Kupiłem Maluszka i co mam teraz zrobic co zapłacić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Chciałbym sie dowiedziec co trzeba opłacić i gdzie?

musisz zapłacic podatek w urzędzie skarbowym, jest to 2% od wartosci rynkowej samochodu

w nastepnej kolejności musisz udac sie do urzedu miejskiego do wydziału komunikacji gdzie nalezy samochód przerejestrowac na siebie i uiscic odpowiednie opłaty w zaleznosci czy zmieniasz tablice rej. czy nie

na koniec tego wszystkiego jak skonczy ci sie ubezpieczenie poprzedniego własciciela musisz udac sie do zakładu ubezpieczeniowego opłacic polise OC

pzdr

jezeli na umowie kupna masz cene ponizej 1000zł to tylko podbijasz pieczatke w urz. skarbowym, pozniej do 30 dni od zakupu musisz isc do wydziału komunikacji i zarejestrowac na siebie jesli nie masz nowych tablic to jest to cena ok 170 zł, do tego rowniez do 30 dni musisz isc do ubezpieczycielai albo kontynuowac obezpieczenie porzedniego wlasciciela (po przeliczeniu skladki) albo oplacic swoje ubezpieczenie. pozniej juz tylko cieszysz sie jazda ..... Pozdrawiam

Cytat:
2005-06-04 16:33:12, Rino125p pisze:
jezeli na umowie kupna masz cene ponizej 1000zł to tylko podbijasz pieczatke w urz. skarbowym, pozniej do 30 dni od zakupu musisz isc do wydziału komunikacji i zarejestrowac na siebie jesli nie masz nowych tablic to jest to cena ok 170 zł, do tego rowniez do 30 dni musisz isc do ubezpieczycielai albo kontynuowac obezpieczenie porzedniego wlasciciela (po przeliczeniu skladki) albo oplacic swoje ubezpieczenie. pozniej juz tylko cieszysz sie jazda ..... Pozdrawiam

a jezeli niechce go rejestrowac, to musi podbic tylko skarbowke i nic wiecej...

Cytat:
2005-06-04 16:33:12, Rino125p pisze:
jezeli na umowie kupna masz cene ponizej 1000zł to tylko podbijasz pieczatke w urz. skarbowym, (...)

nieprawda cena na umowie k/s liczy sie tylko 'w górę', tzn. jeśli jest większa od rynkowej, to płaci sie podatek od tej większej, ale jeśli wartość rynkowa jest np. 1500pln, a na umowie jest 100pln to podatek się płaci od 1500pln niestety

tak jak koledzy piszą, z tym że jeżeli właściciel nie zrzekł się ubezpieczenia na ciebie, to musisz wykupić polisę w dniu zarejestrowania pojazdu

ja miałem na umowie 900zł i tyle naprawde dałem za mojego malca i klientka w skarbówce powiedziała że nic nie musze płacić oraz nie dostałem żadnej pieczątki...

kszlakrider - teraz ubezpieczenie w calosci przechodzi na nowego wlasciciela ! masz miesiac po kupnie na zerwanie umowy (np za drogi ubezpeczyciel). jesli pasuje Ci dana firma idziesz do niej i robia Ci rekalkulacje - wyliczaja wszystko na Twoje znizki albo zwyzki. jesli tego nie zrobisz - po uplynieciu umowy OC (np pol roku, rok, pare miesiecy itp) i tak dojda swego. stary wlasciciel nie ma zadnego prawa do OC ! .
a w kwestii kolejnosci oplat - skarbowka (ja ominalem - kwota 600zl na umowie, placilem tylko znaczek skarbowy w oddziale komunikacji), oddzial komunikacji - dostaniesz np dowod tymczasowy i nowe blachy (nowe blachy jezeli samochod byl na czarnych tablicach albo spoza miejsca zamieszkania) po chyba miesiacu nowy dowod i wszystko.
cena za zabawe z przerejestrowaniem - do 200 pln z nowymi blachami, sam dowod odpowiednio taniej.
pozdrawiam.

A ja w zadnej skarbowce nie bylem a zarejstrowalem bez problemu)

A.. i jesli nei bedziesz kontunuowal OC poprzedniego wlasciciela tylko idziesz do jakiejs innej firmy, to musisz tamto poprzednie wypowiedziec, bo bedzie automatycznie kontunowane jak tego nie zrobisz i tym sposobem w ktoryms momencie przyjdzie do Ciebie list ze masz isc i zaplacic Tak jak do mnie;p

Lapek

to ja dolacze sie do tematu. tez kupilem malca, ale z racji wieku i stanu bedzie poddany gruntownemu remontowi (zdiecia kiedys napewno wrzuce ) i teraz nie che go rejestrowac ani oplacac zadnego OC, ktore i tak od '97 nie bylo placone. maluszek za tydzien startuje z odbudowa. i taraz pytanko do was, oprocz w skarbowce co powinienem teraz zaplacic, albo zrobic. po odbudowie bedzie mial oczywiscie zolte blachy.
pozdrawiam

Ehhh sorry długo mnie nie było.
A wiec tak: ja mam w umowie 300 zł no i minoł chyba już miesiac od zakupu - mam stary dowód rejestracyjny - jeszcze wcześneijszego właściciela niż ten o d któego kupiłem auto. Ubezpieczenie się skończyło - byłem w Warcie i dowiedziałem ze że auto nawet jeśli stoi czy jest garażowane to musi być ubezpieczone
Mam nowe Blachy wiec nie tzreba ich zmieniać - jaki będzie koszt samego przerejestrowania na mnie ?
Wiec musze isc i "skasować" stare ubezpieczenie (nie mam ani 18 lat ani nie ma nikogo w rodzinie z którym mógł bym wźiąść auto na współwłaściciela) potem przerejestrować na mnie, opłacić skarbówkę ubezpieczyć i to wszystko tak?

Pozdrawiam i czekam na odp.

nie placi sie 2% podatku jezeli samochod byl kupione za nie wiecej niz 1000zl i jego wiek przekracza iles tam lat-15 czy iles

Cytat:
2005-06-06 10:45:36, malcman pisze:
(ciach) teraz nie che go rejestrowac ani oplacac zadnego OC, ktore i tak od '97 nie bylo placone (ciach)

Nie ma takiej możliwości, pojazd niezależnie czy stoi na kołkach czy jeździ musi być ubezpieczony (OC)
to że nie miał płaconego OC od 7 lat to juz zmartwienie poprzedniego właściela ijeżeli teraz zarejestrujesz auto i opłacisz OC na siebie a fundusz dopatrzy sie braku ciągłości to poprzedni właściciel niech już szykuje kilka tysięcy złotych na karę

w takim razie nawet jak samochod, zabytek jest remontowany musi miec oplacone OC?

Cytat:
w takim razie nawet jak samochod, zabytek jest remontowany musi miec oplacone OC

nie musi tylko w przypadku jesli jest wpisanym do rejestru pojazdow zabytkowych zabytkiem a nie "zabytkiem" z racji wieku czy widzimisie wlasciciela.

to mnie troche przeraza to co czytam tu i poczytalem na innych forach.
czyli jezeli kupilem malca ktory ma 30 lat to zaraz na nastepny dzien powinienem go ubezpieczyc, czy tak?
a jak jest ze skladka jezeli nie ma on przegladu?
czy jezeli zaltwie sobie opinie ze jest weteranem, to czy nadal musze placic oc?
jaki jest najkrotszy termin wykupionego oc? bo najprawdopodobniej za pol roku powinien miec zolte blachy, i wtedy place oc kiedy chce.
i gdzie zaplacic oc zeby bylo jak najtaniej i zeby nie dostac kary?
przeprszam ze tyle pytan naraz i pewnie byly juz zadawane, ale moze ktos bedzie mi potrafil odpowiedziec, albo chociaz odeslac do odpowiedniego miejsca na forum, bo przyznaje ze niezly kociol mi sie nagle w glowi zrobil

Cytat:
2005-06-06 15:55:05, malcman pisze:
to mnie troche przeraza to co czytam tu i poczytalem na innych forach. czyli jezeli kupilem malca ktory ma 30 lat to zaraz na nastepny dzien powinienem go ubezpieczyc, czy tak? a jak jest ze skladka jezeli nie ma on przegladu? czy jezeli zaltwie sobie opinie ze jest weteranem, to czy nadal musze placic oc? jaki jest najkrotszy termin wykupionego oc? bo najprawdopodobniej za pol roku powinien miec zolte blachy, i wtedy place oc kiedy chce. i gdzie zaplacic oc zeby bylo jak najtaniej i zeby nie dostac kary? przeprszam ze tyle pytan naraz i pewnie byly juz zadawane, ale moze ktos bedzie mi potrafil odpowiedziec, albo chociaz odeslac do odpowiedniego miejsca na forum, bo przyznaje ze niezly kociol mi sie nagle w glowi zrobil

masz zdaje sie 30 dni na rejestracje i oplacenie OC, oc mozesz wykupic na pol roku najkrocej a z racji wieku i tak juz masz znizke (25 lat = weteran szos) . Takze nie powinno chyba wyjsc wiecej niz 200 zl za to pol roku (zalezy od Twojego wieku i zwyzek ewentualnych) a na klasyka mozesz go rejestrowac dopiero jak juz bedzie wylizany na cacy, ale dobrze sie nad tym zastanow bo to troche kosztuje i jest momentami upierdliwe dla posiadacza

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-06-06 15:59:53 ]

Cytat:
czy jezeli zaltwie sobie opinie ze jest weteranem, to czy nadal musze placic oc?

jaka opinie? kazde auto powyzej 25 lat jest "weteranem" z punktu widzenia pzu ktory ma taka znizke{chociaz slyszalem ze wlasnie w Warszawie nie chca przyznawac tej znizki wszystkim autom powyzej 25 lat, nie spotkalem sie z tym nigdy w Krakowie i smierdzi mi to korupcja=checia uzyskania korzysci materialnej=lapowki}, nie ma to nic wspolnego z rejestracja auta jako ruchomy zabytek motoryzacji, do tego potrzeba troche kasy i czasu opinie rzeczoznawcy kilka odwiedzin u konserwatora zabytkow itp...
jesli kupiles auto bez oc to powinienes go ubezpieczyc w dniu zakupu mnie nie chcieli pare lat temu ubezpieczyc auta bez oc nie wiem jak teraz.

podłącze sie pod temacik.
kupiłem Fiata 125 ok 3 miesiey temu a ze miałem problemy ze zdrowiem to nie miałem kiedy isc go przerejestrowac. A jest czas 30 dni od dnia spisania umowy. Co teraz jakas kara bedzie? Odsetki czy jak?

Dowala ci kare albo nie Taki mamy system, ze teoretycznie mozesz zabulic jakas kare, ale jak sie ladnie pousmiechasz i dobrym tekstem panio w okienku rzucisz, to jest szansa ze ci pogrozi palem, przybije pieczatke i juz. Ale radzil bym na to nie liczyc

Szkoda ze rzeczoznawca kosztuje swoje, bo chetnie bym sobie teraz zalatwil taki postoj bez ubezpeczenia, cholerka, 3 miechy stania w garazu, pozniej kilka kolejnych miechow u blacharza, a pozniej ubezpiecz to znowu za kupe kasy :/