DZIWNE STUKI W 1,6 GLE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam poloneza caro 1994r,. 1600 GLE. Przebieg to 37 tyś. Zauwazyłem jedna niepokojcą rzecz. W pewnym zakresie obrotów (tak miedzy 2 a 3 tyś) z silnika (bądz innegi miejsca) słychac stuki . słychac to jakby jakies cos wpadało w wibracje. Nie jest to równomierny hałas wiec sam silnik mozna chyba wykluczyć. Słyszałem ze moze to byc obluzowana rolka napinacza paska rozrządu. Ale nie jestem pewien. Słychac juz to od jakiegos czasu, i puszczaniu sprzęgła i przy dodaniu gazu ale tylko tyko w/w obrotach.. powyżej cichnie. I wydaje mi sie , że jak puszczam sprzęgło przy ruszaniu oraz zmianie biegów to to sie nasila. HELP ludzie bo sie w trase wybieram.

Cytat:
Słyszałem ze moze to byc obluzowana rolka napinacza paska rozrządu.

W tym silniku mozesz to wykluczyc...tam nie ma zadnego napinacza.

--
pozdrawiam
Krzysiek Rogala

Cytat:
2005-04-29 10:28:55, berek33 pisze:
....... Słyszałem ze moze to byc obluzowana rolka napinacza paska rozrządu. ........

Na pewno nie to

Cytat:
2005-04-29 10:28:55, berek33 pisze:
W pewnym zakresie obrotów (tak miedzy 2 a 3 tyś) z silnika (bądz innegi miejsca) słychac stuki . słychac to jakby jakies cos wpadało w wibracje. Nie jest to równomierny hałas wiec sam silnik mozna chyba wykluczyć. Słyszałem ze moze to byc obluzowana rolka napinacza paska rozrządu. Ale nie jestem pewien. Słychac juz to od jakiegos czasu, i puszczaniu sprzęgła i przy dodaniu gazu ale tylko tyko w/w obrotach.. powyżej cichnie. I wydaje mi sie , że jak puszczam sprzęgło przy ruszaniu oraz zmianie biegów to to sie nasila. HELP ludzie bo sie w trase wybieram.

Odrazu silnik Pewnie jakas osłonka albo srubka albo albo Moze byc wiele ale jak piszesz tylko przy takich obrotach wiec napewno cos malo silnikowego oprocz wibracji przez niego spowodowanych. Zycze powodzenia w nasłuchiwaniu skorzystaj z pomocy kogoś razem bedzie szybciej i nie wymieniaj rozrzadu od razu

Musialbys przyjechac na zlot i od razu diagnoze postawimy
Chodz ostatnio wszyscy krzyczeli ze panewka u Lazika.
Jak sie potem okazalo to byl swozen...
Rozne moze byc nawet po 40 tys moglo sie cos nie "spasowac".
Nie chce Cie straszyc ale jak nie jestes w stanie na "oko" zobaczyc gdzie cos o cos stuka to moze byc roznie.
U mnie tez tak bylo ze stukalo od 2 tys do ilustam a potem cichlo.
I byl to luz osiowy na wale korbowym....
Sprawdz klawiature bo te sruby bywaja zdradliwe... ale to walilby non stop.

Zrob test :
Sprawdz czy puka na luzie jak mu przygazujesz.
Potem jedz np na 3ce rozpedz go do obrotow stukajacych i lekko ujmij gazu.

Jesli puka w obu przypadkach to raczej beda to zawory.
Jesli puka na luzie a podczac "ciagniecia" jak ujmiesz gazu cichnie stukanie to panewka/swozen.

Jak gazuje na wolnych obrotach to nic nie ma. Dopiero jak jade to słychac. I jak jade na tych obrotach co stuka ,, to po ujęciu gazu cichnie.. jak dodam to odrazu wibruje.. A może to byc cos ze sprzęgłem??

Nasze silniczki już takie są że często w nich coś puka i stuka i cięzko jest na odległość stwierdzić co to może być,ale tak jak powiedział Kolega MaciekW najprawdopodobniej może to być któraś panewka albo swożeń! U mnie znów stuka jak ujmuje gazu i yeż w określonych obrotach tak samo jak i na postoju jak i podczas jazdy ale u mnie bedą to na 100% zawory!Życze powodzenia!!!