Wentylator problem - ale inaczej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otoz boi z wentylatorem bylo wiele - poczytalme poszukalem i co z tego jak wentylator dalej mi nie dziala. Rzecz dzieje sie w silniku 1.6 16v Zetec z 96 roku - nie zalcza sie wnetylator. po sciagnieciu wtyczki z termoczujnika i zmostkowaniue chodzi. W przewodzie na ktorym jest umieszczony czujnik znajduje sie plyn i jest cieply (goracy a moze nawet bardzo). Kupilem nowy termowylcznik i zgadnijcie co ?? nie dziala znowu - stary wpiety we wtyczke i podgrzewany zapalniczka zalacza wentylator, wtyczka nie jest skorodowana. Czy znacie jakis test pozwalajacy na sprwdzenie tego - najlepiej zeby nie wymagal zagotowania wody w samochodzie - mam juz dosc need help - a moze ktos z czystym sumieniem poleci fachowca od forda we wroclawiu ?? bo w serwisie diagnostyka to koszt od 120 do 300.

Cytat:
2005-04-25 15:02:34, tomacipl pisze:
Otoz boi z wentylatorem bylo wiele - poczytalme poszukalem i co z tego jak wentylator dalej mi nie dziala. Rzecz dzieje sie w silniku 1.6 16v Zetec z 96 roku - nie zalcza sie wnetylator. po sciagnieciu wtyczki z termoczujnika i zmostkowaniue chodzi. W przewodzie na ktorym jest umieszczony czujnik znajduje sie plyn i jest cieply (goracy a moze nawet bardzo). Kupilem nowy termowylcznik i zgadnijcie co ?? nie dziala znowu - stary wpiety we wtyczke i podgrzewany zapalniczka zalacza wentylator, wtyczka nie jest skorodowana. Czy znacie jakis test pozwalajacy na sprwdzenie tego - najlepiej zeby nie wymagal zagotowania wody w samochodzie - mam juz dosc need help - a moze ktos z czystym sumieniem poleci fachowca od forda we wroclawiu ?? bo w serwisie diagnostyka to koszt od 120 do 300.

Po pierwsze płomień z zapalniczki ma chyba ciut wyższą temperaturę niż 90stopni.Radziłem Ci chyba ostatnio żebyś wrzucił go do garnuszka z wodą i ją podgrzewał obserwując kiedy się załączy.Do tego celu podłącz omomierz a jeżeli nie masz to żaróweczkę i baterię.Jeżeli czujnik jest dobry a zmostkowanie wtyczki uruchamia wentylator w samochodzie to jedyne wytłumaczenie jakie mi się nasuwa to takie że płyn w przewodzie podgrzewający czujnik nie osiąga u Ciebie wymaganej temperatury.Może termostat masz cały czas otwarty?i płyn jest cały czas w dużym obiegu?Mam nadzieję że u Ciebie jest osobny termowyłącznik włączajacy wentylator a nie jest to rozwiązane tak jak np w mondeo z tym samym silnikiem.

Cytat:
2005-04-25 17:20:24, Henryk pisze:
Jeżeli czujnik jest dobry a zmostkowanie wtyczki uruchamia wentylator w samochodzie to jedyne wytłumaczenie jakie mi się nasuwa to takie że płyn w przewodzie podgrzewający czujnik nie osiąga u Ciebie wymaganej temperatury.Może termostat masz cały czas otwarty?i płyn jest cały czas w dużym obiegu?

To by mnie nie niepokoilo - tylko ze wskazowka a wskazniku w zegarach jest juz na czerownym polu a waz na ktorym jest czujnik rzeczywiscie bardzo goracy. Ale racja zrobie tak z garnuszkiem i sprobuje z termometrem w zbiorniku wyrownaczym - zobaczymy co pokaze. Rece i tak opadaja. teraz mam strasznie goraca w samochodzie bo nagrzewnica robi jako chlodnica
Cytat:
Mam nadzieję że u Ciebie jest osobny termowyłącznik włączajacy wentylator a nie jest to rozwiązane tak jak np w mondeo z tym samym silnikiem.

Nie wiem jak jest w mondeo

Cytat:
2005-04-25 20:59:45, tomacipl pisze:
Nie wiem jak jest w mondeo

No wiec w mondku z tym samym silnikiem co u Ciebie nie ma osobnego termowyłącznika do wentylatora chłodnicy.("Wentylator jest włączany przez elektroniczne urządzenie sterujące w zależności od temperatury silnika") To był dosłowny cytat z książki i tyczy sie silników benzynowych w mondeo.Sygnał o temperaturze silnika pochodzi z czujnika temperatury (termistora) podającemu do kompa temperaturę cieczy chłodzącej.Moze to i nie głupie?..zawsze jeden czujnik mniej do zepsucia.Nie wiem jak ma się sprawa w escorcie...ale skoro u Ciebie występuje takie nadprzyrodzone zjawisko jak opisujesz to nabrałem poprostu podejrzeń.

a może zmierz temperature wody , może nie osiąga 95 stopni (chyba przy tej temperaturze ma się włączyć wentylator)

Cytat:
2005-04-25 23:28:12, mss pisze:
a może zmierz temperature wody , może nie osiąga 95 stopni (chyba przy tej temperaturze ma się włączyć wentylator)

Tak trzeba bedzie zrobic - jezeli to sie sprawdzi - to znaczy ze czujnik pokazujacy temp. wewnatrz jest uwalony - tylko teraz nie pamietam czy to ten z gory termostatu czy z dolu ( o ile pamietam ze tam sa dwa )

Cytat:
2005-04-26 07:32:55, tomacipl pisze:
Tak trzeba bedzie zrobic - jezeli to sie sprawdzi - to znaczy ze czujnik pokazujacy temp. wewnatrz jest uwalony - tylko teraz nie pamietam czy to ten z gory termostatu czy z dolu ( o ile pamietam ze tam sa dwa )

ten na górze jest do kompa a ten na dole do wskaźnika temperatury na desce rozdz. Tak przynajmniej jest u mnie

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-26 07:57:39 ]

Cytat:
2005-04-26 07:56:18, Henryk pisze:
ten na górze jest do kompa a ten na dole do wskaźnika temperatury na desce rozdz. Tak przynajmniej jest u mnie [ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-26 07:57:39 ]

Czyli jak odlocze ten dolny przestanie mi dzialac wskaznik temp. na desce ?? ( albo silnik pracowac )

Cytat:
2005-04-26 08:36:20, tomacipl pisze:
Czyli jak odlocze ten dolny przestanie mi dzialac wskaznik temp. na desce ?? ( albo silnik pracowac )

ja jak u siebie odłączałem to wskazówka schodziła do zera, tak jakby silnik zimny był