Światla xeonowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam o to takie pytanie czy ktos z was uzywa lub uzywal swiatel xeonowych w malaczu jezeli tak to prosze o efekty i czy wogole jest taka mozliwosc ? :>

taaaaaaaaa, temat dla mnie - mozliwosc jest ale z 12 akumulatorami, 17 alternatorami i bagaznikiem przekaznikow.

czlowieku czy ty tez chcesz kandydowac na oslepiacza roku...
po pierwsze swiatla xeonowe to specjalna konstrukcja..musza miec spryskiwacze a nie wiem czy w maluchu bedziesz mial cos takiego...po drugie to jest specjalna konstrukcja swiatel ...a po trzecie bedziesz mial problemy na przegladach...reasumujac nie przystepuj do grupy ludzi ktorzy chca z gowna zrobic mercedesa utrudniajac innym zycia na drodze

szperacz helli średnicy 20 cm z transortera wojskowego z holandji , daje bardzo dobry efekt w nocy pory dziennej

samochod mam krotko i poto zaczelem zagladac tu aby sie czegos nauczyc dlatego pytam, to moze byc dla nie ktorych smieszne ale odrazu z morda bez przesady ... mozna bylo normalnie napisac ? :> skad mialem widziec ze takie skutki sa ale i tak wielkie THX za odpowiedz

eh, panowie..... Po pierwsze to sa lampy wyladowawcze i wcale nie pobieraja wiekszego pradu niz standardowe oswietlenie. Po drugie - da sie, tylko trzebaby calkowicie przerobic reflektory, tak aby udalo sie zamontowac w ich wnetrzy projektory (tez nie byle jakie- jeden projektor musi obsluggiwac swiatla mijania i drogowe, a to zwieksza koszta), pozatym trzeba przerobic szkla reflektorow (oddac do sakladu zajmujacego sie polerowaniem szkla, by usinietop ryflowanie z czesci klosza). Odmienna kwestja wydaje sie odpowiednie ustawienie projektorow, ale rzecz jest jak najbardziej wykonalna (jezdzi w szczecinie jedno cinquecento z ksenonowymi reflektorami) ale calkowicie nieoplacalna. Duzo lepszy stosunek kosztow do efektow uzyskasz montujac przekazniki w obwod oswietlenia i reflektorki na zarowki halogenowe H4.

Pozdrawiam

Wg kodeksu drogowego i zdrowego rozsądku ksenony muszą mieć układ automatycznego poziomowania a z tego co wiem żaden z kilku oferowanych na rynku zestawów tego nie oferuje czyli montowanie jego jest NIELEGALNE !!

Są oczywiście zestawy renomowanych firm np. HELLA dedykowane do konkretnych pojazdów np. golf 5 ale ceny zaczynają się chyba od 1000 euro. Jeśli stać cie na taki wydatek to ok.
Ja polecam Nowe lampy H4 + przekaźniki na kablu prosto z akumulatora + żarówki Philips "+30% światła" i gwarantuje że bedziesz miał lepsze światła od większości aut jeżdżących po naszych drogach w pełni legalnie i za ~100 zł

Z tego co pamietam to jeden kaszlaczek miał ksenony. Nie wiem jak to wygladało ze storny technicznej. Ale nie możesz mieć ksenonów bez systemu poziomowania bo oślepisz wszystkich. Za duży wydatek jak na malucha. Nie wiem, ale raczej normalny leflektor z wypolerowanym szkłem nie wytrzyma temperatury. Musisz miec homologacje na CAŁY SYSTEM ksenonów żebyś mógł mieć je legalnie. Lepiej zainwestować w pożądne H4.

THX dzieki temu juz sie cos nauczylem :d

W nas w Cz-wie jeździ jeden kaszel z lampami xenonowymi ale nie znam kolesia, podobno ten maluszek był opisywany w jednym z wydań "GT", jak dobrze pamietam kolor tego auta to fiolet lub coś a'la fiolet.

Gdzieś miałem tego malca w gazetce jakiejś, możliwe że to właśnie GT było... jutro jak znajde to wrzuce skany.

A co do światełek w malcu to ostatnio robiłem u siebie alternator bo łożyska siedziały i miałem naderwany kabel przy rozruszniku który idzie do altka. po zrobieniu tego wszystkiego w dużym stopniu mi się światełka poprawiły. Wiec zamiast wydawać nie potrzebną kase na jakieś kombinacje zróbcie poprostu dobre ładowanie i posprawdzajcie czy żadne styki nie są pordzewiałe, światła napewno się poprawią.

[ wiadomość edytowana przez: York dnia 2005-04-28 01:23:48 ]

Przede wszystkim xenony muszą mieć układ samopoziomowania i oczyszczania (wysokociśnieniowe spryskiwacze) i tak jak pisał Kosa gładkie szkła przed projektorem (zero optyki bo ta jest już w soczewce). Bi(?)xenony można zaadoptować np. z jakiej nowej beemki - w takiej wewnętrzne światła są już w zasadzie tylko elementem stylistycznym (tradycja zobowiązuje ) i ewentualnie można nimi mrugnąć do kogoś (zwykły halogen). Właściwie "długie" uzyskiwane są poprzez przestawienie odbłyśnika w reflektorze świateł mijania (xenon). Dobrze że koledzy zdążyli Cie już wyleczyć z tego pomysłu przybliżając koszty.
Ja z kolei planuje zapodac do Kanta xenony z "piątki" (e-39). Mam parke z rozbitka (popękana "szyba" zewnętrzna) z "kocimi oczami" i tylko jeden mały proble: nie bede przecież montował xenonów bo żarówki droższe od Kanta są . I tu moje pytanie do mądrzejszych ode mnie (o co chyba nie trudno ) - czy jak podłoże halogen pod soczewke od xenona to będzie to dawać jakiś w miare normalny snop światła

malacz z xenonami??? był w GT filetowy z beemki nie napisali czy układ pozycjonowania jes tam zainstalowany a rozwiązania są conajmniej dwa :
1. drążki połączone z przednimi zachaczami
2. żyroskopowy układ pozycjonowania
były tam polerowane szkła lefrektorów
jeśli chcesz uzyskać tak mocny snop światła że będziesz miał wrażenie że wskakujesz w nadświetlną, to polecam rozwiązanie arcziego 4x130 Watt halogen na zdeżaku + 100/130 W H4 w światłach
taka "elektrownia" sprawi że mimo najgłośniejszego wydechu najpierw cię zobaczą a dopiero potem usłuszą.... a zobaczą napewno nas w pierwszy dzień zobaczyła policja którą niefortunnie oślepiliśmy na terenie bardzo zabudowanym na tyle skutecznie że policjant miał problem z odczytaniem nazwiska arcziego z prawka a mandat zaczoł się od 400 zł a skończył na 30 ja mam stare H4 i przyznam że rozumiem tych z elektrownią na zdeżaku mój osobisty faworyt miał łącznie z normalnymi światłami 10 żródeł światła!

Race_D a z tymi soczewkami to najlepiej wypubować inaczej się nie przekonasz czy cię to zadowala czy nie, ale pamiętaj że H4 mają góre bańki pokrytą farbą i światło jed kierowane na boki czyli na odblask leflrktora, możesz ustawić H4 pod kątem 90 stopni do soczewki i używać włukna do świateł "dułgich" kture ma odblask , pozdro...

Znalazłem kaszla z ksenonami
maluszek z ksenonami

Cytat:
2005-04-28 20:51:15, Ostry87 pisze:
Znalazłem kaszla z ksenonami maluszek z ksenonami

o ku*****wa to jest dzielo a nie malczan jak by byl to produkt seryjny by poszedl jak swierze buleczki

Wiem jest po prostu piękny Ale z tego co wiem to został sprzedany.
Strona Septica
Tutaj masz wszystkie jego wytwory w tym kaszlaczek

Ja znalazlem tez takie lamy w malczanie caly artykul o nim jest na stronce Simona w dziale ARTYKULY

a po co ksenony montować

popraw to co masz

a jeśli to będzie za mało

TO ZMIEŃ BRYKĘ - która ma ksenowy