| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Stiker opel omega a cd Czeladź | 2005-04-25 20:57:04 Witam
Troche sie rozpisze (omega a cd rok 198
gdy kupilem ome czasami zamek centralny fabryczny nie reagowal tzn otwarcie drzwi kierowcy nie otwieralo reszty zamkow,pojawial sie czasami ten problem raz na kilkanascie otwarc ostatnio sie nasililo wiec zaczolem sprawdzac co jest nie tak.Dostalem od znajomego centralke wymienilem ja i dalej to samo ,odpinalem po kolei silowniki tylnych dzwi bagaznika i wlewu paliwa oraz calkowicie przednie drzwi dalej to samo po zalozeniu bezpiecznika o mniejszej wartosci niz zalecany przy otwieraniu palil sie W tej chwili slychac tylko ze dziala (tzn zamyka sie bagaznik) i dochodzi jakis dzwiek z przednich prawych dzwi ,przy otwieraniu slychac silownik bagaznika lecz sie nie otwiera .zdenerwowalo mnie to i zaryzykowal spalenie centralki (w koncu mam zapasowa) rozebralem ja i zaczolem naciskac na elektromagnesy w srodku centralki gdy jest wpieta w instalacje Efekt jest taki rozpiete drzwi przednie lewe i prawe (odpiete calkowicie),odpiete silowniki w tyle lewe i prawe ,odpiety bagaznik i wlew paliwa, nacisniecie zamykania nie powoduje nic a otwarcia robi zwarcie i pali bezpiecznik!!! Sprawdzilem tez przty wpietych silownikach prawych drzwi przednich i tylnych gdy nacisne dlzej na elektromagnes bardzo powoli sie otwieraja lecz za chwile pali sie bezpiecznik (30)CO moge jeszcze sprawdzic? gdzie tkwi problem zaczynam sie zalamywac Auto jest raczej w stanie idealnym reszta dziala zadnych innych klopotow z elektryka nikt nic tam nie mieszal wczesniej auto bylo w niemczech do tamtego roku sewisowane w aso POMOCY!!!!!! Stiker |
Stiker opel omega a cd Czeladź | 2005-04-25 21:23:04 montowalem jakis czas temu alarm (problem z zamkiem byl juz wczesniej) i sprawdzalem w jakim stanie sa kable bylo tam bardzo czysto pod plastikami a alarm wpinale alasnie w wiazke i kabelek wygladal jak nowy(oczywiscie instalke lutowalem i dokladnie zaizolowalem) auto z tego co wiem nie widzialo zimy za tym tez swiadczy brak korozji a auto jest z roku 1988 predzej obstawiam na jakies przetarcie kabla ale nic takiego nie moge znalezc zastanawiam sie jeszcze czy w omie nie ma jakies czesci elektrycznej zamka poza drzwiami no i oczywiscie centralką bo drzwi byly odpiete calkowicie wiec tam raczej nie ma problemu
Co do schematu to oczywiscie sprawdzam wg niego |
Stiker opel omega a cd Czeladź | 2005-04-26 18:39:17 Witam
dzieki za odzew ale dalej to nie to ,kable przy slupkach wygladaja jak nowe a silowniki na 100% nie sa przyczyna bo tylne zostaly rozpiete a przednie wypiete calkiem wtyczki przy drzwiach a zwarcie jest dalej!!!! czekam na dalsze sugestie mam nadzieje ze cos zapomnialem sprawdzic .Bylem dzisiaj u kilku elektrykow jak sie dowiaduja co sie dzieje to albo auto za stare i takich nie robia albo brak im schematow (chcialem dac ale nie chcieli i tak) kazali jechac na serwis opla ,i podobne teksty slyszalem ,jeden byl jeszcze lepszy powiedzial ze on sie nie bedzie za to brac bo jak cos robi przy aucie a musi sie pochylic to go korzonki bola
Stiker |
Stiker opel omega a cd Czeladź | 2005-04-27 18:33:49 wczoraj centralny nie dzialal mialem walczyc z nim dzisiaj ale wymienilem jeszcze na nowe swiece w silniku podlaczam centralke PO WYMIANIE SWIEC !!!! i moje zdziwienie dziala zmieniam na zapasowa centralke i tez dziala i niech mi ktos powie ze oma nie ma duszy chciala zeby wymienic swiece to dala znac awaria zamka a tak powaznie to jak znowu nie bedzie dzialac to za rada "elektrykow" pojade na serwis opla
Stiker |