Wywaliłem mixer !!!!!!!!!!!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje przegrane wyscigi z Karolem (identyczny poniacz) zainspirowały mnie do wyjecia mixera (zwężki), zostawiłem sam króciec dobrowadzający LPG dp układu dolotowego. Zapaliłem auto, przełączyłem na gaz, i..................................AUTO ZACHOWUJE SIĘ NORMALNIE Nic nie gaśnie, nie dławi się, chodzi bez zwężki, a jeżeli chodzi bęz zwężki to znaczy że teraz powinna się zwiększyć MOC. Więc wyjechałem w trasę zobaczyć wyniki, Dojechałem do skrzyżowania, zatrzymałem się - nie zgasł - czyli wszystko w porządku. Następnie test na przyśpieszenie: ruszam, na dolnych obrotach jakby się zamulił (chyba gorsze mieszanie gazu z powietrzem jest bez mixera), dochodzi do 2 -2,5 tys. i nagle wystrzelił jak z procy , od 3 tys. nie do porównania z tym co było wcześniej, czuć jakbym odzyskał jakieś 10 KM mocy . Na benzynie też jest OK, tyle że zbiera sie już lepiej w całym zakresie obrotów. Przepustnica u mnie ma średnice ok. 45 mm, zwężka w najwęższym miejscu miała 32 mm, czyli łatwo policzyć że przez nia 25% mniej powietrza dopływało do silnika.

[ wiadomość edytowana przez: mobias dnia 2005-04-09 17:42:21 ]

mobias poszukuje mocy patrzyc tylko jak bedzie jezdzil z buteleczka NX

PS. ceny chyba nawet spadly

zwróć uwage na spalanie jak by przypadkiem spadło ci spalanie LPG po tym zabiegu to uważaj na mieszankę, żeby nie popłyneło coś w silniku....., to oczywiste, ze więcej powietzra to lepsza jazda ale gaz bez miksera troszke sie kiepsko miesza i ma tendencje do strzałów więc radze uważac....

Przypomniał mi się artykuł w starym GT, był Nissan ?Almera 2.0 z LPG i coś tam robili żeby przywrócić moc po zagazowaniu. Niestety gdzieś mi to zginęło... Pamiętam jednak że cos tam pisali że mikser właśnie po to zwęża żeby można było ustawić wolne obroty. Tam go chyba powiększyli, coś tam pogrzebali w elektronice i stracona moc wróciła. Jak gdzieś znajdę to wrzucę dokładnie co tam było

hmmm czy przy ostatnim wyscigu przypadkiem juz nie byles bez mixera... ? ja mam mixer i chodzi tylko dosc duza dawka gazu... ale co z tego skoro silnik umiera