wymiany było.

hmmm...ale tylko zawory? czy to droga sprawa?

Załóż nowy pasek i poobracaj silnikiem, sprawdzając czy jest sprężanie w kazdym cylindrze. Jak jest to możesz zaryzykować odpalenie. Jak nie to głowice na stół i jazda z zaworami.

No oprócz zaworów to cała głowica gniazd prowadnice uszczelniacze rozbieranie składanieitd, potem cały komplet do rozrządu rolki prowadzące rolki napinające pasek, ewentualnie w skrajnie złych przypadkach wałki rozrządu mogą być krzywe robocizna za rozrząd no i jeszcze dajmy na to że dodatkowe 500zł na to czego nie przewidzieliśmy, tłoki raczej żadko są uszkodzone ponieważ zawory są tak plastyczne że całe uderzenie biorą na siebie.

czyżby thema kombi z allegro??

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Lancia Thema 3.0 V 6 834 GD, 834 FD od 08/92 - 07/94 miała moc 126kW natomiast alfa romeo 164 miała tych 3.0 v6 3 rodzaje z czego 2 z nich miały jeszcze aż 3 odmiany silnika,różniły się one mocą,ale
Zadna z alf nie miała mocy takiej samej jak ten w lancii.
Jeśli chodzi o pojemność silnika oba auta mają identyczną tzn 2959cm3. Nie wiem jak tam jest z mocowaniem jeśli chcesz kupić kompletny silnik to sprawdz.Natomiast jeśli będziesz skłądał stary i potrzebował nowe części to napisz na privie.