MotoNews.pl

Jak to jest ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie ...
Chce kupic głosniki do samochodu i nie wiem jak to jest z ich parametrami. Jeśli w zestawie sa dwa głośniki a na jednym pisze 180w i 60w w rms to czy ta moc dotyczy całego zestawu czy jest to moc jednego głośnika ??
Niby głupie pytanie ale naprawde nie wiem jak to jest. Te głośniki, które mam zamiar zakupić to JBL GTO-6536e i one własnie mają takie parametry. Mam zamiar kupic dwa zestawy, czyli 4 głośniczki będą, a radio mam PIONEERa DEH-3630MP(4x50W i 4 x 27W w RMS) i nie wiem czy wydoii pod tymi głośnikami.
(tylko zaznaczam, że nie chce zadnego wzmacniacza)

Pomożcie prosze.

Moc dotyczy jednego głośnika.
Najlepiej by zagrało gdyby moc głośnika była równa rzeczywistej mocy do niego dostarczanej, ale jeśli nie jesteś zdeklarowanym audiofilem to myślę, że da radę

Cytat:
Moc dotyczy jednego głośnika.

no to fajnieee .... teraz to juz naprawde mam metlik w głowie. Bo jak sprawdzałem te głosniki (JBL) w media markt to grały ekstra tzn zaczynaly pierdziec dopiero przy koncowym zakresie skali głośności radia, a jak sprawdzalem głośniki pioneera TS-G1748 ( 170 W i 35 W w RMS) to zaczynały pierdzieć juz w połowie skali głośności radia.
Czyli z tego wynika jakby moc JBL-ów była idealna, a nie jest bo na głośniku pisze 60W w RMS czyli niby o 30W za dużo bo radio ma 27 w RMS

Z tym, że radio ma 27W RMS to też byłbym ostrożny i sceptyczny... Z radiami to jest tak, że szczytem ich możliwości jest 17-20W nominalnie...

Jeśli chcesz żeby te głośniczki ładnie grały to raczej nie ominie Cie zakup wzmaka. Nie żeby było głosniej ale czyściej a przy okazji głośniej. Jeżeli naprawde nie bierzesz pod uwage opcji z wzmacniaczem to poleciłbym głośniki tej samej klasy ale z mniejszą mocą.

dzieki wszystkim za info ...
ale jak jeszcze ktos ma jakies uwagi na ten temat to chętnie poczytam i z góry dziekuje