MotoNews.pl
11 Regeneracja felg (88357/27) - PT

Regeneracja felg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam do pomalowania 4 felgi poszezrane 13' / 7' . Chciałbym je sam pomalować, ale nie wiem czy mi się to uda. Problem w tym, że felgi nie są w najlepszym stanie lakierniczym i trzeba by było zerwać lub dokładnie wyrównać poprzednie warstwy lakieru. Mniej więcej wiem jak się za to zabrać, ale nie mam w tym praktyki i pewnie bym coś zchrzanił.

Chciałbym zapytać, czy jest wsród was ktoś lub może kogoś znacie, kto mógłby pomalować te felgi troszkę taniej niż biorą w zakładach lakierniczych? Najchętniej pomalowałbym je gdzieś w Krakowie lub okolicach.

proponuję wypiaskować przed malowaniem...
P.S. mógłbym Ci pomalować taniej, ale niestety mieszkam pod warszawką...
pzdr.

Stara farba dobrze "odchodzi" po zastosowaniu scansolu

[ wiadomość edytowana przez: Mokry dnia 2003-07-05 17:12:25 ]

wez sobie sprawdz przed malowaniem czy felga jest prosta bo po malowaniu moze byc za pozno na prostowanie

Cytat:
2003-07-05 17:07:22, herek pisze:
proponuję wypiaskować przed malowaniem...

pzdr.

Dokładnie....piaskowanie jest lepsze od tego że miałbyś czyścić koła przy pomocy papieru ściernego czy też szczotki drucianej na wiertarce....I gobrze było by od razu pomalować je proszkowo... takie zabiegi znacznie wydłuzają zywotnoś felgi pod względem korozyjności...

Pewnie to daje niezły efekt...
Ale piaskowanie i lakier proszkowy to są koszta! A Waga chce to zrobić tanio
Kiedyś jak chciałem piaskować felgi od 126p i malować to wyszło nie dużo mniej niż za nową felę

[ wiadomość edytowana przez: Mokry dnia 2003-07-07 18:09:05 ]

No tak... wiedziałem, że nie bedzie tak pięknie jak sobie planowałem. Osoba, która sprzedawała mi te felgi twierdziła, że tylko jedna z nich jest lekko skrzywiona i nadaje sie do wyprostowania. Po zaniesieniu do warsztatu okazuje się, że nie tylko ta felga jest lekko skrzywiona, bo skrzywiona jest i to bardzo...lecz krzywe są wszystkie cztery . Trzy z nich można naprostować, jednak jedna stoi pod wielkim znakiem zapytania... Dowiem się czy da sie to zrobić dopiero w środę rano. Zdecydowałem, że jednak po ich naprawie ( jeśli się uda ) oddam je do piaskowania oraz malowania proszkowego na jasny srebrny kolorek. Zobaczymy czy mi się to uda. Za felgi zapłaciłem 80 zł ... ale jak widać.... co tanie to drogie. Niestety mógłbym więcej szumu narobić temu kto mi je sprzedał , bo po doliczeniu wszystkich kosztów mógłym miec za to alufelgi. Dobrze jednak, że polonez najlepiej wygląda na felgach z szerokim rantem. No cóż... pozostaje mi czekać do środy.... ale jak sie uda... to Polduś bedzie pierwsza klasa .

Mam nadzieję Waga,że prostowanie się uda-w końcu to stalówki Ciekaw jestem jak będzie się poldzio prezentował,ale z pewnością pięknie-patrz Poldki OLIego i Macha(fakt,że oni mają motylki) Mi też się marzą lekko poszerzone felgi,z tym,że chcę kombikowi nadać wygląd wczesnego MR-a,a co za tym idzie obowiązkowo chromowane kołpaczki(te już posiadam).Pozdrawiam!

Cytat:
...Zdecydowałem, że jednak po ich naprawie ( jeśli się uda ) oddam je do piaskowania oraz malowania proszkowego na jasny srebrny kolorek...

Jeśli się uda...po takim zabiegu będziesz zadowolony...może wizualnie malowanie proszkowe jest gorsze od fachowego lakierowania w metalaicu z grubym ziarnem,ale nieco trwalsze...

Ja już od dawna mam wizje malowania "motylków" (na które czekam) wewnątrz proszkowo, z zewnątrz we własnym zakresie (czytaj. efekt jak na srebrnej furze z fabryki) to tak bardzo skromnie...
pzdr.

Odnośnie felg aluminiowych to dziś pod Hitem widziałem alfe romeo na alufelgach 13'' 5,5'' ale te felgi byłu z czasów lat '80, pięcioramienne coś na wzór ats clasic, ale nie same felgi zwróciły moja uwage lecz kapseleki środkowe z logiem FSO, widać że orginalne z tamtych czasów. Czy FSO wcześniej , przed caro, montowało alusy.
Zdjęcie felgi zrobione lecz pojawi sie dopiero po wykończeniu i wywołaniu filmu.

nara

Ano montowało. Rajdowe Poldki na zdjęciach często można zobaczyć właśnie z takimi pięcioramiennymi felgami.

FSO montowala rozne rzeczy - dla wybrancow.

Czy te felgi wygladaly tak:
Felgi ?

Pozdrowka
Adamus

to był te felgi

Siemano
Mam pytanko, ile moze kosztowac wypiachowanie i pomalowanie jednej felgi ?? I gdzie to mozna zrobic w okolicach 3miasta ??

Zaspa przy wiadukcie od strony Grunwaldzkiej - 100 zł/szt

jak dla mnie drogo dlatego też swoje (aluminiowe) czyściłem i malowałem własnoręcznie

Malowac moge sam... Ale wypiachowac...to juz gorzej...a w jakiejs stoczni by wypiachowali??

W CNF piaskuja na Bialej

Coś drogo u Was w trójmieście. W Krakowie gostek mi krzyknął za pomalowanie proszkowe, wraz z wypiaskowaniem coś ok. 200 zł za komplet.

Hej!
A czym najlepiej samemu doczyścić fele? No i czym malować?
Co powiecie na lakiery firmy "Motip". Czy trzeba czyms zagruntować najpierw?
No i jeszcze 1 pytanie, czym mozna uszczelnic wentyle. Bo moje stale przepuszczają. Po wymianie opon z przodu i wierzyczek, byl spokoj jakis 1,5 miesiaca ale to chyba tylko przez N2, ktore bylo w oponach.

U mnie w mieściekoszt wypiaskowania i pomalowania proszkowwo to koszty ok. 50zl max/szt.