Ubezpieczenie. Co mam zrobic ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie. Kumpel parkując samochód, najechał na jakiś beton. Ewientnie jego wina. Rozwalił zderzak przedni, poprzeczkę biegnącą pod chłodnicą i samą chłodnicę. I teraz nie wie czy wogule można ubiegać sie o zwort kosztów naprawy od ubezpieczyciela. Nigdy wcześniej nie miał takiej sytuacji, ja zresztą też. Ma opłacony cały pakiet OC, AC, NW. Czy w tej sytułacji działa którekolwiek z ubezpieczeń. Z góry dzięki za udzielenie informacji.

Oczywiscie.Pokryje to AC, jedzie sie do ubezpieczyciela i zglasza szkode, oglada auto rzeczoznawca, wypelnia sie troche papierkow i dostaje kase

Cytat:
2005-04-21 15:43:32, jerico pisze:
Tak jak w temacie. Kumpel parkując samochód, najechał na jakiś beton. Ewientnie jego wina. Rozwalił zderzak przedni, poprzeczkę biegnącą pod chłodnicą i samą chłodnicę. I teraz nie wie czy wogule można ubiegać sie o zwort kosztów naprawy od ubezpieczyciela. Nigdy wcześniej nie miał takiej sytuacji, ja zresztą też. Ma opłacony cały pakiet OC, AC, NW. Czy w tej sytułacji działa którekolwiek z ubezpieczeń. Z góry dzięki za udzielenie informacji.

Działa AC trzeba tylko przekalkulować czy opłaca się to zgłaszać.W takich wypadkach ubezpieczyciele często obcinaja zniżki i inne niekorzystne utrudnienia wprowadzają.Opłaca sie korzystać z AC przy droższych naprawach.Jeśli się mylę proszę mnie poprawić

Jesli to nie duże koszty to nie ma sensu tego zgłaszac. bo z tego co sie orientuje to ubezpieczalnia zabiera chyba 10% zniżek bodajze na 2lata....

Z tymi towarzystwami to różnie bywa także nie konicznie zabiorą Ci zniżki ale na pewno bedziesz musial "doubezpieczyć" samochód o kwotę ponisionej szkody. Najpierw skalkuluj koszty w ASO i u zwykłego mechanika, jak różnica bedzie duża to weż ubezpieczenie i zrób u zwykłego mechanika to jeszcze wyjdziesz na tym do przodu.
Pozdrawiam