Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2006-02-03 18:57:24
Czary-mary, hokus-pokus, abrakadabra .... luz usunięty. Sprawdź czy pomogło. ![]() A tak na serio postawileś pytanie i sam na nie odpowiedzialeś więc w czym mamy Ci pomóc? Chyba nie sądzisz, że luz na kierownicy w pionie i poziomie jest normalny w omedze? Jak mamy tą biedną kierownicę naprawić przez internet? Bez rozebranie się nie obejdzie zrób to sam lub jedź do mechanika pewnie coś sie wyrobiło albo poluzowało. |
krzysiek_33 Opel Omega płock | 2006-02-06 14:12:00 Przepraszam ale nie lekceważyłbym tego postu. Mam takie same objawy a w serwisie jak raz wpomniałem to uznali, że coś mi się wydaje... Dziwne drgania kierownicy w przypadku poruszania kierownicą podczas jazdy... Jak znajdziecie rozwiązanie problemu - wpisujcie. Ja też miałem wymieniane przednie zawieszenie ;-/ |
![]() JacaG Opel Omega 2.5CD V6s ... Morąg | 2006-02-24 06:18:15 Pewnie, że daj znać, sam jestem ciekaw jakie wkońcu były objawy tych drgań, będę śledził ten temat z większą uwagą! |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2006-03-07 15:52:06 Wyprostowanie felgi, wyważanie i doważanie kół nie przyniosło spodziewanego efektu. Drgania jak były tak są, oczywiście po 100km/h są praktycznie niewyczuwalne. W miarę nabierania prędkości ich częstotliwość rośnie. Brak mi już pomysłów. |
![]() omegabmaks LOB MEMBER omega B 2.5 TD Warszawa | 2006-03-07 19:56:49 Może idiotyczny pomysł, ale sprawdziłbym hamulce (zwłaszcza prowadnice i tarcze) oraz mocowanie silnika. |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2006-03-08 18:54:31 Ciąg dalszy....
Dziś byłem na szarpakach dla ciężarówek i ciekawostka: luz na silentblockach w lewym wahaczu, w prawym jeszcze spokojnie trochę można pojeździć. Zdziwienie jak cholera - pół roku temu mechanik wymieniał wszystkie na lemfordery... Kupiłem dwa febi i pojechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu. Co się okazało? K... mać, te założone chyba leżały okok lemforderów, a i tak daleko, bo jakoś nawet napis się nie odbił na nich. Wstawili mi jakieś g....o. He he, wiem, gdzie właściciel tego warsztatu trzyma swój samochód..... Po wymianie znaczna poprawa, drgania minimalne i da się jeździć. Na wiosnę wymienię jeszcze te w prawym wahaczu i powinno być ok. Podsumowując przyczyny: 1. wyrobione łożyska na amortyzatorach - wymiana przynisła zanik drgań kierownicy przy hamowaniu i ograniczenie"osobliwych drgań" 2. prostowanie felgi - łożysko koła jest mi wdzięczne.. 3. wyrobione silentblocki - wymiana przyniosła znaczne ograniczenie "osobliwych drgań". Można bezstresowo jeździć. Po wymianie prawych silentblocków powinno być cool. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-12-10 14:03:50 Odgrzeję trochę starego kotleta...
U mnie ostatnio pojawiły się dziwne drgania kierownicy przy 90-100km/h, ale występują tylko po rozpoczęciu jazdy, po nocnym postoju samochodu, gdy wszystko jest zimne i występują tylko przez około 4-5 km, potem mijają. Czy ktoś wie, co to może być, co sprawdzić/wymienić?? |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2007-12-16 16:14:30 Sewcio, u mnie te drgania przy niskiej temperaturze też zanikają. Muszę wymienić płyn od wspomagania, bo gdy jest zimniej, to on gęstnieje i pompa od wspomagania lepiej pracuje (gęstrzy płyn nie powoduje dziwnych drgań). JAk się nagrzeje to wraca. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-12-18 00:20:51 Chyba źle przeczytałeś, ja mam na odwrót... |
![]() omegabmaks LOB MEMBER omega B 2.5 TD Warszawa | 2007-12-19 10:41:44 Za mało danych, odnośnie drgan. Miałem drgania kierownicy, ale czasami i podczas hamowania, nawet lekkiego (nie za każdym razem), a po mocnym kilkukrotnym "wdepnięciu" hamulca mijały na jakiś czas. Umycie czujników obrotu kół pierścieni karbowanych na tylnej osi zgodnie z poradą Maystra pomogło. Nawet mycie czujników kół przednich nie było konieczne. |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2008-05-27 20:03:20 No i znalazła się po tak długim czasie winowajczyni osbliwych drgań: lewa przednia piasta. Nie huczała, nie miała luzów pionowych żadnych, tylko poziome, które mozna było stwierdzić dopiero po jej ściągnięciu. Po wymontowaniu jej obydwa łożyska wewnątrz były bardzo luźno osadzone (luz od 1mm na wewn. i 2-2,5mm na zewn) i potrząsając piastą miałem grzechotkę. Wracałem od mechanika jak na skrzydłach do wczoraj, gdy wpadłem na pomysł wyważenia kół przednich. Wyważyli..... i dziś drgania powróciły ale inne, niezależne od położenia kierownicy przy prędkościach 60-80km/h, zaniikające powyżej. Czeka mnie ponowne wyważenie kół ![]() [ wiadomość edytowana przez: arturlobodzinski dnia 2008-05-27 20:04:57 ] |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2008-05-28 12:01:17 Wyważyłem przednie koła (aby stwierdzić różnicę po wyważeniu przod, a potem tyłu) na Grójeckiej 210 (pełen profesjonalizm) i problem praktycznie zniknął w 95%. Była niedowaga na lewym przednim 20g!!! Podjadę do nich w przyszłym tygodniu i wyważę tył. Jestem bardzo zadowolony - oczyścili felgę i oponę, sprawdzili, czy nie ma zniekształceń. Polecam. |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2008-06-03 13:04:17 Drgania powróciły, choć generalnie trochę mniejsze (raz są miniminimalne a raz trochę większe) przy delikatnym i płynnym skręcaniu i powolnym odprostowywaniu kierownicy po skręcie. Nie ma drgań przy jeździe na wprost. Koła przód i tył wyważone. Już mi brakło wiedzy i mechanikom.
Z moich obserwacji wynika, że po podniesieniu na podnośniku auta (koła zwisają luźno ![]() [ wiadomość edytowana przez: arturlobodzinski dnia 2008-06-03 13:07:02 ] |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2008-07-10 17:23:12 Prezentuję -mam nadzieję - ostatni etap tej nierównej walki ![]() ![]() Wahacze wymienione i ... nie drga kierownica powyżej 60km/h, nie ma bić przy hamowaniu (raz były, a raz nie - zależnie jak się wahacz ustawił) ![]() Irytujące jest tylko to, że tylu mechaników k....wa nie widziało tego... Ach... |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2008-07-10 18:32:14 To na jakie wahacze wymieniłeś? Na oryginały? |