Naciąg paska klinowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanko jak mocno powinien być naciągnięty pasek klinowy(mam na myśli ten co napędza alternator i pompe wody). I kiedy wiadomo że to cholerstwo jest za luźno?? Bo mi coś alternator nie ładuje czasami akumulatora, a silnik sie nie przegrzewa wiec nie wiem czy tylko pasek wystarczy naciągnąć czy Ładną czeka pan elektryk...

Teoretycznie... przy nacisku 10kg ma się ugiąć 1cm...
A tak praktycznie to przy takim niezbyt mocnym nacisku palcem,jeśli ugnie się ok.5mm to chyba jest dobrze...

Jak naciśniesz na skrzydełko wiatraka alternatora i obrócisz koło pasowe to pasek jest za luźny. Zbyt mocny naciąg powoduje szybsze zużycie łożysk alternatora. Sa, to kiedyś przerabiałem.

[ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2004-11-02 16:58:20 ]
[ powód edycji: zmieniłem tytuł wątku - stary był zbyt ogólny ]

wydaje mi sie ze trzeba to zrobic z wyczuciem mi tez siadlo lozysko, a jak niemasz ladowania to raczej nie przez pasek bo by ci piszczal chyba ze masz kulka zaciapane jakims smarem, lepiej niech to obejzy elektryk zwlaszcza teraz kiedy sie jezdzi na swiatlach i z dmuchawa.
pozdrawiam!

OKI jakiego wymiaru ma byc pasek w 21072??

Tego nie wiem, ale wiem za sa z tym jaja - w skle[pie lady sprzedaja DO lady paski za krotkie!
W efekcie po zluzowaniu altera, i tak zeby nalozyc pasek, to albo musze uzyc sprytu, albo srubokreta przy pomocy ktorego wciagne pasek na miejsce.
Rozmawialem o tym z gosciem w sklepie, i jesli dobrze go zrozumialem to slyszal juz o tym od kogos.

No dokładnie ja sam kupiłem pasek i jak zluzowałem altek to nie chciał wejsc bo jest za krótki w efekcie dalej został stary pasek

No wlasnie o tym mialem napisac. Co ja sie umeczyl zeby ten pasek wsadzic nowy
Musialem sposobem ale wskoczyl