MotoNews.pl
8 Pompa wody (91514/132) - PT

Pompa wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

wiec, szumi mi pompa wody, pewnie padlo lozysko, jakie mam w tej chwili mozliwosci?? wymieniac na nowa?? jesli tak to czy pasuje od np. polda.

pozdraiwam

Chyba łożysko w pompie najlepiej wymienić, pompa ztcw nie pasuje.

a orientujesz sie moze jak wyglada sprawa wymiany łożyska?? trzeba je jakos wyprasowywac?? czy jakos normalnie sie je wyciaga??

pozdrawiam

mnie sie zdaje ze łozysko pasuje od poloneza....

Chyba idź po prostu do mechanika, niech ci sciągnie stare łożysko, potem kurs do sklepu z łożyskami.

lozysko i uszczelniacz pasuja od poldka. Zeby to zdemontowac musisz najpierw zdjac piaste kola pasowego (osadzana skurczowo), nastepnie odkrecasz wkret w korpusie pompy i wybijasz lozysko wraz z wirnikiem w kierunku wirnika. Wirnik musisz zdemonrowac raczje na prasie. Przy demontazu wirnika zwroc uwage aby podeprzec go mozliwie blisko piasty, inaczej peknie. Montaz w kolejnosci odwrotnej, z tym, ze piaste trzeba podgrzac zeby weszla.

kosa dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, ale mam jeszcze pytanie czy nie pasuje cala pompa wody od poldka bo mam okazje kupic nowa za 50zł

pozdrawiam

gdyby pasowala, nie proponowalbym Ci sie bawic w wyciskanie na prasie wirnika i podgrzewanie na kuchence piasty....niestety pompa jest zupelnie inna i nie pasuje. Z reszta wystarczy na nie spojrzec....

Mala errata co do montazu- nie w odrrotnej kolejnosci tylko najpierw lozysko, potem piasta (skurczowo) pozniej uszczelniacz a na koncu wirnik. Lopatki wirnika powionny byc w odleglosci 1mm od krawedzi korpusu pompy.

Chyba lepiej kupić nową za około 100zł w niż tak się bawić i na pewno dłużej będzie działać (oby następne 20 lat!!!) niż stara po regeneracji i pewnie uszczelka w komplecie jest

Znalazłem taką na stronie http://www.automotosklep.pl