MotoNews.pl

Wymiana oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Bede wymienial olej w tym badz nast tygodniu i mam pytanko:

Oczywiscie podczas wymiany oleju wymienie takze filtr. Co po kolei nalezy zrobic aby bez przeszkod wymienic olej oraz filtr oleju??
Ile wchodzi oleju do forda MKV. Oraz czy dostep do filtra jest jakos utrudniony szczegolnie?

Jesli mozecie to opiszcie po kolei czynnosci

Pozdrawiam MazoL

polecam zamknąć wątek i użyć wyszukiwarki.... temat woda... żeby nie powiedzieć olej

no wjechać na kanał,przygotować pojemnik na olej,klucz 13mm odkręcasz korek spustowy,potem odkręcasz filtr(szybko bo bedzie ci sie lał olej) i natychmiasyt jak ci gwint puści stawiasz go w pozycji pionowej(inaczej wylejesz sobie olej na głowe),czekasz az olej spłynie i zakręcasz korek spustowy.Pamiętaj aby przed zakręceniem filtra oleju posmarować uszczejkę olejem(unikniesz problemów z odkręceniem go następnym razem).acha,przed spuszczeniem oleju musisz zagrzać silnik!!!u iważaj bo olej bedzie gorący!!Ile oleju wchodzi??mi do 1.8 16v 4l.powodzenia przy wymianie

Co do uzytkownika mbanaszk to jesli nie chcesz pomoc to nie pisz... takie posty sa zbedne...

Odpowiedz kolegi jest wystarczajaca dla mnie i jakos jemu nie przeszkadzalo to ze temat podobno jest jak woda

Dziekuje za informacje..

PS: Czy po sposzczeniu oleju trzeba jakos przeplukac jeszcze silnik nowym olejem czy odrazu zakrecic korek i wlewac nowy olej...?

u mnie nastapily pewne komplikacje przy odkrecaniu korka spustowego. nie wiem dlaczego, ale byl cholernie mocno przykrecony, albo zapieczony albo zaspawany albo cholera wie :/ probowalem przez pol godziny odkrecic i tylko polamalem 2 klucze i zjechalem srube ... jutro jade do mechaniora.
pozdro

lejesz od razu,silniki płukało sie za czasów warszaw i innych takich wynalazków,do był specjalny olej ale zapomniałem już jaki

MazoL... to nie jest brak chęci... jestem przeciwnikiem zaśmiecania forum

Cytat:
2005-04-20 20:23:02, maciek701 pisze:
u mnie nastapily pewne komplikacje przy odkrecaniu korka spustowego. nie wiem dlaczego, ale byl cholernie mocno przykrecony, albo zapieczony albo zaspawany albo cholera wie :/ probowalem przez pol godziny odkrecic i tylko polamalem 2 klucze i zjechalem srube ... jutro jade do mechaniora. pozdro

skoro objechałeś srubę to przyspawaj sobie do niej nakrętke np na klucz 19mm,tego na pewno nie połamiesz

... mazol ..... podjedz do Seby-Dominika na cichy kącik .... on Ci za brooofarka tio pewnie zrobi ....

od razu zakrecic korek

hehe ... ale ja nie mam spawarki .. poza tym znajac moją zrecznosc to obspawalbym sobie przy tym pol auta :

Niestety nie znam tego seby-dominika...

Sprobuje sam to zrobic... zobaczymy jak bedzie...

PS: ten wasz seba-dominik moze mi zrobic ze zrodlem stukania w zawieszeniu o ktorym pisze w temacie nizej...

Macek 701 slyszalem ze tak sie nieraz moze zapiec ze w sumie zniszczysz gwint i masz problem zwlaszcza jak misa olejowa jest z aluminium. Lepiej jechac do jakis stacji wymiany oleju gdzie podcisnieniowo wycjagaja olej przez otwor bagnetu (tak robia np w ASO)

tak,wiem,miska kosztuje 600 zeta,bo juz wczesniej dzwonilem do ASO sie zapytac ale ze sruba bylem u mechaniora i wykrecil bez problemu...mial dobre klucze, cwaniak:]