Centralny + pilot

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy moglby ktos dokladnie opisac podlaczenie centralnego do alarmu lub podac linka do posta z dobrym opisem. oczywiscie wiem, ze pierwsza odpowiedz bedzie brzmiala: juz bylo na forum wiele razy, poszukaj sobie.
jednak nie znalazlem nic konkretnego, wiec bede wdzieczny za pomoc.

opisze problem.
znalazlem na slupku slynne przewody:
- bialy (zamykajacy) - 12V non stop podczas zamkniecia
- zolty (otwierajacy) - 12V w przypadku odwrotnym

w moim alarmie sterowanie zamka c. oczywiscie jest minusem
wyjscie steorwania jest nisko pradowe - max obciazenie 200mA.
zamek centralny mam zwyczajny, czyli z pojedynczym ryglowaniem (bez centralki).
plizzzz niech ktos dokladnie opisze know how wlacznie z parametrami przekaznikow odwracajacych faze itp.
z gory dzieki
p.s. oczywiscie podczas pomiarow zdazylem zrobic zwarcie w alarmie

Dobra, to tak lopatologicznie

Masz central, ktory jest sterowany plusem - bo jest to central Forda. Szukasz kablekow w drzwiach, na ktorych zmiennie pojawia sie plus i minus - latwo to sprawdzic np dioda z rezystorkiem. Kabelki sa w drzwiach i ida sobie gdzies do centralki, szukasz tylko tych dwoch kabelkow wychodzacych z drzwi.

A teraz pomysl nad przekaznikami - alarm podaje minus. Czyli, zeby przekaznik zaskoczyl, potrzebuje na stale plusa - jak dostanie minus to sie zalaczy i......... jak na stykach zalaczania dasz plus tez staly, z tego samego miejsca to bedziesz podawal plus na centralny. Jak cos jeszcze to pisz

kolory kabelkow opisywalem w kilku watkach wiec jak w wyszukiwarce wpiszesz mojego nicka i slowo alarm to na bank cos znajdziesz

mniej wiecej tak....

wlasnie wrocilem ze spotu regionalnego, patrze a tu same konkretne odpowiedzi
dzieki wielkie
oczywiscie na spocie tesh temat byl poruszony i bylo rysowanie schemacikow na serwetkach i wogole