Stuki przy wolnych obrotach..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich problem taki jak w temacie od wczoraj zauważyłem dziwnie dochodzące stuki z silnika,myślałem że może za mały poziom oleju w silniku ale poziom ok sprawdziłem kable i jest ok wiec można chyba wykluczyć to że nie pali na jeden cylinder.Przy wyższych obrotach nie słychać auto jak narazie jeżdzi tak jak wcześniej tylko ten denerwujący stukot występuje przy wolnych obrotach.Możcie coś poradzić bo zaczyna mnie to doprowadzać już do szału !!!

u mnie było podobnie, myślałem że pekła mi sprężyna na jednym z zaworów a okazało się że padła mi pompa wody, ktora spowalniała obroty gdy silnik pracowal bez obciążenia. Wymieniłem pompe i problem zniknoł

Dzisiaj przy wymianie alternatora odpaliłem auto bez paska klinowego chciałem posłuchac czy te szumy na wolnych obrotach wystepuja wykluczajac w ten sposób napinacz paska klinowego,i okazało sie ze cos ala tarcie wystepuje.Wymieniałem pompe wody i napinacz jakies 15 gora 20 kkm wczesniej.Czy nie zawcześnie na zacieranie sie tych elementów??Czy moga wystepowac takie tarcia z jakis innych elementów koło rozrzadu bo dzwiek dobiega mniej wiecej z tamtych okolic.Nie wiem czy wybierac sie jutro autem do pracy bo nie wiem czy nie strzeli pompa albo napinacz co o tym wszystkim myslicie...

Cytat:
2005-04-12 17:30:04, Sergiusz- pisze:
..."Nie wiem czy wybierac sie jutro autem do pracy bo nie wiem czy nie strzeli pompa albo napinacz co o tym wszystkim myslicie...

Myślimy, że zamiast do pracy dobrze by się wybrać autem (Z autem) do mechanika! ::
To nic że tylko 20kkm przejechałeś...to tylko części ....szlag mógł je trafić (chociaż nie powinie) nawet po takim przebiegu .....no i szkód możesz sobie narobić nieco więcej jeśli np. jest to walnięty napinacz w rozrządzie
P.S. przeczytałem teraz Twojego drugie posta o alternatorze..ale z tego co napiałeś tu wcześniej rozumiem że to NIE była przyczyna tych dziwnych stuków ??....czyżby nie koniec Twoich wydatków ??

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2005-04-13 01:00:37 ]