Montaż wspomagania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Mam pytanie ile kosztuje zamontowanie wspomagania kierownicy w espero i czy to sie cenowo opłaca. Czy sa do kupienia wszystkie elementy wspomagania (mam na mysli nowe podzespoły).

pozdrawiam
Markus

Podpinam się pod pytanie. Wiem, że potrzeba kompresora i przekładnię kierowniczą. Coś jeszcze?
Nie wiem na ile łatwo to wszczepić, ale gdyby komuś wpadły w ręce w/w części do 1,5 DOHC to proszę o info. Mówię o używkach, o nowych (ceny) wolę nie myśleć.

Kompletne wspomaganie do Espero można kupić za 600 - 800 zł. (używka). Jeśli części będą zdatne do użytku, bez potrzeby dorabiania przewodów, itp. montaż nie nastręcza większych kłopotów.
Pamiętajcie jednak, że same elementy jak sprężarka i zbiorniki to nie wszystko. Wymianie będzie też podlegać przekładnia kierownicza.

Co do ceny, ciężko mi powiedzieć. Jeśli nie będzie to ASO (w tym przypadku odradzam ), będzie to kwestia dogadania się z mechanikiem. Mimo wszystko sądzę, że poniżej 500 zł./ robocizna nikomu nie będzie się chciało nawet dotknąć do auta.

Pozdrawiam - SpeedR

Gdyby ktoś był zainteresowany to na allegro pojawiła się ofetra sprzedaży przekładni kierowniczej ze wspomaganiem.
Tutaj Linnnk

Cytat:
2005-04-20 07:34:31, markus pisze:
Witam wszystkich Mam pytanie ile kosztuje zamontowanie wspomagania kierownicy w espero i czy to sie cenowo opłaca. Czy sa do kupienia wszystkie elementy wspomagania (mam na mysli nowe podzespoły).

W zeszłym roku jak miałem zamiar kupić espero, to akurat nadarzyła sie okazja kupienia w dobrej cenie espero bez wspomagania i zaczołem sie rozglądać po warsztatach czy można ewentualnie dołożyć wspomaganie, obdzwoniłem pare warsztatów ale tylko w jednym mi powiedzieli że cena takiej usługi to około 1500zł na gotowo.W innych warsztatach powiedzieli że sie czegos takiego nie podejmują
Wiec zrezygnowałem z zakupu tego espero i jednocześnie montażu wspomagania do niego

Cytat:
2005-04-21 18:05:40, SebaE pisze:
W zeszłym roku jak miałem zamiar kupić espero, to akurat nadarzyła sie okazja kupienia w dobrej cenie espero bez wspomagania i zaczołem sie rozglądać po warsztatach czy można ewentualnie dołożyć wspomaganie, obdzwoniłem pare warsztatów ale tylko w jednym mi powiedzieli że cena takiej usługi to około 1500zł na gotowo.W innych warsztatach powiedzieli że sie czegos takiego nie podejmują Wiec zrezygnowałem z zakupu tego espero i jednocześnie montażu wspomagania do niego

i slusznie zrobiles

Dokładnie - teraz jest tyle ofert, że bez problemu znajdziesz autko nie tylko ze wspomaganiem, ale i abs, poduszką i klimą - wyjdzie cię to znacznie taniej - niż później szukanie po szrotach i składanie.

hmmm ja tez myslalem nad wspomaganiem bo chuderlawy troche jestem i na parkingu mam chec pojscia na silownie, szczegolnie ze jezdze tez puntem II ze wspomaganiem i tam chodzi bajka jednym paluszkiem.

Może komus się przyda.
Wspomaganie