Czy jeździć na zimówkach latem?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiadomo, że na letnicvh zimą jak jest śnieg to nie wiele się zdziała. Ale czy warto jeździć na zimówkach latem?? Fordy mają twarde zawieszenia a więc moze na zimówkach nie będzie ak walić na wybojach. Powiem szczerze moje Michaliny to dość walą. Więc jak?

odradzam .. szybko zajedziesz zimowki latem. poza tym gorzej sie prowadzi.

zdecydowanie nie chyba że chcesz mieć je po jednym sezonie letnim do wyrzucenia zimówki są z innej mieszanki gumy która przy dużych temperaturach szybko sie ściera

Ja na swoich przejechałem ok 200km i nadaja sie na złom

ja jeżdzę delikatnie juz zimówki mają 6 sezonów i sa jakby w połowie zuzyte chciałbym kupić nowe ale po co?
Swoją drogą może lepszy pomysł na twarde zawieszenie to mniejsze pompowanie opon??

Zimówki po 6 sezonach juz są tak twarde ze szkoda gadać

zimówki po 4 sezonach jazdy w zimie powinno sie wymieniać albo nawet szybciej

akurat przy zimowej oponie zawieszenie ma wiecej pracy - poniewaz jest ona znacznie ciezsza niz letnia oponka i zestaw amorek + sprezynka bardziej pracuje

Cytat:
2005-04-08 20:33:43, tomel pisze:
pomysł na twarde zawieszenie to mniejsze pompowanie opon??

Jesli juz to trzeba więcej dopompować... ale pomysł dobry..
Po cholere kupowac twarde amory i springi jak mozna dopompować na maxa i efekt podobny

... a ja powiem taak ..... możesz jeżdzić na zimówkach w lecie ..... ale na GRENLANDII albo na ANTARKTYCE ...... nie chodzi o to ze siem bedzie miękko jeżdziło .... zimówki przy większych temperaturach szybciej wpadają w poślizg ...... masz dużo gorszą przyczepność .... dłuższą droge hamowania ....

Cytat:
2005-04-08 20:38:37, Irekcity pisze:
Po cholere kupowac twarde amory i springi jak mozna dopompować na maxa i efekt podobny [/b]

i ile taniej to wychodzi

wiesz co jedyną sensowną odpowiedza na zadane pytanie jest to ze napewno szkoda zimowych opon na lato ale jeździć sie da czemu nie
Piszesz że maja juz 6 sezonów!!!!!!brawo ale jedynie na co sie teraz w czasie lata nadają to palenie oponek spal je i juz potem załóż normalne oponki takie jak się należy bo pomijając wszystkie aspekty ekonomiczne to z bezpieczeństwem też to połaczenie jest na bakier

guma z zimowek przy +7c zaczyna sie "rozklejac" zajezdzisz je
pozatym hałasuja pewnie>>>a aura wpozo wiec milo okno otworzyc?
jezeli ida na smieci to mozesz jezdzic a co tam
mam tez z tym problem bo posiadam 1komplecika zimowy i to wsio
brak kapuchy na letnie ..... ajc boli mie jak widze jak bieznika z dnia na dzien ubywa....

Ubawiłem sie czytając posty
Swoją drogą to żeczywiśćie opory toczenia są zabójce i jak załozyłem po letnich zimowe to mi spalanie skoczylo do 1 litra więcej.
A skad mój pomysł z zimówkami. Mój znajomy pasjonat jeżdziładą na oponach zimowych przez cały rok bo mu sie nie chce zmieniać. Jest właścicielem firmy zajmującej sie oponami i nie wiem co było przesłaniem poza lenistwem Ale skoro fachowcy jeżdzą cały czas na zimowych. Ach przypomina sie powiedzenie o bosym szefcu, czy łysym fryzjerze. Z drógiej strony Łada nie jedzie szybciej niz 80 km na godzine

... taak ... i pewnie gość doojeżdza tylko do pracy i spoowrotem ..... wiesz ... do łady może gość nie chce doodatkowych oponek .... wiesz ... jakby bie było moze to być podwojenie waartości saamochodu ....

miły oczka by ci sie zaświeciły jakbyś te cudeńko widział. Lada roczni 1988 a lśni 0 rudej rdzy. pieknie sie prowadzi, nie jeżdzi ja za duzo przebieg 35 000. Cud nie samochód.

Ja mam niestety zimóweczki ... bo na takich kupiłem a nie stać mnie na letnie niestety .... co zauważyłem .. to to że sie trą szybciej ... i piszczą bardziej na asfalciku ... wiec .. niema co jeździć na nich .. chyba że niema innego wyjścia ..

... niop ... jaak mus tio mus ... ale leepiej na letnich siem śmiga .... .....

no latem to zdecydowanie na letnich nawet używki lepsze od zimówek nie buksują tak przy wysokich temp. no chyba że sie nei ma wyjścia, ja kupiłe mswój na letnich a komplet zimówek z felami dostałem gratis, szkoda tylko że wszystkie 9 felg to stalowe 13" ;( ale przynajmniej się nie gną na naszych "pieknych" drogach tak jak w mojej miejscowości porobiły sięwyrwy po zimie na 4-5cm głębokie i miejscami takie żę ich kołami nie idzie okraczyć na szczęście już częśćdziór połatali