Cieknący zawór nagrzewnicy /Pony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie wszystkich użytkowników samochodów Hyundai.
Jestem tutaj nowy, ale samochodem tej marki dokładnie pony jeżdżę od 14 lat. Mam go od nowości.

Mam z nim pewien problem. Otóż przecieka mi zawór nagrzewnicy. Kałuża borygo pod dywanikiem pasażera. Czy ktoś może wymieniał ten zawór bądź jakąś część z tym związaną? Jak się to robi? Wiem że czeka mnie zdejmowanie deski rozdzielczej. Nie chcę tego zlecać w serwisie bo zapłacę jak za dwa poniaki

Czy ktoś może mi określić dokładną lokalizację tego zaworu?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

wystarczy prześledzić tor linki od przełącznika ciepłe-zimne. całej deski nie trzeba rozbierać. wystarczy środkowa konsola i prawy plastik do którego przymocowany jest schowek. odłączyć przewody wodne od strony silnika i odkręcić nagrzewnicę z obudową. jak będzie potrzeba części, służę pomocą. mam dwa takie systemy - niecieknące.

Dzięki bardzo za info. Tak naprawdę dopiero teraz zaczynam orientować się w budowie tego auta bo przez 14 lat nic się w nim po prostu nie psuło. Teraz ma spory przebieg (206000 km) i musi coś wyskoczyć to dla mnie zrozumiałe.

Dobrze, że nie trzeba zrzucać całej deski. To sporo ułatwia

Jeśli już zidentyfikuję co to jest to możemy się dogadać. Zobaczę jeszcze jak ceny stoją w sklepie u hyundai'a. Tak z ciekawości

Pozdrawiam, Andrzej.