MotoNews.pl
1 Wyjący piąty bieg [samara] (90549/12) - PT

Wyjący piąty bieg [samara]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Jak w temacie - na piątce zaczyna wyć. Nie jest to jakiś tragiczny hałas. Coś jak kręcący się szybko silniczek elektryczny. Przeszkadzać, to mi to nie przeszkadza, chciałem jednak to robić celem uniknięcia jakichś ewentualnych dalszych zniszczeń. Wczoraj jednak poprzedni użytkownik łady - mój ojciec - pochwalił mi się, że to tak wyło od zawsze (czyli od 93 roku, kiedy kupił samarę jako roczne auto). Więc skoro 12 lat do tej pory nie zaszkodziło... Dostęp do piątki jest szczęśliwie łatwy, ale jak nie ma sensu wydawać kasy nawet na proste operacje, to nie ma sensu i tyle. Ktoś ma jakieś sugestie?

Cytat:
2005-04-07 11:18:52, jaume pisze:
Witam, Jak w temacie - na piątce zaczyna wyć. Nie jest to jakiś tragiczny hałas. Coś jak kręcący się szybko silniczek elektryczny. Przeszkadzać, to mi to nie przeszkadza, chciałem jednak to robić celem uniknięcia jakichś ewentualnych dalszych zniszczeń. Wczoraj jednak poprzedni użytkownik łady - mój ojciec - pochwalił mi się, że to tak wyło od zawsze (czyli od 93 roku, kiedy kupił samarę jako roczne auto). Więc skoro 12 lat do tej pory nie zaszkodziło... Dostęp do piątki jest szczęśliwie łatwy, ale jak nie ma sensu wydawać kasy nawet na proste operacje, to nie ma sensu i tyle. Ktoś ma jakieś sugestie?

To może być "wada" łożyska igiełkowego. Najlepiej jednak dolej oleju do skrzyni. Piątka jest fizycznie najwyżej położonym biegiem. Jeżeli niedarady przez wlew, bo wycieka / Jeżeli zastosujesz wąż o odpowiedniej średnicy do wlewu to się uda przez wlew/ lub wykręcasz linkę prędkościomierza i wlewasz tamtędy.

Cytat:
2005-04-07 11:38:10, Grzegorz75 pisze:
. Najlepiej jednak dolej oleju do skrzyni.

No i tu się pojawia tradycyjne pytanie - jakiego. Bo przyznam, że się lekko zdziwiłem, kiedy w mądrej książce o samarze przeczytałem, że silnikowego

Cytat:
2005-04-07 11:41:00, jaume pisze:
No i tu się pojawia tradycyjne pytanie - jakiego. Bo przyznam, że się lekko zdziwiłem, kiedy w mądrej książce o samarze przeczytałem, że silnikowego

Wpisz w wyszukiwarkę olej, oleju bo zostaniemy zlinczowani. Można silnikowy 15/W40, przekładniowy np. hipol 80W90 lub podobne. Ktoś polecał przekładniowy do Tico parametry pomiędzy w/w.

A ja mam od wspomagania

Ja jeżdże na oleju 20w40 i jest ok. Na przekładnowym gwizdało, bo był za gęsty. Kolega mi poradził aby do skrzyni 5-tki klać 3.5l oleju
Cytat:
To może być "wada" łożyska igiełkowego. Najlepiej jednak dolej oleju do skrzyni. Piątka jest fizycznie najwyżej położonym biegiem

Piąlka poprostu lubisię zacierać. Podnieś na lewarku bok samochodu i dolej oleju(info z serwisu Lady). Fabrycznie podają3.3l

A właśnie - może to dziwne, ale piątka właśnie nie wyje mi, ale "gwiżdże" tzn. nie tak mocno - ale słychać ją jakby kręcił się wiatraczek dmuchawy na 1 biegu

mój bolid cierpi też na tą chorobę. Niestety nie zlokalizowałem wlewu i spustu oleju ze skrzyni (chce go wymienić). Jak znaleźć te śruby może macie jakiś rysynek albo zdjęcie ?

Kurcze właśnie przeglądałem jedną z książek i nie widze, żeby to gdzieś było na rysunku.
Jak chcesz dostać się do wlewu, to musisz oczywiście spenetrowac skrzynie najlepiej z kanału Jak oczyścisz i przyświecisz sobie, to zobaczysz

Po stronie kierowcy z boku skrzyni biegów sa dwa korki do wlewu i spustu oleju na klucz 17 (jeden nad drugim)
Jeśli nie masz kanału unieś auto na podnosniku i zdejmij koło będzie łatwiej

UWAGA
Jesli ktos chce nalewać olej przez otwór napędu prędkościomierza nalezy bardzo uważac podczas ponownego wkładania tegoż napędu
Jest to element barrrrrdzo "złośliwy" i potrafi ... wpaść do skrzyni
Skutki mogą być TRAGICZNE

pzdr
CHIO

Cytat:
2005-04-07 23:55:30, MikeB pisze:
A właśnie - może to dziwne, ale piątka właśnie nie wyje mi, ale "gwiżdże" tzn. nie tak mocno - ale słychać ją jakby kręcił się wiatraczek dmuchawy na 1 biegu

Mam cos podobnego, tylko jeszcze bardziej ciche jak zapne 1-szy bieg jak samochód się toczy... częsta sytuacja przy dojezdzaniu do swiatel. Skrzynie mam 4 biegową.