Stuki przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki problem jak np stoje na skrzyzowaniu i chce ostrzej wystartowac to jest takie uderzenie niestety nie wiem z kad czy to z skrzyni czy z wała

Na początek sobie sprawdź poduszki pod skrzynią czy są całe.

mogą byc tez przeguby, zabieraki, sprezyna i poduszki pod silnikiem, sprzeglo, jak to nie pomoze to sa takie dwie sruby w skrzyni ktore sie poluzowaly i trzeba je dokrecic. Mnie wlasnie to czeka

Cytat:
2005-04-28 21:51:45, Arti1985 pisze:
(...) z wała

no offence ale nie wytrzymalem

Cytat:
sa takie dwie sruby w skrzyni ktore sie poluzowaly i trzeba je dokrecic

to są te dwie śruby trzymające obejmę skrzyni tak? ta objeme co są na niej poduszki?

Możesz jeszcze sprawdzić stan amorków
U mnie tez przy ostymm ruszaniu stukalo-zmieniłem poduchy,sprezyne...itp itd
co pozniej sie okazalo- amor mi sie wylal i chodzil bezwladnie

Cytat:
2005-04-28 22:09:02, toki pisze:
to są te dwie śruby trzymające obejmę skrzyni tak? ta objeme co są na niej poduszki?

chodzi o dwie najwieksze sruby w samej skrzyni. Trzeba zdjąc kape i dokrecic, ale z wyczuciem

Cytat:
2005-04-28 22:00:37, bartong44 pisze:
mogą byc tez przeguby, zabieraki

Ostatnio wymianialem... i przestalo stukac

Ja bym zaczął od poduszek....
Ja miałem co dwa miechy do wymiany

Ten sam temat jush poraz 100-troche menczace. Wiec zapomniana rzecza jest tez jedna z czesci ktorej najczesciej nie ma gdy kupujesz nowa sprerzyne na silnik-jest to taki plastikowy kieliszek ktory wkladasz od gory na samym poczatku, pozniej jest guma sprezyna kolejna guma, nakladka metalowa na wszystko, podkladka sprezynujaca czy jakies inne patenty i sruba, no i oczywiscie jest tesh guma miedzy mocowaniem na silniku i mocowanie na belce. Oprocz tego co jush inni powiedzieli jest tesh taka tulejka mosiezna ktora jest wtloczona w wal korbowy i wchodzi w nia walek ze skrzyni, jezeli jest wybita bedzie stukac.

zaraz pół silnika chłopak będzie musiał wymienić
wymień poduszki pod skrzynią na nowe i aby zapobiec ich przedwczesnemu zerwaniu, wciśnij pomiędzy skrzynie a podłogę odpowiednio gruby kawał gumy.
wtedy skrzynia przestanie podskakiwac podczas "mocnego" ruszania i stuk zniknie..