MotoNews.pl

Czy muszę szybko wymienić rozrząd?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem essiego z 1996 roku 1,8 td.Ma przegieg 146000.Przywiozłem go z Niemiec i nie wiem czy muszę wymienić odreazu rozrząd.Mam naklejkę,że powinin byćwymieniony do przebiegu 175000.Co robić i jaki najlepiej kupić.

.. a jest podana data wymiany roozrządu ....

Cytat:
2005-04-05 11:16:10, pagger pisze:
Co robić i jaki najlepiej kupić.

Wymień, najlepiej całość włącznie z rolkami, pociągnie Cię to z 350 pelenów ale zawsze lepiej niż kapitalka silnika jak strzeli - ofc. może się to nie zadarzyć, ba będą mówić, że styka tylko paski wymienić ale... u mnie jak mechanik rozkręci to stwierdził, że miałem dużo szczęścia w dojechaniu do niego. Proponuję też zmienić Ci płyn hamulcowy, olej i fitr powietrza, sprawdź również wtryski, kompresję na garach i świece żarowe.

pzdr

Potwierdzam. Samochód kupiony wymaga wymiany tego wszystkiego, co jest mu pisane bez względu na stan licznika. Nie można ufać sprzedającemu w Polsce.

Jednak jak sam kupiłem z Niemiec i byłem bez grosza, to zdałem się na książkę serwisową. Wszystko było zapisane i potwierdzone pieczęciami warsztatów. Za to podziwiam Niemców. Dlatego po prostu kontynuowałem te zapisy. I nie mam problemów z niczym. W odpowiednim czasie wymieniam odpowiednie rzeczy. Wedle licznika +- 1000 km (czyli +- dwa tygodnie, jak dla mnie).