Sprzęgło sie kończy??? czy co?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Kurcze nie wiem zbytnio co to moze byc... mam problem z moim essim 94, 1.6 16v nastepujący.
Po odpaleniu na zimnym silniku kiedy puszczam sprzegło na luzie (czyli nic nie robie ,a silnik pracuje) slysze dziwny dzwiek (jakis taki swist, gwizd...), ale kiedy nacisne sprzeglo to jak reką odjął...
co dziwnego w tym to to, że po przejechaniu paru kilometrow i kiedy silnik jest juz cieplutki to "dziwny dzwiek" znika...
Czy to moze byc sprzegło na wykonczeniu??
Czy tez moze cos ze ssaniem?
z gory dzieki za każdą rade!!! Pozdrawiam!

Hmm, lozysko oporowe

ja mam to samo tylko bez znaczenia czy na zimnym czy ciepłym silnku słychać cały czas niektorzy twierdzą że to albo łożysko oporowe albo coś ze skrzynią i sam już nie wiem wolał bym to pierwsze oczywiście

aha... no to musicie mi w takim razie wyjaśnic co to takiego to łożysko oporowe bo dobry mechanik to ze mnie nie jest i czy to kosztowna operacja??

to łożysko jest częścią sprzegła razem z dociskiem i tarczą same łozysko nie jest drogie (ok 60zł) ale wymiana jest dość kosztowna mnie zaśpiewali 250zł może sie też okazać że tzreba będzie wymienić docisk i tarcze

To niejest łożysko oporowe. Łożysko słychać na wciśniętym sprzęgle. Jak słychać grzechotanie/szum podczas postoju na luzie to znaczy że słychac skrzynię biegów. Z tym że jeżeli przechodzi po rozgrzaniu oleju w skrzyni to sprawdziłbym najpierw poziom oleju/jego stan. Z resztą niektóre skrzynie tak maja że je tochę słychać jeżeli na rozgrzanym jest dobrze to raczej nie trzeba się przejmować za bardzo chyba że te dźwięki jakieś głośne. Znam kilka aut w których całkiem głośno słychać skrzynię i nie jest to nic istotnego.

Ja tak mam. Poruszałem ten wątek na forum i w końcu dałem sobie spokój. Wszyscy mi mówią, że toskrzynie (łożysko na wałku głównym) pewnie mają rację. Mój szwagier mechanik też tak mówi. I jezdzę już 8 miesięcy i nic się nie dzieje. Zresztą szwagier powiedział do upadłego jeżdzić a później zmiana skrzyni. Słyszałem, że parę latek można tak pojeżdzić. Tak że powodzenia witam w klubie

Z łożyskiem oporowym jest tak jak pisze Azrael...natomiast mnie to wygląda na łożysko wałka sprzęgłowego skrzyni biegów.Po wciśnieciu sprzęgła wałek się zatrzymuje i wówczas dźwięk cichnie.

Sprawdź stan oleju w skrzyni, moze jest za mało. Jak jest prawidłowy to tak jak pisząkoledzy łożysko.

Dzieki za liczne odpowiedzi!!! Olej Jest Ok! Zapomnialem dodac jeszcze ze zadaża mu sie zgasnąć jak jest na luzie i ma nie wcisniete sprzeglo (na zimnym silniku tylko). Może to cos wam wiecej mowi. POZDRAWIAM