MotoNews.pl

Gazoholik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
do tej pory spalanie gazu utrzymywalo sie w okolicy 10,5 - 12l LPG na 100. Tak bylo cala zime wiec sobie pomyslalem, ze jak przyjdzie lato to troche spadnie. Dzisiaj pojechalem na stacje i nie moglem uwierzyc w cyferki na dystrybutorze...
Wyszlo 14,8l/100 km
Swiece i przewody wymienialem niedawno - co sie moglo stac ??
Aha I generacja, silnik 1.3...
Jezdze glownie na krotkich odcinkach...

To idz i ureguluj gaz i zmień opony....zmień

Cytat:
2005-04-14 18:35:43, tomel pisze:
To idz i ureguluj gaz i zmień opony....zmień

Ja rozumiem, ze opony zimowe latem sa nie ten tego ale az tak ??
No a regulacja moze i faktycznie by sie przydala...

Moze właczyłes juz klime mi tez skoczylo spalanie z 11 na 13

Nic sie nieprzejmuj mnie pali od 16 w góre tylko że ja mam 1,6.

Mniejsze spalanie gazu zimą niż latem co wcale nie takie czary jak by się mogło wydawać. Wiadomo, zimny silnik zapala się na benzynce, a przełączać na gaz najlepiej jest jak wskazówka temperatury ruszy z miejsca. Przy dwudziestostopniowym mrozie nagrzewanie silnika trwa o wiele dłużej niz przy nagrzanym latem w promieniach słońca. A zazwyczaj nie czeka się przy włączonym silniku na postoju do czasu aż się odpowiednio rozgrzeje, lecz po chwili rusza na pb, by po paru, czasem może na trasie, po parunastu kilometrach przełaczyć na gaz. Więc wtedy juz kilometry uciekaja na benzynie. W zimie zatem pali mniej gazu, ale do tego jeszcze pożłopie trochę benzynki. Latem natomiast przy rozgrzewaniu zdecydowanie mniej pb, a większą ilość lpg. Większa odległość jest przejechana na gazie.

e cos mi tu panowie krecicie troszke z tym spalaniem chociaz Sirtom moze miec troszke racji ze zima dluzej jezdzicie na pb zanim przelaczycie na gaz.
rownie dobrze moge powiedziec ze zimowy gaz jest lepszy niz letni bo na wiecej propanu (wieksza kalorycznosc i nizsza temp spraplania) dlatego cena lpg w zimie jest wyzsza.

U mnie spalanie spadlo z 12-12.5l w zimie do 11-11.5 wiosna.

Kacza napisaleś ze przewody i swieczki zmieniłeś a czy filterek powietrza zmieniełeś????
Bo to jeden z głownych winowajców podwyzszonego spalania na lpg.
Niby takie oczywiste a wielu ludzi o tym zapomina, a od tego sie pierwsze powinno zaczynać bo czysty filterek powietrza to podstawa przy gazie.

Miałem to samo - miasto koło 15l/100km - wystarczyła wizyta u gazownika i wszystko ok (czyli około 9l/100 po mieście)

Ok czyli do roboty w kolejnosci tak:
Filtr powietrza, opony, regulacja instalacji u DOBREGO gazownika, regulacja zaworow
Ja pier... skarbonka

niop mi tez te 14 w miescie żłopie
drań!
filterek powietrza 3000 to juz stary filterek jest? mam nadzieje ze nie.

a co do skarbonki, to wczoraj sobie policzylem ile trzeba w to auto wladowac i zalamka...

ale jakos to bedzie...musi

a ja się szczypię że mi dyche pali, ale po przeczytaniu waszych postów poczułem się o wiele lepiej

Cytat:
Nic sie nieprzejmuj mnie pali od 16 w góre tylko że ja mam 1,6.

16 ?? Jest to dla mnie nie lada zaskoczenie!
Tak jak darasb przejmowałem sie spalaniem w granicach 10 litrów(ostatni pomiar to 9,4 litra) a też mam silnik 1,6 więc nie wiem dla czego tak duże rozbieżności zważywszy na iż zbytnio nie przestrzegam znaków drogowych a do pracy codziennie dojeżdżam 40 km.
pozdrawiam

Mój też 10 bierze.... niezależnie czy miasto czy trasa

U mnie średnia spalania gazu to 11l/100km, a wolno nie jeżdżę i większość w mieście. Mam tylko jeden problem- nie mogę sie pozbyć strzelania na gazie, świeczki i przewody wymienione a on se strzela czasami.....

Ja zima bylem nim w zakopcu, na trasie z 4 osobami i bagazniku z nartami na dachu wypil tylko 8.8 na 100 !! Skad sie teraz taki pijus zrobil ?

moze jakies problemy ma, moze cos go dreczy, z czyms sobie poradzic nie moze, wez z nim pogadaj, nie skreslaj go on potrzebuje teraz Twojego wsparcia...

Cytat:
2005-04-15 12:49:17, BUGZ pisze:
moze jakies problemy ma, moze cos go dreczy, z czyms sobie poradzic nie moze, wez z nim pogadaj, nie skreslaj go on potrzebuje teraz Twojego wsparcia...

no tak to już jest, musiał kolega coś mu zrobić... mój jak się zdenerwuje to chleje gaz po złośliwości, wciaga olej i płyn hamulcowy, gotuje wodę i takie tam...

Ale ja o swojego dbam umylem go niedawno po zimie, wyczyscilem w srodku... no i ostatnio zatankowalem na BP (przedostatnio na stacji krzak ale juz wczesniej tam tankowalem i bylo ok).
Moze za malo uwagi mu poswiecam

Cytat:
2005-04-15 14:45:23, kacza pisze:
Ale ja o swojego dbam umylem go niedawno po zimie, wyczyscilem w srodku... no i ostatnio zatankowalem na BP (przedostatnio na stacji krzak ale juz wczesniej tam tankowalem i bylo ok). Moze za malo uwagi mu poswiecam

a może na tej stacji krzak dostał trochę syfu i dopiero teraz to wychodzi,
a kiedy zmieniałeś filtereki gazu

Cytat:
2005-04-15 14:49:20, darasb pisze:
a może na tej stacji krzak dostał trochę syfu i dopiero teraz to wychodzi, a kiedy zmieniałeś filtereki gazu

Jeszcze nie zmienialem
Ale instalacja jest nowa (jeszcze mam pare dni gwarancji nawet) z niewielkim przebiegiem...

Stacji nie podejrzewam bo tak jak pisalem wczesniej tam tankowalem i bylo OK.

Zauwazylem jeszcze cos ciekawego... jak odkrecam korek wlewu paliwa to jest przyssany - slychac jak zaciaga powietrze do baku - tak ma byc ??