Skrzynia biegów z pony 1,3 do 1,5 ?!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jak by się teoretycznie zachowywał mój poniacz jakbym mu wstawił skrzynie biegów z 1,3. Czy by lepiej przyśpieszał ??

moim zdnaiem starcisz na tym... skrzynia musi byc dopasowana do mocy wtedy chyba jest najlepsze wykorzystanie mocy...

Ale nie bierz mojego zdania pod uwage nie wiem czy mam racje

EGS a tak wlasciwie to co masz na mysli ?

Po co skrzynia od 1.3 jesli nawet ma krotsze przelozenia. Jak w 1.5 bynajmniej MPI sa strasznie krotkie biegi, wiec nie ma co kombinowac

Ja miałem kiedyś w innej marki aucie przekładaną skrzynie z 5 na 4 i musze powiedzieć że ma straszne przyspieszenie!ale na 4 juz wyje bo mu 5 brakuje i paliwa więcej paliło!

[ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2005-04-17 09:30:21 ]

Cytat:
2005-04-17 03:50:20, Vex pisze:
Po co skrzynia od 1.3 jesli nawet ma krotsze przelozenia. Jak w 1.5 bynajmniej MPI sa strasznie krotkie biegi, wiec nie ma co kombinowac

Wlasnie o cos w tym stylu mi chodzi...

Mobias, rozmawialismy juz o tym Ty wez sie za łożyska to bedzie lepiej przyspieszał, twoja skrzynka juz jest krótka enough

niezgodze sie... czworka od 1,3 jest jeszcze krotsza i poprawi czas... ale ale... za to na trase bylby koszmar juz nie mowie nawet o spalaniu mam w jozefowie taka skrzynie chyba jeszcze mam o ile byla nie wywalila

A powiem ci Karol że dzisiaj znowu filozofowałem z jodą na temat twojej fury. Wysnuliśmy niebanalną teorię że to nie sprawka silnika tylko twojej skrzyni. Możliwe że masz inne przełożenia, bo nawet jak się ścigamy to ty inaczej biegi wrzucasz. I uzyskujesz inne masz inne obroty dla tych samych prędkości i biegów.

inne obroty bo ja pipa jestem i nie ciagne go do nieistniejacego odciecia ale jaka moze byc inna skrzynia??

A moja skrzynia tez jest pewnie inna bo moj jest wogole jakis inny ale to latwo porownac

[ wiadomość edytowana przez: Vex dnia 2005-04-19 08:07:55 ]

mobias ale kombinujesz.zrob generalny remont silnika i od razu bedzie lepiej.

a ja wlasnie slyszalem ze 4 i 5 to jest to samo dokladnie.... sensei ZABEL sprawdzal specyfikacje... roznia sie tylko tym ze w 4-ce nie ma piatego biegu.. i koniec...

Cytat:
2005-04-19 18:19:39, Karolek_a pisze:
a ja wlasnie slyszalem ze 4 i 5 to jest to samo dokladnie.... sensei ZABEL sprawdzal specyfikacje... roznia sie tylko tym ze w 4-ce nie ma piatego biegu.. i koniec...

jest dokładnie tak jak piszesz, ale jedna uwaga: miałem ponego wyprowadzonego ze sklepu 1.5 LS 5D skrzynia 5, moc 77KM, w porównaniu do takiego samego ale ze skrzynią 4, ten mój był wyraźnie szybszy, sprawdzałem to conajmniej z kilkoma innymi autami, w literaturze spotyka się że silnik gaźnikowy 1.5 ma 72KM, mój miał wpisane w fakturę 77, może do skrzyń 4 dawali te słabsze? tak się tylko domyślam bo nigdzie nie znalazłem potwierdzenia

mialem dokladnie to samo co Jarek. 1.5 5d LS ze skrzynia piatka, a mial 77 w papierach, zawsze slyszy sie ze nikt nie wie czy one maja 72,75 czy 77 km