Uwaga! Jadą tanie chińskie samochody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Taki tytuł znalazłem dzisiaj na portalu Gazety.pl, cytat:

Masz w domu telewizor plazmowy z Chin? Być może wkrótce w garażu postawisz auto, także z Chin. Już w tym roku na drogach Europy pojawią się pierwsze samochody z Państwa Środka. Ceny zapierają dech.

Niespełna dwie dekady temu na ulicach Pekinu widać było taksówki polonezy, a w Tybecie dostrzec można było żołnierzy Chińskiej Armii Ludowej w "maluchach". Teraz role się odwróciły i być może wkrótce na polskich drogach samochody z Chin będą równie popularne jak auta z Korei.

Cały artykuł >>>

W takim układzie kiepsko widzę nową ofertę FSO - ZAZ , ciekawe ilu ludzi przyciągnie ta oferta - jezeli ceny będą rzeczywiscie tak niskie jak na pozostałe produkty MADE IN CHINA to popyt może być ogromny

to może sie skuszę...

cytat z artykułu:
"Druga fala już płynie

Ambitniejsze plany międzynarodowej ekspansji ma chiński koncern Chery. Sławę zdobył sobie, sprzedając auto, które ma karoserię jakby żywcem zdjętą z Daewoo Matiza. General Motors, obecny właściciel Daewoo, przegrał jednak w chińskim sądzie proces o naruszenie praw autorskich...."

Robiłem (tzn. jestem programistą PLC i programuję roboty i maszyny lakiernicze dla przemysłu samochodowego) dwie lakiernie dla Chery w Chinach. Rzeczywiście Cherry QQ - kodowa nazwa S11 jest bardzo podobny do Matiza a nawet ładniejszy (fajne światła z tyłu - okrągłe z kierunkowskazem w środku coś ala Megane). Robią jeszcze fajną limuzynę w silnikiem Mitsubishi 2.4T w automacie.

Cytat:
2005-04-18 11:13:50, GDA pisze:
W takim układzie kiepsko widzę nową ofertę FSO - ZAZ , ciekawe ilu ludzi przyciągnie ta oferta - jezeli ceny będą rzeczywiscie tak niskie jak na pozostałe produkty MADE IN CHINA to popyt może być ogromny

Pytałem chińczyków o ceny:
S11 (Chery QQ ala Matiz) około 20.000PLN
B11 (limuzyna) około 80.000-100.000PLN
Tylko że to były ceny podawane dla przeciętnego chińczyka a na export to pewnie na początek chinole puszczą taniej.
Tak więc może być kiepsko z FSO-ZAZ.

Zapomniałem dodać, że to ceny sprzed 2 lat.

[ wiadomość edytowana przez: Oskar666 dnia 2005-04-18 11:38:15 ]

bedzie nowe daewoo...

Ciekawe czy jakość też będzie "klasycznie chińska"?

Cytat:
2005-04-18 11:43:10, Grzech pisze:

no co TY ????
jakość TOPEX

Cytat:
2005-04-18 11:45:30, automatic pisze:
no co TY ???? jakość TOPEX

Niestety muszę cię zmartwić. Jakościowo chńskie wózki nie są najgorsze i w dodatku kuszą dodatkowym wyposażeniem (np. w seri wszytskie Chery szły oprócz bajerów jak elektryczne szybki i takie tam z bardzo ładnymi alufelgami). Wiele chińskich firm współpracuje z renomowanymi markami (GM, VW, BMW....) i samochody tych firm (nawette wypasione modele) są produkowane w Chinach (np. BMW X5).

Cytat:
2005-04-18 11:43:10, Grzech pisze:

Grzechu a myślisz że jak kupujesz TV SONY albo komputer to co masz w środku ? Chiny, chiny także o jakośc możemy być spokojni, cały świat tam produkuje podzespoły już

Cytat:
2005-04-18 11:56:18, Oskar666 pisze:
Niestety muszę cię zmartwić. Jakościowo chńskie wózki nie są najgorsze i w dodatku kuszą dodatkowym wyposażeniem (np. w seri wszytskie Chery szły oprócz bajerów jak elektryczne szybki i takie tam z bardzo ładnymi alufelgami). Wiele chińskich firm współpracuje z renomowanymi markami (GM, VW, BMW....) i samochody tych firm (nawette wypasione modele) są produkowane w Chinach (np. BMW X5).

pewnie! pojeździmy zobaczymy

i na połowie rzeczy sprzedawanych na rynku będzie widniał napis: Mede in PRC,

Cytat:
2005-04-18 12:00:15, GDA pisze:
Grzechu a myślisz że jak kupujesz TV SONY albo komputer to co masz w środku ? Chiny, chiny także o jakośc możemy być spokojni, cały świat tam produkuje podzespoły już

Tak, ale to co innego. Co innego wyrób firmowany przez SONY albo Logitecha, a co innego produkowany przez chińską firmę.

w AŚ jest artykuł o chińskeij limuzynie
prosze skany powiem ze wyglada dosc ciekawe, chyba ma rejestracje celne...

klik

klik po raz 2

Moim zdaniem nie ma się co ekscytować. To po prostu kolejny badziewny współczesny samochód. Tyle, że dla odmiany z Chin. Część częsci w nim wygląda na skopiowane z innych aut.

gdzies miałem znalezionego w necie skana chinskiej "kopii" pololenza. autko na upartego przypominało naszego borewicza tylko z tyłem w stylu kombi i odmienna atrapą. jakoś zdjęcia była mierna, ale był nawet podana jego nazwa.jak znajdę postaram się podrzucić

Cytat:
2005-04-18 14:18:35, maku pisze:
gdzies miałem znalezionego w necie skana chinskiej "kopii" pololenza.

To co prawda nie "chińska wersja" a Polonez zarejestrowany w Chinach

chyba ma jeszcze te starsze wycieraczki chociaz na nowym mocowaniu??

Cytat:
2005-04-18 14:45:09, cendra pisze:
chyba ma jeszcze te starsze wycieraczki chociaz na nowym mocowaniu??

Wycieraczki są nowe, tylko piórka ktoś założył małe.

Cytat:
2005-04-18 14:18:35, maku pisze:
gdzies miałem znalezionego w necie skana chinskiej "kopii" pololenza. autko na upartego przypominało naszego borewicza tylko z tyłem w stylu kombi i odmienna atrapą. jakoś zdjęcia była mierna, ale był nawet podana jego nazwa.jak znajdę postaram się podrzucić

A nie był czasem znaleziony na naszym forum? Pytam, bo wklejałem taki obrazek. Oto on:

No dobra plastiki plastikami, badziewie badziewiem, ale wole takie autko za 16 tysi nowiutkie niż kilkuletniego matiza za tą samą cene i bez żadnego wyposażenia.
Nie mogę się doczekać tycj autek
Pooozdro