Dobijanie - sprężyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Często jak mam pasażera na tylnej kanapie albo coś cięższego w bagażniku to nawet na niezbyt dużych wybojach potrafi mi dobić mocno tył.
To wina sprężyn, stare??? miękkie???
Czy wymiana na nowe by pomogła?
A jeśli bym wymienił na jakieś twardsze sprężyny ale obniżające o np. 4 cm - to dalej by dobijało?

sprezyny moga juz byc zgniecione.. ale predzej zastanowilbym sie nad amortyzatorami..... kup sobie gumy miedzy zwoje sprezyn- koszt 4,80zl za 1 szt.
napewno ci pomoze.

Kolego essi ma to do siebie, że ma miękki tył, a sprawa dobijania to nie koniecznie sprawa sprężyn. Jak masz padnięte amorki to też może być taki efekt bo samochód zaczyna się wtedy huśtać miałem tak z przodu.

... jest tesh opcja że masz połamaną jedną albo obydwie sprężyny ....

bez zaglądnięcia nic nie da się zrobić. Jak wykluczysz którąś z przyczyn to będzie łatwiej zdiagnozować no i jeszcze jedno ile ważą te osoby co je wozisz

Cytat:
2005-04-06 20:32:36, misiolino pisze:
bez zaglądnięcia nic nie da się zrobić. Jak wykluczysz którąś z przyczyn to będzie łatwiej zdiagnozować no i jeszcze jedno ile ważą te osoby co je wozisz

Zwykle są to zwłoki w bagażniku w ilosci sztuk 2 i wadze ok. 75kg/szt.

A poważnie to amorki z tyłu sa sprawne w 45 i 47% i lekko sie pocą - koleś na przeglądzie wiosennym mówił że w takim lekkim aucie można jeździć aż do 35%.
Sprężyny są z tego co widac całe.
Więc to może faktycznie amory.
Jeszcze jedna rzecz jest która powoduje iż myślałem że to już siadniete sprężyny - mianowicie tylne koła wyglądają tak:
// \ patrząc od tyłu auta.
Więc raczej myślec nad amortyzatorami???

[ wiadomość edytowana przez: jac25 dnia 2005-04-06 21:04:09 ]

[ wiadomość edytowana przez: jac25 dnia 2005-04-06 21:04:40 ]

[ wiadomość edytowana przez: jac25 dnia 2005-04-06 21:05:06 ]

[ wiadomość edytowana przez: jac25 dnia 2005-04-06 21:05:41 ]

Ja bym stawiał na amorki Jak kupiłem essiego to pierwsze co zrobiłem to z tyłu wymieniłem bo huśtał sie jak kareta i jak ręką odjął. Biorąc pod uwagę że z tyłu jeżdżą osoby dorosłe i stan amorków jest wątpliwy z tego co przytaczas to radzę od tego zacząć Powinno się poprawić.

dzieki wszystkim za rady
a polecacie amorki gazowe???? np. Magneti Marelli Cofap czy cos innego???

Mam magneti marelli z tyłu już prawie dwa lata 10000 km zrobiłem i na razie spoko trzymają a z przodu chyba cofap od zeszłej jesieni i też git Cenowo nie najtańsze i nie najdroższe mogę polecić ale do wyczynów się nie nadaja. Samochód jednak zdecydowanie lepiej po zakrętach chodzi i nie przechyla się