MotoNews.pl
8 Jak odkleic szkło (93655/45) - PT

Jak odkleic szkło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak jak w temacie jak odkleić szkło od reflektora od lampy, wiem że to ciężko ale napewno sie komuś udało, nalezy podgrzać lampe( jaka tęperatura w opaparce??) i co dalej prosze o szybkie odpowiedzi bo jestem właśnie w trakcie tejże robotki

Rozbierałem obydwie lampy, nie tylko w essim, nic nie podgrzewałem, poprostu uparcie tu poddłubałem, tu podawrzyłem (na to trzeba uważać bo łatwo się kruszy sam rant szkła) i w końcu zeszło. Klej oryginalny jest strasznie upierdliwy, mocno trzyma i jest jak guma do rzucia, jak odklejasz to się cały czas ciągnie.

Cytat:
2005-04-26 11:22:45, Wojo82 pisze:
Rozbierałem obydwie lampy, nie tylko w essim, nic nie podgrzewałem, poprostu uparcie tu poddłubałem, tu podawrzyłem (na to trzeba uważać bo łatwo się kruszy sam rant szkła) i w końcu zeszło. Klej oryginalny jest strasznie upierdliwy, mocno trzyma i jest jak guma do rzucia, jak odklejasz to się cały czas ciągnie.

A jaki ma smak ?? ))))
Frysiu .. a co robisz ?? bedziesz "ciemnił" lampe ??

zobaczycie jak wyjdzie powiem że będe oryginalny mam własny pomysł ja a to jest wklejome wtylki od dołu czy od tyłu lampy też?

Ja jak już miałem rozbitą i wyciągałem resztki szkła to ciężko szło.... podgrzewanie mocno pomogło, ale i tak było trudno. A jak Ci wpadnie do głowy pomysł bicia szkieł i kupowania zamienników, to zapraszam do mnie na porównanie jednego oryginalnego i drugiego zamiennika i od razu Ci przejdzie....

od 2 dni sie mecze i chyba nic z etgo nie wyjdzie
juz zepsulem chyba oryginala velenło
Szklo jeszcze nie peklo ale plastik jest juz tak zszargany ze jakos nie widze zeby to potem skleic.
Jeszcze troche trzyma moze dzisiaj pusci, jak nie pusci to nie, łaski bez, mam inne zmartwienia z autem zeby sie jeszzce reflektorami przejmowac...

bic nie bede nie zrobie tego mojemu kochanemu autku,

Najlepiej nożyk do tapet(porządny z krótkim i ostrym ostrzem) lub cienki stalowy drucik + 2 kawałki drewienka i piłujemy(ewentualnie cieniutka struna gitarowa)

co piłujemy??

Klej oczywiście

Cytat:
2005-04-26 11:37:14, Baast pisze:
Najlepiej nożyk do tapet(porządny z krótkim i ostrym ostrzem) lub cienki stalowy drucik + 2 kawałki drewienka i piłujemy(ewentualnie cieniutka struna gitarowa)

z tego co slyszlem to nie ta cieniutka tylko wlasnie ta grubsza bo ma prążki(rąbki).
jeszcze tego sposobu sprobuje

ale co dokładnie ciąć i jak? przecież tam nie ma gdzie włożyć tą żyłke

Cytat:
2005-04-26 11:43:24, BUGZ pisze:
z tego co slyszlem to nie ta cieniutka tylko wlasnie ta grubsza bo ma prążki(rąbki). jeszcze tego sposobu sprobuje

Przy szybie może i tak, natomiast szkiełko reflektora jest bardziej delikatne i często z rancikiem który można wykruszyć. Pozostaje metoda prób błędów

Lampę między kolana, piłką przygotowaną ze struny zaczynasz od wierzchołka lampy(robota bardzo żmudna)

Fryszard, przed chwilą znajomy mekanik poradził mi metodę nożyka, drucik zdaje egzamin przy większych powierzchniach szyb. Zaopatrz się w markecie budowlanym w nożyk(taki jak do cięcia tapet) najlepiej metalowy w którym ostrze wysuwa sie tylko na jakieś max 3cm. Chodzi o to żeby w trakcie cięcia byo sztywne ostrze bo można sobie łapki pociąć i przy okazji rant szkiełka lub obudowy zniszczyć. Ważne abyś zrobił to zprecyzją bo po ponownym klejeniu mogą być przecieki do wnętrza klosza.