Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-10-13 17:47:02 Skrzynie w hyundaiach wymagaja jeszce dopracowania. Ja jezdzilem kawalek getzem. I powiem ze skrzynia tam niezle chodzi. W porownaniu do Accenta. Bo skrzynia w Acc to moim zdaniem abrdzo slaby punkt. Szczegolnie haczaca sie 2. Hmm co do ASO jak tam oddasz to napewno nie poprawia. A zobserwowales moze cos takiego ? ze jak pojezdzisz troche i olej sie w skrzyni nagrzeje to lepiej wchodza ? u mnie tak jest ![]() |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-10-13 17:52:32 Aaa, nie wziąłem pod uwagę, że ja mam inną skrzynię... ![]() |
![]() JanuszW HF MEMBER HYUNDAI GETZ Koszalin | 2005-10-14 08:25:28
W moim aucie jest dokładnie taki sam objaw. Getz ma przejechane 13500 km. |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-10-14 21:16:37
to z AŚ ? hahaha no to ostro oceniaja jak minus za zarowke ![]() ![]() Ps. getz fajne autko mam i ciagle jest ich wiecej ![]() ![]() |
![]() cehol HF MEMBER hyundai pony gsi piekary śląskie | 2005-10-14 23:02:44 za taką kase myśle że autko jest całkiem niezłe. a co do skrzyni biegów w getzie to mogę tylko podpowiedzieć że hydrauliczne sprzęgło ma tą zaletę że chodzi bardzo lekko ale wadą jest że przy każdej zmianie biegu należy je wciskać do samego końca jest przeważnie samoregulowane i nie można tak jak na lince podciągnąć sobie i zmieniać bieg z pedałem np. wcisniętym tylko do połowy. trzeba poprostu sie do tego przyzwyczaić. ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-10-15 16:07:40 Do PiotrekF Używaj opcji "edytuj" a nie pisz 10 postów jeden po drugim w ciagu 10 minut ![]() |
gniewoj HF MEMBER Warszawa | 2005-12-16 19:53:41 Do PiotraF,
czy "stara kanapa" (piekne i prawdziwe sformulowanie) nadal daje o sobie znac, czy moze jakos sobie z tym poradziles? Oczywiscie, jezeli udalo Ci sie te wkurzajace dzwieki zlikwidowac napisz co pomoglo. pzdr. |
Rozbik HF MEMBER Warszawa | 2005-12-16 21:21:50 Witam
Ja moim Getzem przejechałem w ciagu roku ponad 30 tyś km i z autka jestem zadowolony. Początkowo też coś mi skrzypiało z produ były też jakieś stuki w podwoziu ale ASO sobie z tym poradziło. (serwisuje w Ifamexie w Warszawie - szybko sie uczą bo wcześniej byli salonem Hondy) Jedyne kłopoty jakie mam wiążą to - 2 razy robiłem już zbierzność i szykuję sie na trzeci raz - 3 razy wyważałem oponki (nie licze wyważania przy zmniane letni/zimowe) objewy były ciekawe bo drgania zaczynały się przy 130 km/h i to tylko na niektórych odcinkach dróg. Poprzednio jeździłem Atosem i miałem ten same problemy Odrazu uprzedze uwagi na temat stanu polskich dróg jako przyczyny tych kłopotów bo równolegle jeżdzę służbowo innym autkiem i takich objawów nie ma.
Tutaj wina leży nie po stronie producenta tylko importera. Gadałem na ten temat z ludźmi z branży i powiedzieli mi tak: "Na początku lat 90 kiedy Hyundai Polska zaczą sprowadzać Ponego do władzy dorwały się tam komuchy. Auta sprzedawały się jak ciepłe bułeczki ze wzgledu na cenę niewiele wyższą od Poldka. Oni nie robili nic - samochody sprzedawały się same. Potem konkurencja zaczęła rosnąć w siłe a oni nie robili nic i nadal nic nie robią" Pamiętacie jak wchodził Atos do sprzedaży - wielka kampania raklamowa a potem coś było nie tak i wycofali go ze sprzedaży a gdy ponownie wszedł do sprzedazy mało kto o tym słyszał i sprzedawali w 2000/2001 egzemplaże z 1999r. Jak wchodził Tucson to wielka kampania reklamowa a na stronie Hyundaia Polska nic Dlaczego poprzednia sonata nie była dostępna?? Dlaczego nowy atos nie jest dostępny?? Dlaczego Getz przez zmiana w wersji 1.1 miał tylko wyposażenie Basic a wersji 1.6 i disla nie było - (powie ktoś że cena za wysoka a ja sie spytam to dlaczego nie można było dać do niego wyposażenia Basic czy Activ Dlaczego na stronie Hyundaia podane sa parametry Coupe 2.7 V6 a nie ma ceny - jak podają parametny to niech dadzą też cenę bo niektórzy nie mają ochoty na składanie oficjalnych zapytań o cenę Dleczego Coupe jest dostępny w jednej wewrsji wyposażenia A małe kraje takie jak Słowacja i Litwa (innych nie sprawdzałem) mają nowego Atosa, miały Getza 1.6 i Coupe 2.7. Pozatym czy wiecie dlaczego w ASO wciskają nam klocki hamulcowe za 300 PLN czy filtr klimatyzacji za 200 PLN? Odpowiedź jest prosta - zmusza ich do tego Hyundai Polska narzucając minimalne roczne wielkości ilości zakupionych orginalnych części zamiennych - w przeciwnym razie stracą autoryzację. Ustawa GVO zezwala na stosowanie zamienników. Nawiązując do ceny części zamiennych to dlaczego JC Auto może sprzdawać klocli hamulcowe (od tego samego producenta co bierze je Hyundai - te same w tym samym opakowaniu) za 100 PLN a w ASO kosztują 300 PLN albo komplet 2 filtrów klimatyzacji za 60 PLN gdy ASO ten sam komplet ma w promocji za 180 PLN Albo dlaczego zamykają pierwszy w Warszawie (chyba też w Polsce) salon sprzdaży samochodów który nadal ma bardzo wysoka sprzedaż - czy to że mają za mały salon wystawowy jest wystarczającym powodem. Nawet jeżeli gdyby tą tecyzję podjęli Koreańczycy to czy Hyundai Polska nie mógły się za nimi wstawić Albo dlaczego kupując samochód i wpłacając na niego zaliczkę nie mam pewności czy jest on dostępny. 1. Przy Atosie po kilku dniach okazało się ze takiego koloru jak chciałem to juz nie ma w sprzedaży i już nie będzie (chodziło o czerwień) 2. Przy Getze po godzinie od wpłacenia zaliczki okazało się że tem samochód na który ją wpłaciłem jest jednak zarezerwowany a ja mogę poczekać na swój 1 - 2 tygonie dłużej albo wybrać inną wersję. Jak się później okazało dealer przyjmując odemnie zaliczkę na samochód ma tylko wdląd do tego czy taki samochód jest dostępny a czy jest on zarezerwowany okazuje się w trakcie realizacji mojego zlecenia |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-12-16 22:32:02 z tymi pytaniami raczej powinienes się zwrócic do Hyundai Polska a nie do nas ![]() |
Rozbik HF MEMBER Warszawa | 2005-12-16 23:45:16 a tak wylewny jestem i się trochę rozpisałem
a możesz podać mi do niego linka bo go zagupiłem? [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-12-17 15:35:57 ] |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-12-17 15:37:22
do kogo?? Hyundaia Polska?? jak tak to: www.hyundai.pl ![]() P.S. stosuj opcję EDYTUJ a nie pisz posta po poście ![]() |
Rozbik HF MEMBER Warszawa | 2005-12-17 17:43:51 Chodziło mi o lint to tematu o salonach hyundaia, ale już go znalazłem.
Jeśli chodzi o post za postem to się poprawię |
![]() JanuszW HF MEMBER HYUNDAI GETZ Koszalin | 2006-02-10 15:36:14
Wracam do tematu. (Getz 06.2004 - 15 500 km) U mnie haczenie biegów jest tylko przy przejściu z 1 biegu na 2. Czasami jest tak, że podczas zmiany biegu z 1 na 2 to bieg z 1 "wyskakuje" z dużym impetem (może złe słowa). Najciekwsze jest to, że nie zawsze tak jest. Jeżeli bieg przełącza się wolno to haczenia brak. A wolno to znaczy 1 -> luz -> 2 (zatrzymuję się na chwilę na biegu jałowym). Nie jestem znawcą - ale może to cos z jakąś synchronizacją w skrzyni biegów. Wybieram się z tym do ASO, ale najpierw chciałbym się przygotować do rozmowy. Pozdrawiam |
![]() FPioter HF MEMBER Hyundai Getz Active Warszawa | 2006-02-11 22:33:24
Witam! U mnie sa identyczne objawy, tez sie z tym wybieram ale niedlugo bede mial przeglad wiec poczekam do tego czasu zeby 2 razy nie jezdzic ![]() ![]() |
rpiotrek HF MEMBER warszawa | 2006-02-21 20:46:58 witam
wjednym ze powyższych postów uzytkownik rozbik pisałał ze robiłes juz dwa razy zbierznośc. Mam własnie pytanie bo mam przejechane 4000tys w getzie i mam uczucie podczas jazdy ze samochód tak jakby "myszkuje" mi po drodze nie trzyma mi prostej lini jazdy. Tak jakby układ kierowniczy był bardzo wrazliwy. Ponadto czasami delikatnie sciaga raz w lewo raz w prawa strone. Ma sie takie wrazennie jak by sie jechalo z przebita opona. Mam pytanie czy kotś moze miał jakies podobne doswiadczenia. Mam zamiar udac sie z tym do Aso, ale tak do końca nie wiem jak im to wytłumaczyc co sie dzieje. Nie wiem moze to kwestia wywarzenia kół lub zbierzności. Z góry dziekuje za jakies sugestie |