| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-04-08 01:20:19 Nadszedł u mnie czas wymiany świec, ale zanim się do tego zabiorę chciałbym zaczerpnąć z Waszej jakże czasem zaskakującej wiedzy. Szukałem na forum, ale nie ma tematu kompleksowo wyczerpującego ten problem.
Mam kilka pytań i bardzo proszę o podpowiedź: 1. czy trzeba wymieniać świece razem z kablami WN, czy jeśli mam oryginalne kable Hyundaia od kupienia i chyba się z nimi nic nie dzieje to zostawić te kable? 2. czy warto zainwestować w świece o tych kilku ramionach, czy to niepotrzebny bajer (i czy nie zwiększa spalania)? 3. czy wymiana świec może zmiejszyć spalanie? Jeśli macie ewentualnie jeszcze jakieś uwagi/porady chętnie przeczytam. Dzięx. |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-04-09 11:14:10 Dzis sie dowiadywalem w sprawie swiec i warsztacie facet mi powiedzial ze do tego samochodu nie sa robione swiece wieloelektrodowe. Czy to prawda? Czy moze ktos z was ma w Ponym (gaznik) swiece kilkuelektrodowe i jakiej firmy w takim razie? |
Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2005-04-09 13:24:43 NGK i zadnych bajerow, dobre solidne swiece. Dobierz konkretne pod model a nie jakies figo fago. O Briskach i tego typu bajerach to wogole zapomnij. Kazda swieca ma znamionowy cykl pracy. np 30 tys km po tym okresie nie spelnia dobrze swoich funkcji, wiec jak Twoje sie troche wysluzyly to przy nowych poczujesz wzrost dynami (reakcja na pedal gazu) i spalanie tez spadnie minimalnie. Oczywiscie nie mowie ze lepsze swiece obnizaja spalanie, czy dodaja mocy, ale nowe to "najelpszy tuning" bo przywracaja serie Co do kabli to tez tylko kwestia przebiegu. |
Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2005-04-09 13:26:49 NGK i zadnych bajerow, dobre solidne swiece. Dobierz konkretne pod model a nie jakies figo fago. O Briskach i tego typu bajerach to wogole zapomnij. Kazda swieca ma znamionowy cykl pracy. np 30 tys km po tym okresie nie spelnia dobrze swoich funkcji, wiec jak Twoje sie troche wysluzyly to przy nowych poczujesz wzrost dynami (reakcja na pedal gazu) i spalanie tez spadnie minimalnie. Oczywiscie nie mowie ze lepsze swiece obnizaja spalanie, czy dodaja mocy, ale nowe to "najelpszy tuning" bo przywracaja serie Co do kabli to tez tylko kwestia przebiegu. |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-04-09 15:10:55 Nie ma jak to odzyskac moc seryjna
Az pojde do garazu i zobacze czy mi pedla gazu sie gdzies nie blokuje moze okaze sie ze odzyskam tajemnicza moc
Ja tam mam w accencie NGK i pytalem sie wczesniej na forum, zainteresowalem sie i popytal tez o inne i faktycznie nie spotkalem jeszcze narazie osoby co by na NGK plula... Bo o Czeskim Hitechu nie bede nawet mowil znajomemu pekla i porysowala tlok... mial klopoty... Tyle co moge doradzic |
czerwcu HF MEMBER AUDI 80 B3 (łódzkie) | 2005-04-09 19:35:33 ja u siebie tez zmieniałem świece... apropo wieloelektrodowych to kumpel elektryk powiedział żebym kupił jednoelektrodowe bo do samozapłonu dochodzi a czasem nawet jak sie zużel zbieże to podobno może swiece wywalić razem z gwintem ...zmieniłem na NGK jednoelektrodowe i miodzio jest!
[ wiadomość edytowana przez: czerwcu dnia 2005-04-09 19:39:28 ] |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-04-09 22:11:13 Przewodów nie musisz wymieniać; wg instrukcji chyba co 80 000 ale nie wiedze przeszkód żeby jeździć dłużej- chyba że przebijają to oczywiście....
Świece wieloelektrodowe robi do Ponego Beru. Ale słyszałem że niekoniecznie są one takie dobre bo mieszanka ma trudniej się dostać niędzy elektrody (ograniczona przestrzeń między elektrodami). Wszelkie "sportowe" typu brisk = totalny szit Jeśli już sportowe to dobre a nie z dobrą reklamą, czyli: -Nology Silverstone- trzeba by któreś dopasować do Ponego, bo w wykazachgo nie ma ale na pewno któreś będą pasować. Świetne świece sportowe. Niestety niedostępne w PL. Najbliżej albo Niemcy albo Holandia- nie pamiętam, ale ceny mają potworne, lepiej by się opłacało sprowadzić z US Inne dobre sportowe świece (nie mam o nich dokładnego info): -HKS -Denso -Greddy -NGK -ZEX -Accel ostatecznie splitfire. Bardzo dobre świece robi również Bosch, Beru.... Na NGK-ach mój kucyk jak tylko pojeżdżę więcej niż 20 000 na jednych baaaaaardzo słabnie (to chyuba od gazu bo kiedys tak ne było). To chyba tyle na ile moge pomóc |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-04-09 22:31:08 Nie wiem co chcecie od Brisków, ja kiedyś miałem takie i było całkiem całkiem Odczuwalna zmiana w zachowaniu silnika, jedyna wada jaką stwierdziłem to taka, że świece do w pełni poprawnej pracy wymagały rozgrzania - nie nadawały się raczej na ostrą zimę...
No ale to było kiedyś, miałem może inne wymagania
Teraz stawiam raczej na Bosch'a. |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-04-09 22:47:27 ja śmigałem na Briskach i nie było źle teraz mam NGK i jest super |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-04-10 01:09:54 Dzieki za rady, ale jak zwykle w zyciu nie ma letko. Chcialem kupic NGK i pojechalem do sklepu z moja oryginalna instrukcja do Poniacza, ale w katalogu NGK nie bylo swiec z takim oznaczeniem jaki jest w instrukcji (mimo ze tam tez mowa o NGK). U faceta w katalogu byl do Ponego inny typ swiec NGK przypisany. A teraz wrocilem do domu i sprawdzilem w Autodacie i tam jest jeszcze inny typ swiec NGK do tego modelu. I kiszka nie wiem kto mowi prawde. Zaraz sprawdze na stronie NGK jakie radza do tego modelu.
A musze juz KONIECZNIE zmienic bo dzis caly dzien mam taki objaw jaki czesto byl omawiany na forum, mianowicie samochod nie reaguje na delikatne wciskanie gazu, tylko go wtedy zamula lub lekko szarpie. Dopiero mocne docisniecie gazu daje efekt. Mam nadzieje ze zmiana swiec pomoze. |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-04-10 01:16:49 ja pojecha lem do sklepu powiedziałem świece do Ponego na gaźniku i za 2 dni miałem świece bez żadnych ceregieli |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-04-10 01:24:18
Wiesz ja tez tak moge niby zrobic. Tylko ze to nie sprzedawca potem bedzie mial problem jak sie okaze ze jednak jego katalog pokazywal zly model swiec tylko ja zostane z problemem. Chcialem znalezc takie jak w instrukcji ale takich to juz nigdzie nie ma w katalogach sklepowych. Spisalem sobie kilka numerkow i bede szukal. Ostatecznie dzwonilem do JK Auto i facet powiedzial ze ma jakies ?Denzo? (tylko ze slyszenia, nie wiem jak sie pisze), ale nie znam tej firmy a chcialem juz zmienic na jakies dobre, a nie wiem czy te sa dobre. |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-04-10 01:25:52 w lipcu będzie rok jak na nich jeżdżę i żadnych problemów nie zaobserowano |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-04-10 10:19:28
Denso Bardzo dobre świece Generalnie to jest tak że np świece dobrej marki, np Bosch, świetnie się sprawują w jednych autach a w innych nie...
A jeździsz na LPG?? U mnie są takie objawy dlatego zmieniłem na Bosch, zobaczymy ile "pochodzą" |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-04-10 15:42:39 w Ponym nie mam LPG ale w Lantrze jest i też na NGK śmigam |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-04-10 16:05:09 Ja mam świece AutoLite Platynowe- jakieś amerykańskie specjalnie do gazu, ale to chyba bajer!!! Dostałem je za darmo! Jak zobaczyłem ile kosztują to mnie zatkało! Są ok, ale trudno dostepne podobno! Wczesniej miałem NGK i te polecam!
Autolite Znalazłem też fajne przykłady uszkodzonych świec...świece [ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2005-04-10 16:10:06 ] |
czerwcu HF MEMBER AUDI 80 B3 (łódzkie) | 2005-04-11 18:18:37 panowie tylko żadnej ISKRY nie kupujcie nawet do gazu bo ja sie połasiłem no i nawet roku nie pochodziły! do bani! |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-04-12 01:47:57 Dobra swiece wymienione na NGK, ale jak juz pisalem nie ma letko. Wymiana nic nie dala bo aparat zaplonowy sie rozsypuje. Jak samochod chodzi na luzie to slychac takie brzeczenie jakby tracie. Samochod chodzi bardzo niestabilnie na luzie, czasem przygasa elektryka, a jak jade to jak pisalem albo szarpie przy dodaniu gazu albo wcale nie reaguje i nie przyspiesza. I to sie poglebia w miare jezdzenia. Ktos to wymienial? Droga to sprawa? Bo powoli trace cierpliwosc do tego ... |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-04-12 18:35:52 Ja wymieniałem
zużywają się łożyska i ma delikatne bicia, nie ma normalnych niskich obrotów i szybko to się dzieje na coraz wyższych. U mnie w ciągu weekendu: w sobotę miałem skaczące na dole, powyżej 1500 dało się jechać, a w niedziele wieczór, od soboty ok 200, mże mniej km przejechałem- nie dało się jechać poniżej obrotów 4500. Aparat kosztował mnie 1450 PLN po zniżce bo normalnie kosztował 1650 PLN ale na Olkuskiej czasem daje się ugadać zniżkę. Oczywiście nigdzie poza serwisem aparatu dostać nie mogłem, a za używanymi się nie rozglądałem. Czyli generalnie SPORO. Spróbuj kupic od kogoś co sprzedaje Poniaka na części... |