| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Emii OSTRÓW WLKP | 2005-04-21 22:54:38 OD CZASU DO CZASU, PODCZAS JAZDY SILNIK ZACZYNA "WYĆ" JAK W PIERWSZYCH SEKUNDACH PO ROZRUCHCU. CZY ,TO MOŻE BYĆ AWARIA POMPY OLEJU??? |
Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2005-04-21 23:03:09 nie krzycz tak
moze jest luzny pasek klinowy i on tak "wyje" ? |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-04-21 23:09:20 Jesli to jest to co myśle czyli odgłos jakby turbina sie załączała to alternator "budzi się do życia". |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2005-04-22 00:00:11 Może też być łozysko pompy wody. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-04-22 00:00:35 Ten tajemniczy odgłos fascynował mnie odkąd zacząłem chodzić na dwóch kończynach.Przyczyn mojej fascynacji nie poznałem nawet w czeluściach tego forum,aczkolwiek znaczna część Poldków wydaje taki piękny odgłos.Miałem nadzieję,że jak wsadzę silnik Poldka to wreszcie ukoję moja tęsknotę za tym pięknym dźwiękiem.Niestety jednak tak się nie stało.U mnie nie wyje,a więc fascynacja nieznanym trwa.
Do sprawy wrócimy w kolejnych odcinkach Strefy 11. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-04-22 00:13:40
To jest takie przejmujące, tajemnicze, niezbadane "UUUUUU"... potem cisza nieskalana.... no, chyba że zawory lub panewki fałszywego marsza grają ... |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-04-22 00:16:05 No i ja własnie chcę to UUUUUUU ,o które chyba chodzi w tym pytaniu,hihi. |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-04-22 00:20:01
To może być pasek od wspomagania albo alternatora - czy wycie masz na prostych czy na skręconych kołach . |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-04-22 00:34:50
To wycie to odgłos oleju przeciskającego się gwałtownie przez kanały olejowe. Przynajmniej takie jest oficjalne wyjaśnienie. Jak jest mało oleju to można je usłyszeć również w trakcie szybkiego pokonywania zakrętów. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-04-22 00:38:45 Widać,że u mnie olej przechodzi bardzo delikatnie.Nic go przy tym nie boli więc nie wyje.Ech FSO |
Mokry Miłośnik FSO Poldzo/VW Gragów | 2005-04-22 01:12:51 Albo masz cały czas odpowiedni poziom oleju Od kiedy wymieniłem uszczelniacze zaworowe to też przestało wyć bo oleju nie ubywa i cały czas na 3/4 miarki |
Emii OSTRÓW WLKP | 2005-04-22 16:07:56 Dzięki za wszystkie odpowiedzi i sorki, że krzyczałam. Chyba ma rację kolega,który twierdzi, że jest mały stan oleju, ponieważ dzieje się, to przy ostrych skrętach,bo juz to sprawdziłam. Stan oleju na miarce jest w połowie, między min, a max, może gumka przesunęła się w górę i odczyt jest nieprecyzyjny . Pozostało mi dolać oleju i zobaczę co się będzie działo dalej. Pzdrawiam [ wiadomość edytowana przez: Emii dnia 2005-04-22 16:09:53 ] |
Tony Miłośnik FSO ![]() Seicento Poznań | 2005-04-22 17:07:59 Heloł!
Jak tylko zobaczyłem ten topic na "ogólnym", byłem pewien że wyślecie gościa na drzewo (czyli do technicznego) a tu taka niespodzianka, żadnych bluzgów, itp
Pozdro Tony ----------------- Może i stary, ale za to brzydki. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-04-22 23:38:17 Takie "UUUUUUU" mają (tzn. miały) nowe autka prosto z salonu więc nie sądzę, żeby to oznaczało coś niedobrego. Mój silnik wydaje ten specyficzny dżwięk po uruchomieniu od początku kiedy go mam (od przebiegu 30 tys km - faktyczny, plomby nienaruszone - obecnie ma blisko 90 tys). Ten sam tajemniczy odgłos słyszałem we wszystkich nowych (lub prawie nowych) silnikach FSO i wg. moich starszych znajomych mechaników jest oznaką silnika w cacy stanie (po uruchomieniu często spotykam się z komentarzem - "Oooo - silnik po remoncie?"). Wygodnie mi w to wierzyć, więc się nie kłócę Ale napewno się niczym nie przejmuję. |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-04-22 23:42:03
Mroziu poważnie Czyżby znaczyło to że mój jest też w takim dobrym stanie
Tajemnicze "BUUUU" po odpaleniu pojawia się i u mnie ale nie za każdym razem, do tej pory słyszałem że to odgłos pompy olejowej a może raczej tak jak Grzech powiedział "przeciskającego się oleju" |
frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2005-04-22 23:45:04 kiedys usłuszałem rade zeby nie przegazowywywac silnika zanim sie nie skonczy pełny cykl UUUUuuuuuu i tak to robie do dnia dzisiejszego, czyli silnik skonczył ujować i wtedy dodaje troszke gazu i w droge. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-04-23 00:08:12
Raczej sklaniam się do twierdzenia w dobrym stanie jest pompa oleju - zgaduję, że jeździsz na dobrych olejach (takich które nie mają skłonności do "smołowania" silnika - wystarczy spojrzeć pod pokrywę zaworów, żeby się przekonać na jakiej jakości oleju jeździsz - u mnie jest zawsze czyściuteńko, absolutne zero jakiegokolwiek szlamu, widać gołe aluminium - co najwyżej miejscami lekko złotą poświatę) , regularnie wymieniasz razem z filterm i pompa dobrze spelnia swoje zadanie, bo nie miała powodu się szybko zużyć. Te tajemnicze BUUUUU jeśli faktycznie oznacza odgłos gwałtownie przeciskającego się kanałami oleju - to musi oznaczać, że pompa ma dobry wydatek i szybko tłoczy olej. Taka jest moja teoria. Czy słuszna - nie wiem. Wskaźnikiem na desce się nie sugerować - to wyjątkowy kłamca jakich mało. Ale tym odgłosem się nigdy nie przejmowałem - poza tym, przyjemnie go posłuchać - co nie Kao ? |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-04-23 00:34:28
Wg przyjetej tu teorii - to jest b. dobra rada (też ją stosuję od lat) - bo te uuuuujowanie się kończy jak olej dobrze wypełni kanały olejowe w silniku. |
Emii OSTRÓW WLKP | 2005-04-23 13:13:51 Witam! Dolałam oleju i narazie samochód na zakrętach nie wyje. Odezwę się jak już dłuzej pojeżdżę i wszystko dokładnie sprawdzę. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |