| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gredziu polski fiat 125p warszawa | 2005-04-25 20:43:09 Witam!!
mam fiata 125p z 1981,silnik 1500 fiatowski,problem z nim jest taki że jak go kupiłem ciągle miałem filtr powietrza zalany olejem,spostrzegłem że to właśnie z odpowietrznika skrzyni korbowej(odmy),więc zatkałem otwór w puszce filtra powietrza,rurkę z odpowietrznika puściłem pod samochód i było ok,ale ostatnio zauważyłem że cała prawa strona spodu auta jest zalana olejem,czyłi bardzo dużo go wyleciało tak ok. 0.5 l po przejechaniu ok 200 km.Pytanie jest takie,czy odpowietrznik mógł się zepsuć??ewentualnie jaka część?? i teraz puszcza oprócz powietrza także olej??jak temu zaradzić??czy ewentualnie można założyć pokrywę zaworów od nowszego silnika(poldka) z odpowietrzaniem zgłowicy??dodam że silnik jest w super stanie,sprężanie powyżej 11,2 na każdym cylindrze,nie wydaje żadnych podejrzanych dźwięków,bez problemu wyciągam nim 150km/h,nie bierze też oleju,co radzicie?? dzięki za każdą propozycję |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-04-25 20:53:47 Na dzień dobry oczyść całą puszke odmy - to sie lubi pozapychać i wypluwa olej razem z gazami - olej nie zdąży spłynąć. Pokrywę z polda - mozna założyć. Jest chyba inne sterowanie gazem, ale raczej da sie zrobić. Oczywiscie pokrywa musi być jak najnowsza - czyste kanały ociekacza oleju. I stare wyjście odmy z miski trzeba zatkać. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
gredziu polski fiat 125p warszawa | 2005-04-25 21:35:51 silnik jest raczej na pewno ok,tak jak mówiłem jest żwawy nie puszcza dymku przy odpalaniu,świece są też takie jakie powinny być,jeżeli to kwestia zapchania tego odpowietrznika to nie powinno być problemu z oczyszczeniem-jeżeli da się to rozebrać i wymontować(raczej nie takie proste),mógłbym wymienic pokrywę zaworów na tą od poldka ale właśnie pozostaje kwestia sterowania gazem,może ktoś orientuje się czy były robione takie pokrywy z króćcem na rurę odpowietrzania do fiatów ze starym streowaniem gazu?? |