Klimatyzacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
bardzo proszę kogoś o podanie adresu schematu klimatyzacji do bmw 520i manualnej

Mam pytanko czy włączenie obiegu zamkniętego zawsze uruchamia klimę??? BMW e-34 525 24V klima manualna.

To zależy od typu sterownika klimatyzacji. U mnie przy starym (fabrycznym) sterowniku włączenie obiegu zamkniętego nie powodowało uruchomienia klimatyzacji. Jednak sterownik popsuł się i zamówiłem nowy, otrzymałem nowszy typ, ponieważ stary nie był już produkowany. Przy nowym sterowniku włączenie obiegu zamkniętego włącza również klimatyzację.

No właśnie ja dzisiaj zauważyłem że włącza się też klimatyzacja ale przy całej tej operacji nie zapala się lampka od klimy tylko od obiegu zamkniętego.

W E32 i E38 jest tak że jak włączysz nawiew na przednią szybę to jednocześnie włancza się ogrzewanie tylnej szyby, lusterek i klimatyzacja - ale lampka się nie zapala!.

Cytat:
2005-04-15 17:14:38, kornat pisze:
Mam pytanko czy włączenie obiegu zamkniętego zawsze uruchamia klimę??? BMW e-34 525 24V klima manualna.

https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=73385&c=0&hq=obieg&f=29&m=flat - temat o obiegu zamknietym

A jezeli chodzi o pytanie dlaczego włącza sie klima przy obiegu wew to jaknajbardziej prawidłowe i wskazane bo zamykając obieg powietrze sobie krąży w samochodzie a my i nasi pasazerowie ciągle oddychamy i wydalamy dość dużą ilość pary wodnej co w przypadku niezałączenia klimy spowoduje zaparowanie szyb i musielibysmy wycierac szyby. Gdy klima się załączy spadek temperatury nie występuje bo w E34 nawet przy zwykłej klimie jest czujnik temperatury koło pokręteł temp i on zasysa powietrze i w zalezności od odczytu dodaje lub ujmuje ciepłego powietrza, a madmiar pary wodnej, ta którą wydychamy skrapla sie na parowniku klimy i w obieg wprowadzane jest juz suche powietrze.