| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2005-04-19 18:07:00 Dzwony zabiły w Watykanie i biały dym z komina się wydobywa ! Za ok.40min. pojawi się na balkonie nowy papież ! - na żywo TVN24 |
![]() basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2005-04-19 18:08:42 Może się komuś wyda niewdzięczna moja wypowiedź,ale nie wzbudza to we mnie żadnych emocji Dla mnie Papież był jeden i pozostanie jeden, niezależnie kto jak się wypowie na ten temat. Może to złe tak myśleć,ale jednak..... |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2005-04-19 19:07:17 Delikatnie powiem to w tym poscie. Wali mnie to jaki jest teraz papierz niebedzie taki jak nasz i niedorowna mu chodzby sie obsral. To by bylo na tyle |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-04-19 19:09:19
Uśmiałem się jak usłyszałem, że Polacy chcą prosić papę o pierwszą pielgrzymkę do Polski. Żałosne to jest. Pewna epoka minęła i już nie wróci... ale niektórzy tego nie zauważają. |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-04-19 19:10:29 Tak dziwnie trochę... nie no imię to sobie beznadziejne wybrał - fakt... mógby jakoś nawiązać do naszego Papy - Karol I albo JP3
Dobrze, że nie czarny kardynał - byłbym trochę niespokojny, szkoda, że nie Sodano - on był bliski Papie. Zobaczymy jakie będą jego posunięcia - czy szybko kanonizuje naszego Papę - czy będzie o nim mówił z przydomkiem wielki - jak Sodano. Jest konserwatystą - to dobrze moim zdaniem, nie lubię liberalnego kościła - ślubów gejów itd. Kościół to odnośnik - coś co ma być constans - a nie zmieniać się bo teraz jest moda na różowe... Trochę mnie dziwi, że wziął na siebie ten ciężar - będzie żył w cieniu Papy - niedy nie osiągnie nawet namiastki tego co on. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-04-19 19:18:11
Tak będzie jeśli spojrzymy na okres ostatnich 10 lat... a co będzie za 10 lat nikt nie wie. Ciekaw jestem jak będzie nawracał swoich rodaków, bo oni raczej papieży nie uznaja. |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2005-04-19 19:19:24 Koles ma 78 lat wiec dlugo niepociagnie daje mu max 2 lata. |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-04-19 19:19:45 Po Wielkim Papieżu Janie Pawle II kardynałowie wybrali mnie...
wiem, że to może zabrzmi trochę spiskowo - ale zwróćcie uwagę ile trwało konklawe (szok poprostu) - jakby nie było Ratzinger był blisko Papy - mi się wydaje, że nasz Papa go wskazał. |
Horak Espero 1.5 16V LPG Jastrzębie Zdrój | 2005-04-19 19:21:18 Benedykt XVI
ale się ubawiłem
Czyżby nie chciał kontynować dzieła Naszego Jana Pawła II? |
andrzej_krakow (S) Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2005-04-19 19:22:58
A zapoznałeś sie chociaz kim był ostatni Benedykt, czyli XV? Czy uważasz że to niedobry wzorzec? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-04-19 19:28:43 opamietajcie sie!!!!
daleki jestem od ekscytowania sie nowym papiezem ale jako glowa kosciola katolickego nalezy mu sie szacunek od wszystkich katolikow..przestancie pisac brednie i porownywac go do naszego papieza...Jan Pawel II umarl..koniec i kropka..jest nowy papiez i oceniac go bedziemy dopiero po jego czynach..na razie jeszcze nic nie wiadomo jako narod ktory wydal tak wspanialego Ojca Swietego i narod w ktorym ponad 90% populacji deklaruje sie byc katolikami jestesmy w szczegolny sposob zobowiazani do szacunku a w kazdym razie powsciagliwosci w oceanch kogos kto jeszcze nie mial okazji zeby pokazac jakim bedzie papiezem powiem krotko..niektore posty prznosza wstyd ich autorom!! |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2005-04-19 19:32:13
A czy ja coś powiedziałem takiego, co by mi wstyd przyniosło ?? nie sądze |
Horak Espero 1.5 16V LPG Jastrzębie Zdrój | 2005-04-19 19:38:26
Każdy wybór jest dobry, jednak moim subiektywnym zdaniem Włoch byłby lepszy i wierzę, że nazwałby się Jan Paweł III. Ot takie moje dywagacje. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-04-19 19:43:33
Masz racje. Powinni wprowadzić państwowy obowiązek szanowania papieży - jakichkolwiek, i księży - wszystkich bez wyjątku! |
Horak Espero 1.5 16V LPG Jastrzębie Zdrój | 2005-04-19 19:53:32
Ciekawe ilu wtedy deklarowałoby się katolikami bo te 90% o których pisze qbaj to tylko z tradycji wynika.
|
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-04-19 20:12:37
A czy ktos wspomnial o tobie? |
Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2005-04-19 20:51:19 I mam wrażenie, że Polacy już zeszli na ziemię. Po chwilach uniesień znowu na pierwszy plan wraca cudownie polska źle rozumiana duma narodowa.
Współpracuję na codzień z Niemcami. I co oto usłyszałem od nich w dzień po śmierci Jana Pawła II? "Chociaż jestem niewierzący wyrażam szacunek dla osoby Jana Pawła II, dla czynów jakich dokonał i tego co swoją osobą reprezentował. Gratuluje Wam Polacy takiego Rodaka". Do moich przyjaciół w dniu śmierci papieża przyjechali znajomi z Anglii. Niewierzący, ale bedąc w niedzielę pod oknem papieskim na franciszkańskiej uronili szczere łzy wzruszenia. A wielu z nas paliło świeczki, machało szalikami, krzyczało hasła i płynęło na fali poruszenia narodowego. W tym jesteśmy dobrzy. A potem juz tylko zawiść, próżna duma i pycha. Naprawdę nie jestesmy nadzwyczajni! Trochę pokory! A co do wyboru papieża. To głowa kościoła katolickiego. Co za znaczenie ma jego nacja i porównania do poprzednika? Cieszę się, że wybrano człowieka światłego, konserwatywnego a zarazem otwartego. Kościół to nie "trendy" sekta. Nie miejsce tutaj na nowoczesne rewolucje, małżeńswa homoseksualne, eutanazję i aborcję. "Nowocześni" będą to komentować i wyszydzać, dlatego właśnie potrzeba takich ludzi jak Benedykt XVI! A dlaczego nie JPIII? Właśnie z braku dumy, ze skromności... [ wiadomość edytowana przez: Janow dnia 2005-04-19 20:53:54 ] |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-04-19 22:49:20
mądre słowa, Kolego, bardzo mądre!!! |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-04-19 23:08:04 Popieram słowa Janowa - z małymi zaznaczeniami, porównania zawsze będą i Ratzinfer musiał się z nimi liczyć decydując się na przyjęcie papiestwa. A, że niektórzy z nas gadają negatywnie o nim - no nie dziw się im - dla nich jedynym Papą był Jan Paweł II - nikt już taki nie będzie. Ja nie jestem zbyt kościelny, a już napewno by nie był gdyby nie JPII - on to sprawił. Myślę, że wielu ludzi myśli podobnie stąd ich złe emocje. Pozatym Ratzinger jest "normalnym" człowiekiem jeszcze w sensie, że nic nie dokonał jeszcze jako Papież - to sprawia, że ludzie są odważniejsi w krytykowaniu go. Mnie trochę smuci jedna rzecz - Ratzinger był w hitlerjugend, później w wermahcie - ok zdarza się, może byl zmuszony, napewno się zmienił. Tylko to będzie znakomita pożywka dla ludzi chcących go krytykować - szczególnie w Polsce.
ps fajnie, że pracujesz z takimi ludżmi - ja mam współlokatorkę austriaczkę - kiedy Papa umierał, miała totalnie to gdzieś (jest niepraktykującą katoliczką, zresztą bardzo miłą i ineteligentą dziewuchą) - JP2 nie byl dla niej autorytetem i była wiecle zdziwona tym co się działo tu w warszawie oraz tym, że tak bardzo to przezywamy - a chyba najbardziej tym, że wszystkie kluby były pozamykane... zresztą w sobotę 2.04 zapropnowała, żebym się z nią wybrał na imprezkę (tak chyba specjalnie, aby mnie sprowokować) - rozwlekłem to, moral z tego taki, że niewszycy autriacy, niemcy i kto tam jeszcze są tacy fajowi jak opisujesz... |