Montaż klimatyzacji OMA A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Coś mnie tak naszło bo lato coraz bliżej...
Czy w ogóle możliwy jest monataż klimy do Omci A Caravan 3.0 12V Automat rok '89
Czy może któryś z kolegów miał okazję się spotkać z tym problemem i jakie ewentualnie są koszty takiej operacji? Kiedyś widziałem na allegro klime za 500zł, przypuszczam, że niekompletna ale może się mylę...
Z góry dzięki za info!
Pozdro!

nie wiem jak do Omci ale mialme do Golfa III za 1200zl kompletna

Prognozuje, ze znalezienie kompletnej i nadajacej sie do zamontowania i eksploatacji uzywanej klimatyzacji graniczy z cudem.

Raczej myslalbym o instalacji jakiejs 'dokladanej uniwersalnej', ale nowej.

Cytat:
2005-04-15 21:08:05, salik pisze:
Kiedyś widziałem na allegro klime za 500zł, przypuszczam, że niekompletna ale może się mylę...

Tak prawie rok temu??? To ja ją kupiłem. Jakby to powiedzieć; sama klimatyzacja była kompletna, łącznie z wiązką przewodów i przyciskami. Niestety w Omesiach A wyposażonych w klimę są inne tunele powietrzne inny tunel nagrzewnicy i jeszcze parę elementów dodatkowych; chyba też sterowanie ciepłym i zimnym powietrzem nie jest na linkach, tylko elektrycznie (nie wiem napewno, nie jestem mechanikiem) . Także, jak dostaniesz gdzieś kompletną, używaną klimę, upewnij się, że oprócz niej dostaniesz tunele powietrzne, tunel nagrzewnicy z nagrzewnicą, wszystkie panele strerujące (ja dostałem tylko przyciski), bo to co ja kupiłem leży w garażu już prawie rok. W tym roku dokupiłem resztę potrzebnych rzeczy i będą próbowali mi ją założyć. Jeśli wszystko będzie OK koszt całęj operacji nie pownien przekroczyć 1000zł . Jak się uda ją założyć to napiszę jak poszło, jakie trudności itp.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Zdroja dnia 2005-04-18 15:28:53 ]

Zdroja, a do tego pewnie jeszcze dziesiątki drobiazgów jak spinki, przelotki, jakieś duperelkowate elementy o ktorych istnieniu i potrzebie dowiadujemy się dopiero w trakcie roboty. To są składniki wzrostu kosztow narastających lawinowo, zwłaszcza, jesli inwestycja przekroczy granicę, po ktorej nie można już się cofnąć i stoimy pod ścianą.
Ja odpuściłem, axzkolwiek niezmiernie boleję z powodu braku klimy.
Poki co poczekam jednak na następną swoją omesię, postaram się, żeby była w nią wyposażona.

Jako szcześliwy posiadacz OmyA z klimą, dodam i coś od siebie.
Klima posiada własną chłodnice, przed tą właściwą dla silnika - a raczej płynu chłodzącego, a przed tą chłodnicą klimy jest wiatrak.
Konieczny.
Wiatrak załącza się często jak klima pracuje, nawet przy dość niskiej temperaturze.

No, trzeba pomysleć o zmianie paska klinowego na dłuższy pewnie, żeby i obsługiwał kompresor.

Nasz stary znajomy Kristo ma do sprzedania wszystkie graty z klimy bo szuka w aucie zbednych kilogramów do wywalenia.
Miałby pewnie wszystkie graty.
No lae kwestia elektryk i sterowania to juz inna bajka....

Biorąc pod uwagę Wasze opinie na ten temat i wiedząc że nie jestem dobrym mechanikiem ani nie mam drygu do "grzebania" w aucie, odpuszcze chyba temat . Pewnie musiałbym się zdać na fachowców, no i zainwestować sporo w skompletowanie używanej klimy.
Dzięki za wszystkie głosy!

Cytat:
2005-04-19 17:10:19, boogie pisze:
Jako szcześliwy posiadacz OmyA z klimą, dodam i coś od siebie. Klima posiada własną chłodnice, przed tą właściwą dla silnika - a raczej płynu chłodzącego, a przed tą chłodnicą klimy jest wiatrak. Konieczny. Wiatrak załącza się często jak klima pracuje, nawet przy dość niskiej temperaturze.

Wiem boogie, to co wymieniłeś na szczęście było w tym komplecie na Allegro w cenie 500 zł. Póżniej jak pisałęm do gościa to mi jescze gratis przesłał tunel nagrzewnicy z nagrzewnicą. Jakby ktoś miał tunele powietrzne i sterowanie (przyciski mam, chodzi o regulację, która podobno jest elektryczne a nie na linkach) to proszę o kontakt na priv.