Cena tablic wyjazdowych z Niemiec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jak w temacie orietuje sie ktos ile kosztuja takie tablice?

Bodajże około 130 Euro

Jak przywozilem swojego Essiego z Lipska, placilem 138 Euro... , ale to zalezy od Landu. Podobno mozna wjechac do Polski na zoltych tablicach, sa duzo tansze...

niema takiej mozliwosci z tymi zlotymi tablicami.jesli chodzi o wywozowe to 130 euro na 2 tygodnie a na miesiac 160 euro.roznica moze byc ok 10 euro tzn 140 lub 170 euro

A co powiesz na to...ze mam sasiada ktory tak juz kilka aut osobiscie przywiozl ?????

Cytat:
2005-04-12 17:24:26, bArTeK__ pisze:
Jak przywozilem swojego Essiego z Lipska, placilem 138 Euro... , ale to zalezy od Landu. Podobno mozna wjechac do Polski na zoltych tablicach, sa duzo tansze...

Na zoltych, jak je zauwaza, to cie nie puszcza przez granice. Ale mozna wtedy przez sama granice na lawecie Za to w kraju na takich tablicach prawnie jezdzic nie wolno. A to, ze ludzie jezdza to normalka - w koncu POLAK POTRAFI

[ wiadomość edytowana przez: YasieK dnia 2005-04-12 19:02:49 ]

Na żółtych tablicach nie można przywozić aut do polski. Te tablice są tylko i wyłącznie do poruszania się po terytorium Niemiec!!! Oczywiście niektóry mają to gdzieś i przywożą na żółtych, ale o takich to szkoda gadać. Opłata za tablice wyjazdowe (celne) rzeczywiście zależy od landu. W Badeni - Wirtenbergi za takie tablice na 2 tyg. płci się 150EUR.

heh mój kolo julian to i na zołtych i na bialych niemieckich przejedzie przez granice,bo ma paszport niemiecki .tak wiec wszystko sie da zrobic

a pozatym wydaje mi sie ze tablice zółte sa dla niemców(do jazdy po niemcach) cos jak u nas próbne kiedys.

Cytat:
2005-04-12 19:07:38, przemek pisze:
a pozatym wydaje mi sie ze tablice zółte sa dla niemców(do jazdy po niemcach) cos jak u nas próbne kiedys.

Dokładnie to samo napisałem poniżej. A jak masz paszport niemiecki to możesz przyjechać na zwykłych niemieckich tablicach. Wiem, bo już tak przywiozłem jedno auto.

na zoltych blachach mozna jezdzic tylko po Niemczach.
choc nie ukrywam, ze moj essi tez przejechal granice na zoltych i jakos nikt sie wtedy nie rzucal - bylo to 20 dni po wejsciu Polski do Unii, zaczelo sie wtedy masowe sciaganie aut z Niemiec i przez pierwsze 2-3 tyg chyba chlopcy na granicy nie byli polapani w przepisach

Ja placilem 160 euro (20 euro to byly koszty pomocy przy zalatwianiu papierow) gdy sprowadzalem samochod w listopadzie u.r. Rejon sprowadzenia-polnocny-zachod. Jak sprowadzasz samochod to zwroc uwage na TUV, gdyz bez tego ani rusz, a dodatkowo uzalezniony jest od niego czas na jaki dostajesz blachy.

1. Czerwone tabliczki cenią sie na 150 Euro ( widze różne ceny, może co land to inna cena )
2. Żółte tabliczki są poto aby przywieść autko do Polski ale na LAWECIE! Auto w Polsce nie może się poruszać na takich tablicach, wyłacznie czerwone. Wujka zatrzymała lotna ( drogówka) i postraszyła 5.000zł mandatem, obeszło sie na pouczeniu.

heh, ja nawet znam przypadki malowania badz zaklejania zoltego paska czerwonym
czego to Polak nie wymysli

A powiedzcie mi co to jest takie cos jak VAT 25 ??????????????

Cytat:
2005-04-13 07:40:52, taxi pisze:
A powiedzcie mi co to jest takie cos jak VAT 25 ??????????????

tak zwane zwolnienie z VAT dla indywidualnego odbiorcy, co kosztuje 150 zł ... wejdź w dział linki i sobie policz wszystko, albo masz:

http://sysinfo.pl/auto.php

Cytat:
Żółte tabliczki są poto aby przywieść autko do Polski ale na LAWECIE! Auto w Polsce nie może się poruszać na takich tablicach, wyłacznie czerwone.

Żółte tablice są to wewnetrzne tablice do jazdy wewnątrz niemiec, w celu załatwienia badań technicznych przejazdu z landu do landu itp.
na lawecie ciagniesz auto bez jakichkolwiek tablic..
Jest jeszcze jedno rozwiazanie jezeli kupuje sie od znajomych wracać na białych niemieckich, tablice odsłać , ale trzeba z tamtąd otrzymać dokument wyrejestrowania.

Chodzi mi o to ze jka sprowadzalem samochod nie placilem zadnego podatku, tylko Akcyze . . . a przy rejestracji chca jakis Vat25 i nie wiem co to jest wogole . . . jak to zalatwic i gdzie . . . slyszalem ze sa zwolnienia z tego ale nic o tym nie wiem

Cytat:
2005-04-13 10:38:37, taxi pisze:
Chodzi mi o to ze jka sprowadzalem samochod nie placilem zadnego podatku, tylko Akcyze . . . a przy rejestracji chca jakis Vat25 i nie wiem co to jest wogole . . . jak to zalatwic i gdzie . . . slyszalem ze sa zwolnienia z tego ale nic o tym nie wiem

Udajeśz się do Urzędu skarbowego i wypełniasz druk VAT 24 i wpłacasz 150 zł za wydanie za kilka dni druku VAT 25. i dopiero z tym idziesz do urzędu celnego.
Jezeli sprowadzasz samochód do celów prywatnych to jesteś zwolniony z podatku VAT jeżeli natomiast do prowadzenia działalności gospodarczej zapłacisz 22% VAT /ale mozesz takze odliczyć VAt z niemiec jezeli zakupiłeś na FV a jezeli na cywilna umowe kupna sprzedazy to