BMW540 Automat Jak zmienić olej w skrzyni????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Może ktoś wie jak zmienić olej w automatycznej skrzyni biegów w BMW540, ile trzeba go wlać i najważniejsze jaki?????
Dzięki
Pozdro

Jeżeli masz bagnet to przez niego wlać olej, a jaki hmm myśle że Mobila ATF DextronIII

Nie wiem jak 540 ale w 740 wyraźnie jest napisane, że oleju w skrzyni się nie wymienia zobacz do instrukcji

Zmienia sie olej i filtr!Sam nie dasz radę bo trzeba mieć sprzęt i wiedzieć jak.Zrobili mi to w servisie i beknąłem 350zł.

Jeszcze trzeba wymienic uszczelke spod miski olejowej w skrzyni, ale mysle ze po za serwisem tez sie da!

Bagnetu nie ma a w serwisie krzykneli 1300-1500zł
chyba ich pogniotło.
Filtr i uszczelke już mam zamówioną tylko nie wiem jak i ile oleju wlać?? i jak sprawdzić stan??

To nie jest trudne tylko upierdliwe
1 wymień filtr
2 zmień uszczelkę i przykręć dekiel
3 przez otwórprzelewowy na dole skrzyni wlej tyle oleju ile wejdzie
4 odpal motor , pomieszaj biegami i ustaw na D
5 druga osoba musi w tym czasie dolewać cały czas olej aż zacznie sie wylewać przez otwór, cały czas przy właczonym silniku i na D
6 zakręć śrubę i finish
pamietaj, żeby to robić z kimś bo samemu chyba nie dasz rady i cały czas trzymaj na hamulcu, chyba że masz długi kanał i ten drugi będzie leciał za samochodem
Pozdrowienie i gratuluję samochodu, z tym silnikem to bardzo przyzwoity statek i nieżle wymiata

Pozdrowienia
piotreq

Tak dokładnie to opisałeś!Trzeba jeszcze dodać że potrzebna jest duża strzykawka do której się wciąga ok.1l oleju i wlewać tak jak kolega opisał,kierunek w lewo,wejdzie ok.5l

Dzięki serdeczne )
tylko jeszcze jedno pytanie jaki olej??
mam zamiar wlać Dexron III ale nie wiem czy nie idzie jakiś inny.
Typ w serwisie mówił że idzie dwa rodzaje olei w zależności od skrzyni biegów. Mówił że są dwa rodzaje skrzyń jedna ponoć ma jakąs naklejke (tabliczke) zieloną a druga czarną, u mnie jest czarna ale jaki olej????????

proponuje abys poczytał nawww.automat.pl jest tam duzo ciekawych informacji.
pozdrawiam