MotoNews.pl
3 [126el] elektroniczna deska roździelcza (91898/132) - PT

[126el] elektroniczna deska roździelcza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z kumplem elektronikiem - amatorem wpadłem na pomysł zrobienia w maluchu elektronicznej deski roździelczej opartej na wyświetlaczach LED i diodach. I oto kilka pomysłów na ten temat:
1) obrotomierz - wykonany poprzez podłączenie częstotliwościomierza do cewki / aparatu... pomnożenie częstotliwości razy 60 da ilość obrotów na minutę
2) akumulator - tak jak baterie w komorce - 5 diod bedzie
3) temp. oleju - można zrobić na podstawie jakiegoś elektronicznego termometru, lub poznac prace czujnika z jakiegos innego modela
4) paliwo - najprawdopodobniej na podstawie istniejacego plywaka (ale nie orientuje sie na razie jak on dziala - musze obadac)
5) predkosciomierz - najwiekszy problem - wymyslilismy zeby linka byla zalaczona do takiego silniczka - pradnicy, ktora na podstawie obrotow linki bedzie zmieniac natezenie podawanego pradu i dzieki temu odczytywac predkosc...
Co wy na to, macie może jakies inne - lepsze pomysly...

W kazdym razie wydaje mi się, że maluch z taką tablicą bedzie wyglądać nieziemsko....

Dokladnie nieziemsko!!!! A tak na serio, kazdy ma swoje swoje gusta, ja uwarzam ze przesada, Tobie sie podoba, i o to chodzi!!!!!! To Twoje auto i ma sie Tobie podobac przedewszystkim!!!!!!

ostatnio widzialem w sklepie takie prostokątne urządzenie do przyczepienia koło deski rozdzielczej....oczywiście diodowe urządzenie...pokazuje:
1.obroty
2.naładowanie akumulatora
3.kiedy ekonomicznie zmieniać biegi
4.reszty nie pamiętam.....

Co do predkosciomierza zawsze mozna zaadaptowac jakis dobry licznik rowerowy, dobrze zkalibrowac i ustawic i bedzie szafa grac A jeszcze mozna halde z niego zrobic, same plusy

Lapek

u mnie ludzie robią obrotomierze na avr'ach, ale nie są one dokładne gdy piszesz w basicu, ze względu na opóżnienia narzucone przez program, trzebaby pisać w czystym asemblerze, co nie jest takie urocze, kumplowi działa taki obrotomierz ale tylko do 4 tys, potem avr nie nadąrza przeliczać, trzebaby zliczać co któryś impuls. tak czy siak jeśli chcesz mieć lcdka to muszisz gdzieś dać jakiegoś mikroklocka
co do prędkościomierza to możnaby pomyśleć nad układem z kontaktronem, to takie śmieszne urządzonko które daje impuls gdzy w jego poblizu znajduje się magnes, impuls ma pewne przesunięcie czasowe, ale z tego co mi wiadomo to jest ono stałe, więc nie sprawi to problemu
z paliwem to moze być problem, bo z pływaka masz sygnał analogowy, a jak chcesz to na lcd to trzeba pomyśleć o prztworniku a/c
a temp oleju to kiedyś sam przerabiałem, największym problemem jest czujnik. wszystkie tanie czujniki są do 70, może 100 stopni, a jak wiadomo maluszki barzdziej się grzeją.

powodzenia

Polecam sprawe rozwiazac TAK:

Kitt z Knightrider Kultowy serial

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-04-15 23:38:52 ]