| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-04-11 08:40:27 Witam.
Chcialbym wymienic pasek klinowy (ten od alternatora i pompy wspomagania) tylko nie wiem jak zluzowac napinacz. Jesli ktos z Was cos takiego robil to bede wdzieczny za sugestie. Interesuje mnie tez naciagniecie go ponownie. Pewnie sprawa nie jest wyjatkowa skomplikowana - mam nadzieje. Z gory wielkie dzieki. |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-04-11 09:26:03 ja w 2.0 odkrecalem caly napinacz...tez dosyc prosto poszlo |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-04-11 10:20:42 Wielkie dzieki Wiktor_.
Teraz wszystko jasne. |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-04-12 08:21:33 Faktycznie poszlo bardzo sprawnie. Ale co za ironia.
Wczoraj jadac z pracy ducha wyzional alternator. Zaczal robic HRRRRRRR HRRRRR - az strach bylo odpalac pozniej silnik. Na szczescie bylo to juz blisko garazu i jakos sie dotoczylem. Wymontowanie alternatora - spora godzinka. Wczesniej trzeba zdemontowac caly dolot powietrza i wyciagnac wentylator od nawiewu. Dzisiaj bede rozbieral alternator i zobaczymy co dokladnie polecialo. Ale pewnie lozysko. Zastanawiam sie czy da sie je wymienic. Cos na pewno bede rzezbil. Jak sie nie uda to trudno. Ale warto sprobowac. |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-04-12 09:42:41 łozysko da sie wymienic, jedno kosztuje ok 5 zł to mniejsze a drugie chyba 11
nawet gdzies na forum ktos mi podawał numery tych łożysk, |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-04-12 10:26:06 Tak - podawal. Tyl - 6000, a przod - 6203. Ale w serwisowce nie ma o tym ani slowa. A karty katalogowe nie uzwgledniaja w ogole tego lozyska z przodu.
Dzisiaj zabieram sie za wymiane. Pozdrawiam |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-04-12 11:55:28 chodzi o to chyba ze w serwisie niewystepuje samo łożysko tylko trzeba wymienic czesc obudowy... ktos tak kiedys napisał ale niewiem jak jest naprawde, ja kupiłem łożyska rozebrałem alternator i wymieniłem, przy rozbieraniu uważaj bo wewnątrz jest taka plastkikowa obudowa/osłona najpierw trzeba ja wyczepic przed rozebraniem alernatora bo w innym przyadku jej mocowania popekaja, bedziesz widział na zewnetrznej obudowie alteranatora takie małe pypki plastkikowe które trzeba wycisnąć,
Pozdrawim Wiktor |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-04-12 12:00:49 Dzieki Wiktor_ za wszystkie rady.
Odezwe sie i podziele sie wynikami swojej pracy. Pozdrawiam. |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-04-15 14:19:47 No- lozyska wymienione. Auto chodzi teraz bardzo cicho. Pracy troche bylo ale efekt jest bardzo dobry. Warto bylo sie pomeczyc ciut. Chyba zaczne unikac mechaniorow. Nie ma to jak sobie samemu cos zrobic. Pod warunkiem ze sie da rade i nie wymaga to specjalnego sprzetu.
Pozdrawiam |