Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2005-04-02 19:35:15 Witam mam zamiar zakupic jakiś monitor LCD i mam do was prośbe na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie,w co powinien być wyposażony itp.Czy lepszy jest z głośnikami czy bez i jaki wogóle kupić pomóżcie !!!
Z góry wielkie dzieki za pomoc !!!! |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2005-04-03 12:52:07 Jakiej wielkości (cale) i jaką kasę chcesz wydać na niego ? - to coś się doradzi ![]() |
![]() Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2005-04-04 17:45:04 Myśle że 17 cali wystarczy a kasy nie wiem jeżeli za lepszy monitor bedzie trzeba dać powiedzmy o 200 zł wiecej to dam.Nieche dać 800zł i mieć jakiegos hebla na 1 rok.Wole dać troche wiecej i miec dobry sprzet.Dowiedziałem sie juz ze czas reakcji matrycy jest ważny im mniejszy tym lepiej,chyba kontrast powinien byc jak najwyzszy ale dlatego właśnie napisałem ten post zebyscie mnie uświadomili na co zwrócic uwage przy zakupie lub moze ma ktoś jakismonitor godny polecenia? |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2005-04-04 17:56:49 Moim zdaniem najlepsze LCD mają SAMSUNG i IIYAMA np.: SAMSUNG 710T lub IIYAMA - znalazłem na Allegro, ale to tylko przykład ![]() |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-04-04 20:28:27 ostatnio kupowałem minitor hyundai'a... zajefajny przez 2 tygodnie użytkowania żaden piksel się nie wypalił...... ma 3 lata gwarancji..... problemem jest tylko cena kosztował 1850 zł w proline..... taki jak ten z allegro
pamiętaj kupuj tylko nowe modele z DVI..... podobno najlepsze są iyamy ale też mają nieciekawe ceny.. dlatego m.in. kupiłem tego hyundai'a pozdro aha... zwróć uwagę czy ma pivot.. bardzo przydatna rzecz.. możesz obrócić ekran o 90 stopni [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2005-04-04 20:30:38 ] |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-04-04 21:06:28 Ja mam Philipsa i jestem z niego zadowolony ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-04-07 11:33:37 Witam, ja ostatnio kupiłem Samsunga 193P (19 cali, nowy typ matrycy PVA, czas reakcji plamki 20ms).
Najlepsze matryce robi Samsung, Sony i Eizo. Inne polecane firmy to LG, iiyama. Wybieraj coś z w/w firm. Monitor powinien być wyposażony w złącze DVI-D, dzieki temu karta graficzna będzie komunikowała się z monitorem cyfrowo (bez konieczności przetwarzania sygnału cyfra/analog). Najlepiej wybierz coś z nowymi matrycami PVA - bardzo duży kąt widzenia, bdb. kontrast i jasność. Czas reakcji plamki powinien wynosić min. 20 ms. w przypadku monitorów 19 calowych i 16ms w przypadku monitorów 17 calowych. Bardzo interesująca jest funkcja pivot ![]() Osobiście polecam monitor Samsung SyncMaster 913N: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15527 Ma starszą matrycę TN i brak złącza DVI-D, ale reszta parametrów jest rewelacyjna, zwłasza za tą cenę ![]() Jak masz jaieś wątpliwości to pytaj, w sprawach monitorów/telewizorów mam szeroką wiedzę. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-04-07 17:00:38
a nie czasem 194T???? Czas reakcji faktycznie jest istotny, ale czasy ponizej 25ms nie powodują juz efektu smuzenia, no chyba że w szybkich grach FPP typu Unreal Turnament itp. Kąt widzenia uzależniony jest od typu matrycy: TN - kąt widzenia ok. 150-160 st. PVA - kąt widzenia bliski 180 st. Na jasność i kontrast specjalnie nie zwracałbym uwagi - praktycznie wszystkie moniotory na rynku mają tak duży kontrast i jasność, że wieczorem trzeba zmniejszać parametry kontrastu i jasności gdyż monitor poprostu razi w oczy. Eizo to faktycznie świetne monitory, ale cena jest nienaturalnie wysoka, być może są sprowadzane z Japonii i obarczone wysokim cłem. Zarówno Samsung jak i Sony robią równie dobre monitory LCD, często po przystępniejszych cenach. Porównanie mam duże, w pracy pracuje na 32 calowych NECach LCD, 19 calowych DELLach LCD (świetne monitory), przeróżnych Samsungach (pełen przekrój modeli), plazmach Samsunga od 32-52 cali, projektorach Panasonica, profesjonalnych tylnoprojekcyjnych projektorach BARCO i innych. |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-04-13 10:12:45
No nie, dokładnie Samsung 193T, pomylić się raczej trudno bo patrze na niego cały dzień, a nadruk ma dużą czcionką ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-04-13 10:30:24
Dobry monitor ![]() Swojego czasu wybór "ENTERA". |