[125]PROBLEM Z HAMULCAMI !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie

Od kilku dni słyszałem nieliche piski podczas hamowania. W wielkiej miłości do swego autka, zakupiłem nowiusieńkie kostki hamulcowe firmy "tomex-c" i zabrałem się do roboty

zacząłem od lewego koła tylnego.

Odkręciłem osłonę, zdjąłem zawleczki i obie blaszki które przez nie były trzymane i tu wielki ch...

Nie mam zielonego pojęcia jak zdjąć zaciski, żeby wkońcu dobrać się do klocków. Jest to dla mnie wielce enigmatyczna sprawa, ponieważ postępuję zgodnie z książką i punktem na którym się zatrzymałem jest cyt. "zdjąć zaciski" (zupełnie beż jakiegokolwiek komentaża do licha ciężkiego jak ja mam tego cudu dokonać)

BŁAGAM O POMOC !!!

JAK ZDJĄĆ ZACISKI ???

Z góry dziękuję za odpowiedź

[ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2005-04-23 19:20:00 ]

Wyszukiwarką przede wszystkim można je zdjąć...
A poza tym używa się do tego młotka, bo 3eba je poluzować.
Pozdro

Cytat:
Witajcie

wiedze ze kolega z ursynowa

Aż tak widać że z usrynowa ?

Dokładnie, Wujek Kajtek ma racje, tez czasem nie moglem sciagnac zacisku wtedy przydawał sie mlotek i ewentualnie łom, zeby odepchnac zacisk od tarczy

pewnie ze widac

jak jużzdejmiesz wszystki zawleczki z klinów i wybijesz za pomocą śrubokręta i młotka dwa kliny - jeden górny i jeden dolny - wtedy za pomocą młotka wybijasz zacisk. To nie jest trudne - po prostu parę ciosów młotkiem i po sprawie.
Więcej problemów będziesz miał z tłoczkiem - tzn z wkręceniem go spowrotem do zacisku. Przygotuj sobie np jakiś szeroki pilnik albo klucz francuzki (chociaż tym kluczem do końca tłoczka nie wkręcisz) no i co najważniejsze dużo cieprliwości.

Żeby ułatwić sobie wkrecanie tłoczków, dobrze jest zaopatrzyć sie w paste do tłoczków, sam niedawno przerabialem temat rozkrecania zaciskow tylnych na czesci pierwsze, i po nałożeniu pasty na tloczek, wkrecal sie dosc latwo, niemalze palcami, pozdroo

No to ładnie ja się dziś męczyłem z jednym zaciskiem przez godzinę, a co dopiero będzie z tłoczkami

Straszna noga jestem ale od czegoś trzeba zacząć

Dzięki za rady i muszę wykąbinować gdzieś tą osławioną pastę do tłoczków

Mam jeszcze jedną sprawę...

Jak chciałbym wybić zacisk to mam wrażenie że nie ma opcji żeby on miał jak wyjść...

Czy może trzeba zdjąć te sprężyny które są pomiędzy zaciskiem i obudową zacisku ? Jeśli tak to jak ?

Z góry dzięki
(Wiem jestem noga, ale od czegoś trzeba zacząć )

- tłoczki po zdjęciu zacisków wypchjnij przez pompowanie hamulcem... (tylko zakręc odpowietrzniki bo płyn wypompujesz )
bo zacisk trzeba zaprogramowac przed wyjęciem oto algorytm:
- podnieś zacisk do góru, przełóż dolną spręzynę tak by zacisk był w środku, opuść zacisk, wijmij górna część zacisku z jazma i wyjmi zacisk....

[ wiadomość edytowana przez: sFiatowiec dnia 2005-04-25 08:10:21 ]