MotoNews.pl
7 Chcę sprzedać silnik z zarejestrowanego malca - help (94194/0) - PT

Chcę sprzedać silnik z zarejestrowanego malca - help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć !

Kumpel chce sprzedać silnik z jeżdzącego samochodu - wstawia inny. Che go sprzedać z papierami - co jest mu potrzebne aby przyszły właściciel nie miał problemu z rejestracją ?

Procedura jest taka: sprzedaje silnik (umowa kupna-sprzedaży) i najlepiej udaje się wraz z nowym właścicielem do WK celem papierkowej roboty czyli: w jego dowodzie wbijają: silnik wymontowano a nowy właściciel dostaje kwit, że silnik jest legalny i pochodzi z takiego to a takiego pojazdu. Żeby uniknąć podwójnego latania radzę koledze najpierw wsadzić inny silnik i iść do WK żeby zgłosić wyjęcie i zapakowanie innego.

Zaswiadczenie z WK o pochodzeniu silnika i umowa kupna sprzedazy na silnik.

Ja jak zmieiałem w swoim to dostałem dowód rejestracyny i umowa potem musiałem jechać na przegląd taki dodatkowy (ja płaciłem 49zł) by sprawdzili czy wszystko jest dobrze podłączone potem pojechałem do WK dostałem odpowiedni papierek 3 godziny w kolejce i wydali mi nowy dowód od razu i tyle.

Cytat:
2005-04-29 16:46:59, Golab82 pisze:
Zaswiadczenie z WK o pochodzeniu silnika i umowa kupna sprzedazy na silnik.

dokładnie tak

Witam wszystkich
zastanawia mnie jedna rzecz bo wprowadzaja to ze nie ma byc numerow na silnikach "czesc zamienna" i w dowodach teraz nr silnika nie wpisuja daje to cos czy i tak cza z papierami latac ?

Daje to ze nie sprawdzi ci numerów osoba nei posiadajaca dostepu do bazy danych i tyle.
W praktyce nic sie nie zmieniło nasze przepisy sa inne w niemczech sie nei babraja wystarczy umowa, TuV silnika i przeglad a u nas ehhhh

Z tego co wiem to owszem do dowodu nie wpisują nr silnika ale w ich kartotece i tak jest więc jeśli zmienisz silnik i nie zgłosisz tego, to przy sprzedaży auta bedzie afera i następny właściciel go nie zarejestruje.