Do ilu kreci sie 1.3 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie ,do ilu obr pokreci sie silnik 1.3 maksymalnie np na 3biegu,i przy jakich obr zmianiac bieg na kolejny przy ostrej jezdzie.Pytam bo orginalny obrotomierz z 1.3 pokazywal chyba bzdury,nie wierze zeby ten silnik tak wysoko sie krecil.

Jak chcesz to moge Ci to sprawdzic jak zloze zawiesszenie. Tylko ze ja mam czworke skrzynie. Ale dosyc dobrze sie kreci.

Gigi

Maxymalnie wykrecone 1,3 moze osiagnac nawet 10,5 tys obrotow.
JA miajac w 127 silnik z zoski krecilem do 5,5 i zmienilem na nastepny....a wskanik zatrzymywal mi sie dopiero przy 7,5 tys, bo na wiecej nie pozwalala pompka paliwa
Obrotem na pewno dobzre wyregulowany, bo byl specjalnie saklowany do tego celu.
Chcac uzyskac maksymalne osiagi trzeba sie trzymac nie nizej niz 3,5 tys....w tedy najlepiej ciagnie

Cytat:
2005-04-18 10:11:56, satiz pisze:
Maxymalnie wykrecone 1,3 moze osiagnac nawet 10,5 tys obrotow. JA miajac w 127 silnik z zoski krecilem do 5,5 i zmienilem na nastepny....a wskanik zatrzymywal mi sie dopiero przy 7,5 tys, bo na wiecej nie pozwalala pompka paliwa Obrotem na pewno dobzre wyregulowany, bo byl specjalnie saklowany do tego celu. Chcac uzyskac maksymalne osiagi trzeba sie trzymac nie nizej niz 3,5 tys....w tedy najlepiej ciagnie

Te 10,5 tys to osiągają wyczynowe silniki , które z seryjnymi mają wspólny tylko napis FIAT , więc zostawmy je na boku . Seryjny silnik osiąga maksymalny moment obrotowy powyżej 3,5 tys , maksymalną moc przy 5,5 . Więc nawet przy agresywnej jeździe przekraczanie tych 5,5 nie ma sensu , zanim dojdziesz do najwyższego biegu . Natomiast na chwilę przed zmianą biegu na wyższy można podkręcić obroty wyżej , po to by po zmianie obroty bardzo nie spadły .

W kwestii tych wyczynowych silnikow: Rozrzad 1.3 wytrzymuje 8000 a uklad korbowy (wywazony) 9000, mowa o seryjnych elementach. 5,5 tys ma moc max, ale to dotyczy chyba wersji 60 KM, 1.3 75 KM ma moc przy ok 6200 chyba albo wyzej. W kazdym razie w tym silniku jest duuuzy potencjal do krecenia, na stronie zastavy jest zocha co sie kreci do 9200 bodajrze, i to bez wielkich inwestycji w silnik...

Moje 1.3 ze 127 kreci sie spokojnie do 7000 ,a na biegu mozna pokrecic do 8000 tak przynajmniej pokazuje orginalny obr. ale wydaje mi sie ze oszukuje i to dosc duzo,silnik ma max moc przy ok. 5600 a wkreca sie bardzo szybko do 7000,zaloze jakis konkretny obr i zobacze co bedzie pokazywal.